Zpráva

Divadlo Letí uvede hru Králíček
vydáno: 16.4.2013
Králíček je letuška, Králíček je tenisová hvězda, Králíček je pornohvězda v nové inscenaci Divadla Letí.

Hra Králíček finské autorky Saary Turunen, která je známá odvážným a přímým stylem, líčí dospívání mladé ženy jako divokou jízdu plnou fantazie. Inscenaci připravuje v těchto dnech pod taktovkou Natálie Deákové Divadlo LETÍ, které ji bude uvádět ve Studiu Švandova divadla. Premiéra je plánována na 25. dubna 2013 od 20 hodin. Nejbližší reprízy pak na 20. a 31. května a 3. června.


V restauraci sedí žena. Má nádherné šaty a lodičky na vysokém podpatku. Až příliš vysokém na to, že večeří sama. Chtěla by být panenkou, co po zmáčknutí zapíská. Chtěla by být porcelánové zvířátko na parapetu. Chtěla by být malinkatým králíčkem, kterého si muž najde a přitulí k sobě. Tak proč má zároveň chuť vzít samopal a celou restauraci rozstřílet? „Autorka je známá provokativními tématy svých her: ženství, sex a umění. Její hry jsou drsné a agresivní, odkazující na pop kulturu, zároveň ale protknuté pohádkovými obrazy. Ve svém psaní kombinuje civilní jazyk s čistě poetickými prostředky,“ říká dramaturgyně Marie Špalová. „Své postavy chápu tak trochu jako vězně ve světě, ze kterého nemají možnost dostat se ven. Snad jsou zaslepení, možná dětinští, jsou to hrdinové, kteří nevidí, že by mohlo existovat něco jiného než to, čím jsou obklopeni,“ vysvětluje autorka.

„Princip opakování, fascinace obrazem, jeho pravdivostí i iluzorností je patrný ve všech textech Saary Turunen. Sled několika chvil vytváří prostor pro sebereflexi hlavní ženské postavy, která se hledá a pohádkově touží, krutě připravená k novým hrám, výhrám i prohrám. Ptá se, jestli proti násilí stojí čistota. Zkoumá, jestli lásku nutně vyvažuje samota,“ doplňuje překladatelka Alžběta Štollová.

„Králíček nabízí množství interpretací, je to otevřený formát, který vybízí k režijní i herecké invenci,“ říká režisérka Natália Deáková, která již v minulosti s Divadlem LETÍ spolupracovala. V červnu loňského roku nastudovala úspěšný „divadelní polot(o)var“ Rozhovory s astronauty, který pojednává o mateřství a kariéře, ženách z Východu a ze Západu na přelomu nového tisíciletí.

V roli Králíčka se představí Pavla Beretová, nositelka Ceny Alfréda Radoka za talent roku 2009, která s Divadlem LETÍ bude naopak spolupracovat vůbec poprvé. Dále se představí Marta Vítů, Tomáš Jeřábek, Tomáš KobrVáclav Vašák.


Saara Turunen (1981) je známá odvážným a přímým stylem jak ve svých textech, tak i v inscenacích. Vystudovala Divadelní akademii v Helsinkách a zúčastnila se řady workshopů a mezinárodních setkání, např. mezinárodní fórum současné dramatiky Theatertreffen Berlín, forum mladých evropských dramatiku Neue Stücke aus Europa ve Wiesbadenu a forum l´Obrador d´estiu de la Sala Beckett in Barcelona. Její dosud nejúspěšnější hrou je Králíček, který byl přeložen do deseti jazyků a obrovský úspěch zaznamenal například v Mexiku. Mezi autorčiny další hry patří The Little Jesus (2009) a Broken Heart Story (2010). V současné době působí jako dramatička a režisérka na volné noze v Helsinkách a v zahraničí.

Divadlo LETÍ je nezávislý divadelní soubor s vášní pro nové hry. Všechny texty uvádí v české nebo světové premiéře. Cílem je propagovat současnou dramatickou tvorbu, zejména pak tu evropskou. Divadlo hostuje na různých pražských scénách – Švandovo divadlo, MeetFactory, dříve pak Divadlo Na zábradlí, Palác Akropolis atd. Mezi úspěšné inscenace patří například Domeček pro buzničky u Matky Kapavky, Bazén (bez vody), Zpověď masochisty, projekt Letí na letišti nebo inscenace Po Fredrikovi.


zdroj zprávy: Magdaléna Zelenková