Zpráva

Dolls Cirku La Putyka čeká světová premiéra
vydáno: 19.5.2014
Inscenace Dolls má světovou premiéru 27. 5. na Mezinárodním festivalu nového cirkusu Cirk-Uff v Trutnově

„Téma panenek, loutek a hraček jsem zvolil proto, že jsem se chtěl vrátit k rodinné tradici: k práci s materiálem, s objektem, s loutkou. Fascinovalo mě to, že člověk člověka napodoboval z různých důvodů od pravěku,“ říká Rostislav Novák – režisér Dolls a principál Cirku La Putyka.

Předměty získávají v životech lidí čím dál víc prostoru. Proto jim dává Rostislav Novák hlavní roli. Poukazuje tak na obecný nárůst závislosti na předmětech a na odklon od přirozených mezilidských vztahů. Loutka je podle něj částečně zástupným prvkem: „Svým způsobem řeší podobné téma například i film Her s Joaquinem Phoenixem, ve kterém se člověk zamiluje do operačního systému. Je to možná fikce, ale ve skutečnosti k ní není úplně daleko.“

Vůbec poprvé je v inscenaci Cirku La Putyka čistě zahraniční obsazení.

„Herce jsme vybírali z konkurzu, na který se přihlásilo 257 lidí z celého světa; od Brazílie až po Japonsko. Z těch 257 prošlo dvacet, které jsme pozvali do Prahy na další – třídenní, akrobatický, herecký a taneční konkurz, z něhož jsme vybrali finální pětici: německý a francouzský pár a Mexičana Iesua.“

O mimořádnosti projektu, ve kterém se snoubí nový cirkus s divadlem, svědčí velkolepě pojatá scéna z dílny Jakuba Kopeckého nebo choreografie, které se ujaly evropské špičky Josef Fruček a Linda Kapetanea. Dolls završují pět let působení Cirku La Putyka; po Airgroundu a Play se jedná o třetí premiéru v jednom roce. Proběhne 27.5. na Mezinárodním festivalu nového cirkusu Cirk-UFF v Trutnově.

„Trutnovské divadlo Uffo je takovou naší mimopražskou domovskou scénou, kam se vracíme se všemi našimi inscenacemi. Letos tam dokonce hrajeme jak Dolls, tak i venkovní verzi Play,“ říká principál Rostislav Novák. „Cirk La Putyka je u nás častým hostem a tentokrát je spolupráce ještě užší, tedy formou rezidence a koprodukce. Soubor sleduji od jeho vzniku a byl také jedním z prvních, které v nově otevřeném Uffu v roce 2010 hrály,“ dodává ředitel festivalu Libor Kasík. Evropská premiéra Dolls pak proběhne na přelomu ledna a února 2015 v Marseille.