Zpráva

Autorská inscenace Ivana Buraje a Bohdana Karáska
vydáno: 4.11.2022
HaDivadlo přenese diváky v první premiéře Sezony 48: Blízkost do italských Benátek. Děj Humanismu 2022 se odehrává na dovolené, kde se setkává parta přátel v apartmánu pronajatém přes Airbnb. Realistická inscenace o skupině lidí, které blízkost válečného konfliktu donutila bilancovat nejen nad politikou, ale i nad vlastními morálními hodnotami, má v brněnské Alfa pasáži premiéru v sobotu 12. listopadu 2022. Pro HaDivadlo a režiséra inscenace Ivana Buraje se jedná již o třetí spolupráci se scenáristou a filmovým tvůrcem Bohdanem Karáskem.

Inspirací pro vznik autorské inscenace, pod jejímž scénářem je kromě Bohdana Karáska podepsaný právě i režisér a umělecký šéf HaDivadla Ivan Buraj, se stala reálná situace hledání vhodného titulu pro letošní sezonu. Buraj měl dle původního plánu inscenovat titul od meziválečného ruského emigranta Viktora Šklovského a HaDivadlo by tak na půdorysu sezony vytvořilo dialog textu ruského a ukrajinského (adaptaci ukrajinského románu Sofije Andruchovyč Felix Austria uvede HaDivadlo v únoru pod režijním vedením Eduarda Kudláče). „Bohužel je velká spousta ruských autorů, kteří byli nějakou dobu svého života opoziční vůči tomu kterému režimu, ale přitom nepřestali být loajální vůči obecnějšímu ruskému imperiálnímu myšlení. Šklovskij i Josif Brodskij, který byl taky v našem hledáčku, jsou v tomto směru problematické osobnosti. Neříkám, že je máme přestat číst, ale uvést něco na divadle v současné situaci je gesto jiné kvality, má to pro mě vždy charakter přiznání se k něčemu. A pak mi začala připadat všechna tato dilemata jako velmi podstatná, došlo mi, že ta komplikovaná a strastiplná cesta k námětu letošní sezony je tím námětem,“ objasňuje Buraj.

Téma inscenace tedy vychází z reálné situace, stejně tak se osobnosti obou tvůrců scénáře promítají do postav inscenace. Scenárista Bohdan Karásek to v nadsázce popisuje jako jisté autobiografické tóny: „Myslím, že aspoň v jisté fázi úvah jsme měli s Ivanem hlavně obě mužské postavy ,přiřazené‘: on si bude víc hledět Davida, který je divadelní režisér, já si zas trochu pohlídám Víťu, jeho spolužáka, který kdysi nedostudoval dramaturgii a nyní je anesteziologem. Ne že by v realitě neexistovaly průniky! Ale baví mě, že v naší hře se skrze postavy opravdu vylouply rozdílné člověčí pozice a perspektivy.“ Protipólem zmíněných mužských figur bývalých spolužáků jsou výrazné ženské postavy. Víťova manželka Sylva, která je s Davidem propojená pracovně, a také přítelkyně Bára a Nasťa, která je původem z Běloruska a vnáší do pnutí mezi postavami nejen tento neklidný tón člověka vykořeněného z původního prostředí a chápajícího například fenomén svobody v jiných souvislostech.

Inscenace se odehrává v realistické scéně Antonína Šilara, která evokuje krátkodobé dovolenkové bydlení. Pod hudbou je podepsán Michal Cáb, zvukový tvůrce a performer, který při tvorbě pro inscenaci Humanismus 2022 vycházel také z motivů symfonií Gustava Mahlera užitých v již legendárním snímku Smrt v Benátkách režiséra Luchina Viscontiho.

Listopadovou brněnskou premiéru bude následovat o necelý měsíc později premiéra pražská v Divadle Archa, kde HaDivadlo uvede Humanismus 2022 v pondělí 5. prosince 2022.

Na následujících premiérách Sezony 48: Blízkost již pracují tvůrčí týmy pod vedením ukrajinského režiséra Maxe Nowotarského (Než skončí válka) a dalších dvou slovenských režisérů Eduarda Kudláče (Požár v šťastném Rakousku) a Petera Gondy (Moravský kras).

Sezona 48: Blízkost
Humanismus 2022
„Čemu seš věrnej?“
autoři: Ivan Buraj a Bohdan Karásek
režie: Ivan Buraj
dramaturgie: Matěj Nytra
scéna: Antonín Šilar
zvukový design: Michal Cáb
kostýmní spolupráce: Anna-Natalia Fajnorová a Nikol Piškytlová
light design: Adam Gazárek, Nikol Piškytlová a Barbora Sosnovcová
dramaturgická spolupráce: Anna Prstková
asistent režie: Jakub Štrba

hrají: Radim Chyba, Táňa Malíková, Magdalena Straková, Jiří Miroslav Valůšek, Kamila Valůšková, Jakub Spišák j. h. a Jiří Svoboda j. h.

premiéra: 12. listopadu 2022
nejbližší reprízy: 14. 11. (s autorským úvodem před představením), 15. 11. (s dramaturgickým úvodem a besedou po představení) a 30. 11.
pražská premiéra v Divadle Archa: 5. prosince 2022


zdroj zprávy: Marie Rotnáglová

Další zprávy