Zpráva

Divadlo Apropo přivítá inscenaci hry o odmítnutí, zradě a lásce...
vydáno: 15.11.2022
1. prosince 2022 bude na scéně divadla Apropo uvedena neotřelá, unikátní a tematicky důležitá inscenace hry s názvem Po Frederikovi. Jedná se o hořkosladké monodrama s LGBTQ+ tematikou z pera švédského autora Mattiase Brunna. Hra pojednává o lásce, přátelství, zradě a pomstě. Hlavní postavu Johana v inscenaci pod režijními křídly Štěpána Krtičky ztvární mladý herec Kristián Kašpar. Ten se chtěl v posledních dvou letech soustředit zejména na nezávislou tvorbu.

„Jednoho dne jsem se dostal ke scénáři inscenace Po Fredrikovi. Text mě natolik zaujal, že jsem oslovil Štěpána Krtičku, zda by inscenaci nechtěl režírovat a on souhlasil. Koupili jsme si tedy licenci a začali na projektu pracovat,“ poodhaluje zrození nápadu Kristián Kašpar.

Anotace: „Ten den, 5. května ráno Fredrik vstal, vypil sklenici mlíka a dal ji ke dřezu, oblíknul si džíny, tričko a bundu. Potom si do tašky sbalil notebook, peněženku, mobila, diář. A někde tady, právě když vycházel ze dveří, si to rozmyslel...“ Mladý Johan, zažívající normální dospívání je najednou konfrontován s realitou vlastního života, se kterou se není jednoduché vyrovnat bez strachu z odmítnutí a nepřijetí. Když Johanovi dojde, že je gay, rozhodne se po čase o tom konečně začít mluvit, aby si už nemusel připadat jako vyvrhel společnosti. První velká láska přináší mnoho úskalí. Johan se jim však rozhodne postavit čelem a se ctí. Život za to přeci stojí, nebo tak něco?

Hereckou kariéru Kristiána Kašpara nejčastěji prolínají právě monodramata, na něž se v posledních letech výrazně specializuje. Po dokončení studia herectví na Pražské konzervatoři začal působit nejen v Divadle Kalich, jehož součástí je i nyní, ale působil externě také například v Národním divadle Praha. Svůj aktivní herecký život často prokládá i dabingovou činností.

Štěpán Krtička, jeden z nejtalentovanějších českých herců nastupující generace, působil v dětství jako herec a dabér. Na pražské DAMU vystudoval obor režie a v současné době působí jako divadelní a dabingový režisér.

Inscenaci ztvární nezávislý divadelní soubor Brastr`s kolektiv založený Kašparem a Krtičkou. U projektů tohoto souboru spolupracují pravidelně jejich sestry, jak již vychází z názvu souboru. Skupina se soustředí primárně na monodramata zahraničních autorů ale i na vlastní autorskou tvorbu. Zatímco se Krtičkova sestra Johana Krtičková začala na projektu podílet jako dramaturgyně a asistentka režie, Kašparova sestra Magdalena Kašparová pracuje na veškeré grafické činnosti.