Zpráva

Znovuobjevený Birlibán verze 2.0
vydáno: 11.5.2018
Divadlo AHA! představí moderní „4D“ zpracování klasické dětské knížky Eduarda Petišky, které dětem nabídne nejen dobrodružství pro všechny smysly, ale také poučení a netradiční pohled na fungování divadla.

Začnete-li zevrubněji zkoumat repertoár Divadla AHA!, které se v Divadle Gong stará o program pro děti a mládež, zřejmě vás rychle napadne, že se hry v něm obsažené dají docela snadno rozdělit na dvě skupiny. Do první patří naprosté klasiky typu Stínadla se bouří, Míša Kulička nebo Romeo a Julie. Skupinu druhou reprezentují hry původní, jakou je kupříkladu Elektrický Emil. Kam však zařadit letošní poslední premiéru Birlibánovu podivuhodnou cestu? S knihou Eduarda Petišky z roku 1959, nazvanou podle jejího titulního hrdiny, to totiž není jednoduché. Zeptejte se na Birlibána pěti lidí. Čtyři z nich vám nejspíš řeknou, že tohle jméno jaktěživ neslyšeli, zatímco pátý okamžitě zjihne a přiřadí jej okamžitě k tomu nejlepšímu, co v dětství četl. Takže pro vás čtyři… kdože to ten Birlibán je? Prosím, seznamte se s jedním rozmazleným darebou, který rád mlsá, neváží si svých hraček a jeho smyslem existence nejspíš je, dělat přesný opak toho, co po něm dospělí chtějí. Mnozí rodiče jistě takové malé vejlupky mají doma. Možná bude lepší, než kdyby se jim mělo ucho od samého kárání nakonec utrhnout, když nakonec prohlédnou svoje chyby sami… tedy spolu s Birlibánem na jeho dobrodružné divadelní cestě.

Co však může téměř 70 let stará moralita říct dnešním dětem? Když se zasadí Birlibánovo putování za prozřením do moderních reálií, tak překvapivě mnoho. O to se postaralo autorské a režisérské duo Radovan Klučka a Miloš Mazal (divákům dosud známí spíše jako herci), které umožní malým divákům k divadlu doslova přičichnout. Nezáleží totiž na tom, zdali je Birlibánovou nejoblíbenější hračkou maňásek či robot. Naučit se zamýšlet nad důsledky svého chování se totiž sluší v každé době.

Premiéra Birlibánovy podivuhodné cesty se uskuteční 18. 5. od 10 hodin v Divadle Gong. V inscenaci, která je určena dětem od 3 let, hrají Kryštof Nohýnek, Martin Jurajda, Ondřej Švec a Jiří Perůtka.

zdroj zprávy: Kristýna Pavlatová

Další zprávy