Zpráva

Gabriela Pyšná a Jaroslava Pokorná odhalí v Instinktu stinné stránky rodičovství
vydáno: 19.8.2021
O tom, jak obtížné je být rodičem v době, kdy jsme zaplaveni informacemi o všemožných hrozbách, vypráví hra Instinkt současné skotské autorky Frances Poetové. V Divadle Kampa ji v české premiéře 6. a 7. září uvede Divadlo NaHraně.

Zápletka hry z roku 2018 se odvíjí od situace, v níž babička, která poprvé sama hlídá tříletého vnuka, nechá chlapce na chvíli ve společnosti cizího muže. Co babička vnímá jako vítanou pomoc, je pro jejího syna a snachu něco nemyslitelného. Představa, co všechno se mohlo stát, postupně strhává matku Maddy do víru nočních můr, pochybností a nedůvěry. Režisér Petr Štindl obsadil do psychologicky náročné role Maddy bývalou členku souboru Městského divadla Zlín a pražského Divadla Na zábradlí Gabrielu Pyšnou, babičku Morven ztvární držitelka Ceny Alfréda Radoka Jaroslava Pokorná, v dalších rolích se představí Pavel Kryl a Hynek Chmelař v alternaci s Ondřejem Novákem. „Ač se Instinkt zdá být komorním rodinným dramatem, je i obrazem dění ve světě okolo nás,“ říká o hře režisér. „Malá, snad bezvýznamná, a zřejmě i nepravdivá informace může snadno způsobit obrovskou katastrofu. Žijeme ve světě fake news. Někdy ho i pomáháme tvořit. A tak se i hlavní hrdinka hry Maddy při hledání pravdy zamotá do spirály nejistot, výmyslů a důkazů, které do sebe zdánlivě zapadají, a přestane vnímat hranici mezi správným a nesprávným. Ale můžeme mít pro její pohnutky i pochopení. Vždyť kdo nechce pro své bližní to nejlepší?,“ dodává Štindl. Další reprízy jeho inscenace se v Divadle Kampa uskuteční 1. a 19. října.

Frances Poetová je výrazná mladá skotská autorka, působící v Glasgow, kromě vlastních her se věnuje i moderním adaptacím klasických dramat (Macbeth, Misantrop) a psaní scénářů pro rozhlas a televizi. Za Instinkt získala před dvěma lety cenu Writers’ Guild Award pro nejlepší britskou hru, úspěšné jsou i její hry FibresAdam. Poetová je další z britských autorů, kteří se na česká jeviště poprvé dostávají díky dramaturgii Divadla NaHraně, zaměřené právě na ostrovní dramatiku.

Divadlo NaHraně je nezávislý divadelní soubor, který se od svého založení v roce 2009 zaměřuje především na současnou britskou dramatiku, uváděnou v českých premiérách. Působí v Divadle Kampa.


Frances Poetová: Instinkt
Při hlídání tříletého vnuka udělala babička malou chybu, která v očích rodičů naroste do obrovských rozměrů. Co se vlastně stalo? A co vám říká váš rodičovský instinkt? Fascinující i znepokojivá hra o tom, jak ochránit své dítě ve světě, kde nelze nikomu důvěřovat.

Hrají: Gabriela Pyšná, Jaroslava Pokorná, Pavel Kryl a Hynek Chmelař / Ondřej Novák

Překlad: Martina Neradová
Režie: Petr Štindl
Výprava: Petra Krčmářová
Foto z inscenace: Patrik Borecký

Praktické informace
KDY: Premiéry 6. a 7. září 2021
KDE: Divadlo Kampa, Nosticova 2a, 110 00 Praha
VSTUPNÉ: 250,- Kč / 160,- Kč (student, senior, ZTP)
PŘEDPRODEJ VSTUPENEK: www.divadlokampa.cz
PROGRAM: www.divadlonahrane.cz

Další reprízy: 1. a 19. října, 10. listopadu. a 6. prosince 2021, vždy od 19:30 v Divadle Kampa.


zdroj zprávy: Tereza Černá

Další zprávy