Zpráva

Divadlo Bez zábradlí se promění v proslulý Kit Kat Klub
vydáno: 27.4.2021
Divadlo Bez zábradlí na začátku divadelní sezóny 2021/2022 uvede jedno z nejlepších děl americké muzikálové tradice – Cabaret. Tvůrčí tým zve na ojedinělou podívanou, která bude kombinací všech muzikálových složek včetně živého doprovodu devítihlavého jazzového orchestru ve stylu muzikálů, které známe z Broadwaye či West Endu.

Režisér představení Radek Balaš považuje Cabaret za jednu z dosud největších pracovních výzev: „Na titul, jakým je Cabaret, se v jistém slova smyslu připravuji celý svůj umělecký život. Pro režiséra je to jedna z nejnáročnějších výzev, protože po interpretech vyžaduje mimořádně vyrovnané výkony po stránce herecké, pěvecké i taneční. Jakmile jedna z těchto složek začne pokulhávat, síla celkového vyznění se tím rapidně snižuje. A je na režisérovi, aby vymyslel takovou strukturu, která harmonickým propojením všech složek divadelní účin znásobí. Těším se z toho, že se budeme po vynucené odmlce opět potkávat v divadle, živě komunikovat, znovu se, zkrátka, ocitneme v magické síti lidských energií, které se spojují za jedním společným cílem.“

Na kvalitní obsazení a přípravy proto byl kladen ohromný důraz, doplňuje producent Karel Heřmánek: „Na muzikálovou inscenaci jsme uspořádali náročný konkurz, na kterém se setkali opravdu výborní umělci napříč uměleckou branží. U všech uchazečů jsme se zaměřili na vysokou úroveň taneční, pěvecké i herecké profese. Věříme, že se nám tak podaří v českém nastudování vytvořit mimořádně kvalitní inscenaci a uvést na pražské divadelní scéně muzikálovou produkci na té nejvyšší úrovni.“

ze zkoušky muzikálu Cabaret (foto: Tereza Křenová)
ze zkoušky muzikálu Cabaret (foto: Tereza Křenová)


Autor hry Joe Masteroff zasadil děj do dekadentních třicátých let minulého století. První broadwayské uvedení v roce 1966 v režii Harolda Prince získalo sedm cen Tony včetně ceny za nejlepší muzikál. Na repertoáru zůstalo představení tři roky, během kterých se dočkalo více než 1100 repríz. V roce 1972 vznikla filmová adaptace choreografa Boba Fosseho s Lizou Minnelli, Joelem Greyem a Michaelem Yorkem v hlavních rolích. Také filmovému zpracování se dostalo vysokého ocenění v podobě osmi Oscarů. Z dalších významných divadelních nastudování zmiňme to z roku 1998 v režii Sama Mendese, které sklidilo úspěch v podobě čtyř cen Tony nebo ceny newyorských kritiků. V roli Kabaretiéra se tehdy představil Allan Cumming, jehož transgenderové pojetí je dodnes považováno za jedno z nejlepších.

Proč se vedení Divadla Bez zábradlí rozhodlo inscenovat tuto jazzovou muzikálovou legendu právě nyní?
„Tento titul jsme zvolili proto, že se jedná o krásné muzikálové dílo, což je odpovědí samo o sobě. Dalším důvodem je fakt, že jde o více než aktuální téma, které rezonuje nejen v naší společnosti, ale i ve světě, a tím je křehkost demokracie a svobody. Děj se odehrává ve svobodomyslném prostředí berlínského kabaretu třicátých let, v období, kdy za jeho dveřmi nastupuje nacismus. To, jak nesamozřejmá je svoboda, je třeba si neustále oživovat a připomínat,“ vysvětluje Karel Heřmánek, který se také podílí i na dramaturgické úpravě.

Děj vypráví příběh mladého amerického spisovatele Cliffa (Jan Fanta), který přijíždí do Berlína a seznamuje se zde se Sally (Michaela Tomešová v alternaci s Rozálií Havelkovou), mladou tanečnicí a zpěvačkou z Kit Kat Klubu, proslulého kabaretu, ve kterém může každý na čas hodit všechny trable za hlavu. Dvojice se sbližuje, vypadá to na bezstarostný milostný příběh – avšak dějiny neodvratně dospějí k okamžiku, kdy se moci v zemi chopí nacisté. Přicházejí trable, které se za hlavu jen tak hodit nedají.

V hlavní roli se představí protřelá muzikálová herečka Michaela Tomešová v alternaci s talentovanou Rozálií Havelkovou. Nejen že je pro ni Cabaret obrovskou uměleckou výzvou, ale má pro ni i velmi osobní význam: „Film Boba Fosseho jsem viděla snad milionkrát! Patří mezi mé vůbec nejoblíbenější. Obzvlášť často jsem ho sledovala, když jsem jezdila s kabaretní show s cirkusem Ronaldo po Belgii. Tehdy jsem se s postavou Sally ztotožňovala a filmový příběh tak prožívala ještě intenzivněji. Takže nemohu slovy vyjádřit, co pro mě tato příležitost znamená. Je to splněný sen!“

A Tomešová s ní souhlasí „Je to rozhodně jedna z mých největších divadelních výzev. Před zkoušením jsem pomalu začala po dlouhé pauze aktivovat tělo a hlasivky a už se nemůžu dočkat, až začneme tvořit na jevišti. Sally je mi velmi charakterově blízká. Je podobně odrzlá, provokativní a řeší věci bez ostychu a na rovinu,“ popisuje své pocity muzikálová herečka.

V obsazení figuruje také jméno nového ředitele Divadla Bez zábradlí Karla Heřmánka ml., pro kterého je úloha Kabaretiéra prvním setkáním s muzikálovou rolí. „Mám obrovský respekt z pěveckých i tanečních čísel, a tak mi nezbývá nic jiného, než se naplno ponořit do práce a postavit se této výzvě čelem. Posouvat své limity mě na této profesi baví,“ říká Karel Heřmánek ml., který v poslední době sklízí výborné kritiky jak na poli divadelním, tak filmovém.

Tvůrčí tým nabízí další zajímavé herecké osobnosti, jako jsou Jitka Sedláčková, Hana Seidlová, Dušan Sitek, Josef Carda, Filip Kaňkovský, Nikol Kouklová, Barbora Šampalíková, Vendula Příhodová, Linda Fernandez Saez, Petra Kosková a Mária Bikárová. O taneční část se postará významná česká choreografka Jana Burkiewiczová, pěvecké nastudování má na starosti Jana Balašová a to hudební Jakub Šafr se svým orchestrem.

Na přípravě mladých umělců pro nastudování náročných pěveckých a tanečních partů se sponzorsky významně podílela společnost ČEPS.

Premiéry jsou plánované na 2. a 3. září 2021 v Divadle Bez zábradlí. Vstupenky jsou již nyní v prodeji.

zdroj zprávy: Nikol Kouklová