Zpráva

Čtyři seveřanky rozhýbou divadelní sál Jatek78 sbírkou mimořádných hloupostí
vydáno: 21.4.2016
Prostor pro nové umění Jatka78 v pražských Holešovicích připravil na začátek května světovou premiéru inscenace Opaque věhlasného finského režiséra Maksima Komara a jeho souboru Circo Aereo. Fúze nového cirkusu s tradičními cirkusovými disciplínami je jedním z vrcholů jarní sezóny divadla. Divákům chce ukázat to, co je jinak neviditelné.

Maksim Komaro, českému publiku známý jako režisér inscenací PlaySlapstick Sonata souboru Cirk La Putyka, do své nové show Opaque obsadil čtyři mladé akrobatky. Susanna Liinama z Finska se specializuje na hula hoop (obruče) a manipulaci s mýdlovými bublinami, Sofia Daniel a Milla Lahtinen z finského Dua Knotcase se věnují hrazdě a párové akrobacii a Švédka Klara Mossberg, spoluzakladatelka švédské cirkusové company Chipmunk Forge, exceluje na závěsném kruhu a v chůzi po laně.
Výsledek mohou diváci zhlédnout ve světové premiéře 4. a 5. května, vždy od 19.30 v divadelním sále prostoru Jatka78 v Pražské tržnici v Holešovicích.

„Vyhraněné osobnosti, akrobatické dovednosti a tvůrčí energie čtyř žen v překrásné sbírce mimořádných hloupostí,“ tak od počátku popisoval inscenaci Opaque sám její režisér. „Během večera spojíme novocirkusové nápady a vybavení s prvky tradičního cirkusu. Tak tradičního, že se s nimi v současném cirkuse prakticky nesetkáváme. Příkladem jsou klasické gymnastické obruče nebo třeba manipulace s obrovskými mýdlovými bublinami.“

Podle Komara se i proto umělkyně nesoustředí v první řadě na divadelní a choreografickou stránku svého vystoupení, ale na cirkus samotný. O něm přemýšlejí, s ním pracují. Diváci se mohou těšit na poetiku a krásu v kontrastu s akrobatickými dovednostmi, ne na klasickou cirkusovou „předváděčku“. Scénografie pracuje s kouřem, světlem, zrcadly, černým divadlem a dalšími prvky ne jako s technologií navozující iluzi, ale jako s pevnou součástí představení. „Chceme jindy neviditelné učinit viditelným a upozornit na jeho krásu,“ vysvětluje Komaro.

„Maksim Komaro je prvním zahraničním režisérem, se kterým před lety začal spolupracovat Cirk La Putyka. Díky tomu vznikla úspěšná představení Slapstick Sonata a Play, která dodnes máme na repertoáru Jatek78. Než se Maksim stal režisérem a uměleckým ředitelem Circa Aerea, sám aktivně žongloval – jako interpret pracoval se dvěma z nejznámějších žonglérských souborů v Evropě (Compagnie Jérôme Thomas a Gandini Juggling Project). Jeho všestranný přístup do naší dramaturgie perfektně zapadá,“ říká manažer Jatek78 Štěpán Kubišta. „Show je přístupná i dětem, jazyková bariéra nehrozí,“ doplňuje s odkazem na vizuálnost inscenace a cirkusový žánr.

Circo Aereo je mezinárodní soubor současného cirkusu. Domov má ve Finsku a ve Francii, cestuje ale po celém světě. Maksim Komaro je jedním ze tří uměleckých ředitelů souboru a zároveň prvním zahraničním režisérem, kterého před lety umělecký ředitel Jatek78 Rostislav Novák mladší oslovil s nabídkou spolupráce s Cirkem La Putyka. Je jednou z nejdůležitějších osobností novocirkusového umění nejen ve Finsku, ale v celé Evropě. Vedle aktivit s Circem Aereem je také předsedou představenstva Cirko Center a CircusInfo Finland. Významně ovlivňuje vývoj současné finské a evropské novocirkusové scény.

zdroj zprávy: Klára Nechanická