Zpráva

Divadelní spolek Jedl a Divadlo X10 uvádějí inscenaci Santini
vydáno: 23.6.2021
Divadelní spolek JEDL v koprodukci s Divadlem X10 uvádějí divadelní projekt Santini. Kontemplace nad dokonalostí, která vyústila ve stejnojmennou alegorickou inscenaci, bude mít premiéru a první reprízu 3. a 4. července 2021 od 19:30 v Katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele.

Touto premiérou zahajuje spolek JEDL také celou tour po stavbách významného českého architekta italského původu, který se proslavil svým jedinečným stylem nazývaným barokní gotika, Jana Blažeje Santiniho-Aichela. Záměrem je prostřednictvím divadelní intervence zmapovat Santiniho významné realizace na území Čech a Moravy. Inscenace Santini bude pokračovat sérii představení po více i méně známých Santiniho prostorách.

Nedílnou součástí celého projektu je deník tvůrců JEDLu, kteří divákům vyšlapávají cestu po Santiniho realizacích a prostřednictvím tvorby vedou dialog s historií. Deník je k dispozici na webových stránkách JEDLu, pod záložkou „KUDY“. Na tuto záložku odkazují také QR kódy na plakátech a pozvánkách.

„Kudy“ je také guerillou, stejnojmennými samolepkami ve veřejném prostoru je možné pokládat otázky místům i sobě samým. Stačí samolepku nalepit na libovolné místo, vyfotit a na Instagramu připojit hashtagy #kdyby#santinikutnahora. Celé dění je reflektováno nejen na Instagramu Jedldivadlo, ale také na účtu x10_kutna_hora.

Pro všechny, kteří mají zájem o hlubší informace k Santinimu i vzniku inscenace, je k dispozici bonusové video (možné zakoupit ke vstupence na webu Goout.cz). Projekt vznikl v koprodukci spolku JEDL a Divadla X10 v rámci jeho celoroční činnosti v Kutné Hoře.

zdroj zprávy: Kristýna Kolovratová

Další zprávy