Zpráva

Cirk La Putyka a Losers Cirque Company budou reprezentovat český nový cirkus na prestižním Fringe festivalu v Edinburghu
vydáno: 14.6.2022
Na prestižní skotské divadelní přehlídce Edinburgh Festival Fringe budou Českou republiku letos reprezentovat dva soubory, Cirk La Putyka a Losers Cirque Company. První zde uvede dokonce dvě svá představení - v jednom z místních divadel Zoo Southside inscenaci Runners a v prostoru McEwan Hall od Underbelly projekt s ukrajinskými studenty kyjevské cirkusové akademie Boom vol. 2. Cirk La Putyka tak naváže na své zdejší hostování v letech 2011 (La Putyka), 2015 (Dolls) a 2017 (Batacchio). Na letošním Edinburgh Fringe Festivalu bude české barvy reprezentovat i skupina Losers Cirque Company ve spojení s držitelem Ceny Thálie Radimem Vizvárym. Společně do skotské metropole přivezou svěží mix akrobacie a pantomimy s názvem Heroes.

75. ročník Edinburgh Fringe Festivalu, který je největším uměleckým festivalem na světě, proběhne od 5. do 29. srpna 2022. V době před covidem zde bylo obvykle uvedeno na třech stovkách míst téměř 4 000 inscenací, které viděly milióny návštěvníků.

„Je to pro nás velká pocta. O to více, že projekt Boom s ukrajinskými studenty cirkusové akademie si našli sami pořadatelé a oslovili nás s nabídkou účasti,“ říká principál souboru Cirk La Putyka Rosťa Novák ml. „Na druhou stranu, jak víme z minulých hostování, uvést představení na Fringe festivalu vyžaduje obrovskou přípravu - nejen technickou a produkční, ale i z hlediska propagace. Abychom dokázali zaujmout návštěvníky v nabídce dalších tisíců představení,“ dodává Rosťa Novák ml.

Pohybově-novocirkusová inscenace Runners vznikla v roce 2021 s mezinárodním obsazením ve společné režii Rosti Nováka ml. a Víta Neznala. Oceňované představení na téma běhu a času s unikátní scénografií tvořenou obrovským běhacím pásem, který byl vyroben na míru ve Velké Británii, je v průběhu roku uváděno v pražských Jatkách78 a také na několika festivalech včetně červencových Colours of Ostrava.

Boom vol. 2 je pokračováním jednorázového představení, které v březnu v režii Rosti Nováka ml. spojilo na jednom pódiu mladé české herce, tanečníky a akrobaty z projektu Young Bloods Cirku La Putyka se studenty Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění, které Cirk La Putyka dokázal bezprostředně po začátku války dostat do Prahy do bezpečí. Zkoušení inscenace Boom, která bude mít premiéru v září 2022 na Jatkách78, začalo původně pouze se členy Young Bloods v únoru letošního roku. Inscenace má za cíl zkoumat, jaké jsou hodnoty a sny této generace a zároveň ukázat výbuch pozitivní energie, který je v ní skryt.

Představení Heroes nabízí nápaditou kombinaci propracovaných akrobatických loserských triků a mistrné pantomimy Radima Vizváryho, který s nimi spolupracuje už řadu let, pomáhá souboru nacházet další umělecká východiska a stírat hranice mezi jednotlivými žánry. Vizváry v současné době působí jako umělecký šéf Laterny Magiky a účastnil se i prestižní světové výstavy Expo 2020 v Dubaji.
„Když jsme s Losers začínali, edinburský festival, největší umělecký festival svého druhu na světě, byl náš sen. Jsem hrdý, že se na něj konečně podíváme - a navíc s tak skvělým představením, jako jsou Heroes,“ říká Petr Horníček, principál souboru Losers Cirque Company. „Věřím, že naše představení u diváků i odborné poroty zaboduje,“ dodává.

Skupina byla na akci pozvaná už v loňském a předloňském roce, jejich účast však zkomplikovala koronavirová opatření a zranění v souboru. Lůzři, kteří sice v zahraničí vystupují pravidelně, se tak do Skotska podívají až na třetí pokus, a to ve společnosti výpravy Cirku La Putyka.

Více informací na www.laputyka.cz / www.loserscirque.cz

zdroj zprávy: Jiří Sedlák (ArtsMarketing.CZ)