Zpráva

Zběsilý valčík otázek a odpovědí
vydáno: 28.3.2023
Ve středu 29. března uvede Divadlo v Dlouhé v české premiéře komorní inscenaci Valčík náhody. Hru Viktora Haïma nastudoval režisér Michal Vajdička s Klárou Oltovou a Janem Sklenářem v rámci komorní řady Krátká Dlouhá, která je uváděna ve foyer.

V neobvyklém prostoru se potkávají žena a muž. Ona je zmatená a unavená. On nekompromisní rozhodčí s řadou otázek a úkolů. Začínají hrát hru, která je postupně sbližuje. Ale o co se vlastně hraje? Společně se roztáčejí ve zběsilém valčíku otázek a odpovědí plných ironie a nadsázky. Jestli jste ve škole někdy uvažovali o tom, k čemu vám v životě bude matematika, tahle hra vám odpoví.

Inscenace vznikla z iniciativy herce Jana Sklenáře, který k volbě titulu říká: „S touto hrou přišel Michal Vajdička, a když jsem si ji poprvé přečetl, tak jsem ji bral jako sice zajímavou, ale celkem běžnou konverzačku o ženě, která se zpovídá ze svého života. Až režisérovo vidění a výklad mi začaly rozkrývat hluboké a zajímavé věci, kterými si tato žena musela během života projít a na které se teď může podívat z nadhledu, z dálky, ale o to trpčeji. Postava, kterou hraji, má za úkol dovést ji k přiznání nejskrytějších věcí, pochybení a špatných rozhodnutí, která se většinou snažíme zastírat nebo se jim vyhýbat. A přestože to je napínavé psycho, tak myslím, že by nás mělo otevřít do obrovské vnitřní radosti z toho, že ani smrtí nic nekončí, že je pořád na čem pracovat.“

Michal Vajdička v Divadle v Dlouhé v loňské sezoně nastudoval Konec rudého člověka, který se stal Inscenací roku v Cenách divadelní kritiky.

-----

Victor Haïm - Valčík náhody
Komorní hra současného francouzského dramatika o životě samotném

Překlad Zuzana Ježková
Režie Michal Vajdička
Výtvarná spolupráce Marek Cpin, Katarína Hollá
Hudební spolupráce Michal Novinski
Hrají Klára Oltová, Jan Sklenář

Česká premiéra 29. března 2023 v 19 h v divadelní kavárně
Reprízy do konce sezony: 6. 4., 22. 4., 25. 5. a 23. 6.


zdroj zprávy: Karola Štěpánová