Zpráva

Divadlo D21 dosáhlo plnoletosti a novou sezónu zasvětí poezii
vydáno: 2.8.2021
Pražské Divadlo D21 v roce, který pro něj může být zásadní nejen z hlediska symboliky čísel, oslaví osmnácté výročí svého založení. Slovy jeho členů „dosáhne plnoletosti“. Kromě oslav pro diváky chystá několik změn a novinek. Nadcházející divadelní sezóna se ponese v duchu poetických obrazů a v rytmu verše.

„Doba dlouhého divadelního půstu přinesla mnohé včetně nové inspirace. Došli jsme v hledání léku pro „svět ve stavu nemocných“ k zásadnímu zjištění. Poezie léčí. Léčí duši! Proto jsme se vydali ve stopách verše i rytmu a rozhodli se na toto téma podívat z několika úhlů pohledu.“ Tak charakterizuje připravovanou sezónu umělecký šéf Jakub Šmíd a dramaturgyně Kristýna Čepková dodává: „Průvodci na této tvůrčí cestě nám jsou mistři slova a písma, od nichž jsme si při svém inspiračním pátrání vzali nejvíc. Navíc tito naši tři průvodci Jan Antonín Pitínský, Edgar Allan Poe a Karel Hynek Mácha mají všichni tři jména, jak se na básníky sluší…“

Ředitelka a zároveň herečka Divadla D21 Hana Mathauserová uvedla: „Po sezóně, která téměř nebyla, ač přinesla čtyři nové inscenace, snad nastane sezóna, která už proběhne víceméně tak, jak jsme všichni zvyklí. Pro naše divadlo bude významná také tím, že na jejím počátku oslavíme osmnácté narozeniny a Divadlo D21 se tedy bude moci počítat mezi plnoleté. Pevně doufám, že oslavy i další premiéry proběhnou s našimi diváky, s diskuzemi, s večírky, s živou hudbou a vším, co k tomu patří. Zkrátka, že to výročí oslavíme vzájemným setkáváním.“

Do hereckého souboru se s novou sezónou oficiálně vrací Ivana Machalová, která patří mezi jeho stálice a zakládající členy divadla (nějaký čas zde působila jako host). Personální změny se chystají také v produkčním týmu, dočkáme se i několika novinek z hlediska divadelního provozu, a to třeba v podobě změn v pohádkovém repertoáru, který bude výrazně zúžen. Podle vlastních slov se vedení divadla po zralé úvaze rozhodlo ponechat pouze užší výběr a zejména starší pohádky postupně stáhnout z repertoáru. Ten ale bude také obohacen například o pohádku Bajaja, která se na jaře 2022 dočká obnovené premiéry.

V návaznosti na dlouhodobý projekt Divadlo školám se od letošního září spouští projekt DIVADELNÍM ZÁŽITKEM K DEMOKRACII. Jedná se o unikátní propojení diváckého zážitku a dalších vzdělávacích aktivit, kterého se může zúčastnit několik desítek pražských základních a středních škol. Hlavní lektorkou a koordinátorkou projektu je Ivana Machalová.

Výraznou novinkou bude také nová série fotografií a vizuálních materiálů k osmnáctému výročí i k připravovaným inscenacím, která vzniká ve spolupráci s fotografkou Michaelou Škvrňákovou.

Sezóna 2021/2022 odstartuje 17.9. dlouho očekávanou premiérou Fuksova Spalovače mrtvol. Inscenace v režii Jakuba Šmída byla nazkoušena už bezmála před rokem. Následovat bude 21.9. tradiční zahájení sezóny zvané TANCOVAČKA, tentokrát s podtitulem „Jsme plnoletí!“ s odkazem právě na 18. narozeniny divadla.

Sezóna 2021/2022 v Divadle D21: Infuze POEzie

PREMIÉRY SEZÓNY:

Jan Antonín Pitínský
BETLÉM aneb KOMEDIE O NAROZENÍ

„Jde malý chlapec za oslíkem a věci říká největší.“
Největší příběh všech dob v jedinečné formě z pera básníka českého divadla. Za zpěvu koled a za doprovodu živé hudby putují Marie a Josef do Betléma. Cestu jim sice zkříží ďábel, ale ochrannou ruku nad nimi drží sám archanděl. Každej, kdo můžeš, zpívej. Kdo nemůžeš, aspoň se dívej...
Režie: Jakub Šmíd
Premiéra: 28. listopadu 2021

Edgar Allan Poe, Kristýna Čepková
POHŘBEN ZAŽIVA aneb Zaručeně pravdivý příběh E. A. Poea

„A havran dí - už víckrát ne!“
Autorská POE-tická inscenace na motivy životního příběhu a literárního odkazu Edgara Allana Poea. Scénická koláž hledající hranice pravdy a lži, života a smrti, fantazie a reality... Je v moci pomluv pohřbít někoho zaživa, nebo existuje něco ještě mocnějšího?
Režie: Ewa Zembok
Světová premiéra: 25. února 2022

Karel Hynek Mácha
MÁJ

„Byl pozdnj wečer – prwnj mág –
Wečernj mág – byl lásky čas.“

Nejslavnější básnická skladba Karla Hynka Máchy, až notoricky známá. Známe ji ale doopravdy? Pod vrstvou slov se skrývá příběh takřka oidipovský. Hynku! Viléme! Jarmilo!
Režie: Jakub Šmíd
Premiéra: 1. května 2022

Božena Němcová
BAJAJA

„Jsou hrdinové beze jména, kteří co ztratit nemají. Jsou noci tiché jako pěna, jsou v nich sny, co se nezdají.“
Obnovená premiéra klasické pohádky pro nejmenší v nevšedním poetickém zpracování.
Režie: Jakub Šmíd
Obnovená premiéra: 6. března 2022

zdroj zprávy: Kristýna Čepková

Další zprávy