Zpráva

Život je otázkou priorit
vydáno: 29.11.2017
„Život je otázkou priorit.“ Tak zní motto nové inscenace Činoherního studia. Nová satirická komedie s názvem Děkujeme, že zde kouříte se těsně dotýká hranic lidské svobody.

Román amerického spisovatele Christophera Buckleyho a stejnojmenný film Děkujeme, že kouříte režiséra Jasona Reitmana se staly inspirací režiséru Jiřímu Antonínovi Trnkovi a dramaturgyni Dagmar Haladové. Jako druhou premiéru 46. sezóny uvedou komedii, která v jejich podání dostala mírně pozměněný název Děkujeme, že zde kouříte. Trnka a Haladová do ni obsadili kompletní herecký tým Činoherního studia a společně s divákem se ptají: Co se stane, když se objeví návrh na celoplošný zákaz kouření na veřejnosti? A existuje ještě nějaká svoboda? Haladová pracovala s originálním anglickým textem a po souhlasu amerických majitelů práv Činoherní studio může titul uvést na svých divadelních prknech.

„Velmi dobře rozumím tomu, o čem pan Buckley tuto věc psal. Byť ani já si o tabákovém průmyslu nedělám žádné iluze, chápu na druhou stranu velmi jasně, že některé věci ve svém životě si musím rozhodnout sám, aby to rozhodnutí mělo skutečný smysl a význam,“ vysvětluje režisér J. A. Trnka, čím byl projekt zdramatizovat tuto látku z konce 90. let atraktivní i v současnosti. Dagmar Haladová přibližuje, proč téma vyhovuje dnešnímu Činoheráku: „Náš scénář je originální, má svoji vlastní pointu. Naše hra je podle mého názoru nejblíže poetice Činoherního studia: ´tvrdě tluče diváka do hlavy´.“

Režisér inscenace, jenž si odbyl svou režisérskou premiéru v Činoheráku nastudováním gangsterky Pan Bílý, Zrzka a ti druzí na začátku loňské divadelní sezóny, obsadil do hlavní role mocného lobbisty amerického tabákového průmyslu Nicholase Naylora herce Jana Plouhara. „Je to prostě role pro Honzu. Honza je svou fyziognomií, hereckou inteligencí a i svým lidským charakterem výjimečný. A pan Nicholas Naylor je právě tak výjimečný člověk v tomto příběhu.“ V dalších rolích se objeví například Kryštof Rímský jako senátor Finistirre, Anna Kratochvílová, která hraje dceru Nicholase Naylora, a jako speciální host Josef Kadeřábek v ikonické roli umírajícího Marlboro Mana. Trnka se spoléhá i na dvojici hostujících hereček – Barboru Milotovou a Irenu Kristekovou, které budou alternovat roli Polly Bailey, tiskové mluvčí Svazu na ochranu tradičních amerických lihovarů.

Premiéra inscenace se uskuteční 9. prosince 2017 v 19 hodin v ústeckém Činoherním studiu. Nejbližší rerpízy jsou plánovány na 11. a 14. prosince v 19 hodin.

zdroj zprávy: Petr Kuneš