Zpráva

Divadlo na cucky se inspirovalo příběhem první dámy Československa
vydáno: 12.10.2023
Letos v květnu uplynulo sto let od úmrtí manželky prvního československého prezidenta, Charlotte Garrigue Masaryk. Olomoucké Divadlo na cucky se při té příležitosti rozhodlo ohlédnout se za životním příběhem první dámy a připomenout její myšlenky a přínos, který měla pro právě vznikající samostatný stát. Premiéra inscenace MASARYK(OVÁ) je naplánována na výročí vzniku Československa.

„Myšlenky Charlotte Garrigue Masaryk jsou nadčasové i progresivní. Říká se, že její manžel byl feminista. Nejspíše i díky ní,“ uvedla režisérka inscenace a umělecká šéfka Divadla na cucky Silvia Vollmann. „Charlotte měla vliv na uzákonění volebního práva ženám v roce 1919 a také jejím přičiněním byly Ústavou Československé republiky vyloučeny výsady pohlaví, rodu a povolání,“ vysvětlila Vollmann.

Během příprav nového titulu se inscenační tým vydal z Olomouce do New Yorku, kde navštívil rodiště Charlotte Garrigue Masaryk a sbíral autentický videomateriál. Ten bude součástí výsledného „monodramatu s prvky dokumentárního divadla“, jak tvůrci právě vznikající dílo označují. „Díky rezidenci jsme se mohly setkat osobně s paní Charlotte Kotík, pravnučkou prezidentského páru. Žije v New Yorku už od 70. let a věnuje se kurátorské činnosti. Bydlí přímo v Brooklynu, odkud pocházela i její prababička, po které zdědila křestní jméno,“ popsala Milada Vyhnálková, pro kterou bude inscenace MASARYK(OVÁ) vůbec prvním hereckým sólem v kariéře. Přiznala zároveň, že rozhovor s přímou potomkyní Masarykových byl pro vznik jevištního tvaru zcela zásadní. „Dozvěděla jsem se, že zásluha C. G. Masaryk na vzniku Československa je daleko větší než se jí vůbec přiznává. Jestliže zákon říká, že se T. G. Masaryk zasloužil o stát, tak stejně tak se o něj zasloužila i C. G. Masaryk. Zároveň stačilo krátké setkání, abych zjistila, že paní Charlotte Kotík v sobě nese hodnoty své prababičky,“ uzavřela Vyhnálková.

Divadlo na cucky letos zahájilo sedmou sezónu na olomouckém Dolním náměstí, celkově ve městě působí dvacet let. V září o sobě dalo vědět hned několika prestižními oceněními – Cenu Thálie pro činoherce do 33 let získal Viktor Kuzník, v nominacích se pak objevila i jména dalších dvou herců, působících na zdejší scéně (Táňa Malíková, Mark Kristián Hochman). Osobností roku festivalu ...příští vlna/next wave... se stala režisérka Barbara Herz za inscenaci Tanec dervišů. Pohádka Tři oříšky byla zase úspěšná na Slovensku na festivalu Kremnické gagy, kde získala Zlatého gunára.

MASARYK(OVOU) navazuje divadlo na jednu ze svých dramaturgických linek, reflektujících důležité historické události a osobnosti. V minulosti vznikly např. inscenace Opletal (režie Michal Hába, 2018), 1993 (režie Silvia Vollmann, 2018) a Opuštěná společnost (režie Patrik Lančarič, 2019). Diváci novinku uvidí poprvé v sobotu 28. října v 18.30, reprízy jsou naplánované na 30. a 31. října. Více informací a předprodej vstupenek najdete na webu www.divadlonacucky.cz.

-----
28., 30. a 31. října / 18.30
MASARYK(OVÁ)

One woman show Milady Vyhnálkové zkoumající životní příběh Charlotte Garrigue Masaryk(ové).

Kdo byla Charlotte Garrigue Masaryk(ová)? Manželka prvního prezidenta Československé republiky. A dál? Ani v učebnici dějepisu se nic nepíše, tak odkud to má Milada vědět? Naštěstí se jí podařilo vycestovat do New Yorku a potkat se s její pravnučkou Charlotte Kotík.

Divadelní pseudodokument (ne)známé herečky o (ne)známé hrdince.


hraje: Milada Vyhnálková
hudba: Adéla Konečná
video: Zdeněk Vévoda
scénografie a kostým: Laura Černáková
koncept a text: Silvia Vollmann a Milada Vyhnálková
režie: Silvia Vollmann


zdroj zprávy: Zdeněk Vévoda