Zpráva

Iokasté – příběh královny na pozadí střetu antiky se současností
vydáno: 18.10.2022
Městská divadla pražská v koprodukci se Slovenským komorním divadlem v Martině uvedou v Komedii inscenaci Lukáše Brutovského Iokasté. Moderní verzi klasického mýtu o toxické maskulinitě od Sofokla po Donalda Trumpa. V české premiéře diváci uvidí inscenaci poprvé 5. listopadu, slovenská premiéra proběhne již 28. října v Martině.

Královnu, která si po vzoru antických tragédií užila utrpení na několik životů dopředu, hraje významná slovenská herečka Jana Oľhová. Ztvárňuje osud i úděl ženy, jež byla vždy na okraji zájmu mužů a v divadelním světě i zájmu autorů. Ve slavné Sofoklově tragédii dostává největší prostor v momentě, kdy posel popisuje její sebevraždu. Jejím hereckým partnerem a mužským protějškem v inscenaci, která je do jisté míry pokusem o feministickou odplatu na tomto mýtu, je člen souboru MDP Petr Konáš. „Česko-slovenské mužsko-ženské setkání Jany s Petrem na mne působí velmi osvěžujícím dojmem. Je zajímavé sledovat, jak se jejich herecké temperamenty vzájemně doplňují. Iokasté je pro nás obsazením, ale i textem, malým vybočením z provozní i dramaturgické komfortní zóny,“ říká režisér Lukáš Brutovský.

Inscenace propojuje současný básnický text s výraznou pohybovou a výtvarnou složkou. „Lukáš Brutovský se téměř po třech letech vrací do Komedie a tentokrát i jako autor, záměrně nepoužívám slovo dramatik, jelikož jeho text je jevištní básní plnou metafor a paralel. Vypráví – a to v tematické i lexikální rovině – o antice a dnešku, o množství střetů a troše propojení, je vtipný, ale ve své podstatě melancholický. Jsem ráda, že můžeme v Komedii představit tento další Lukášův talent a také jeho zápal pro genderovou spravedlnost, který je prezentován především poeticky, a proto ho pokládám za velice přitažlivý,“ doplňuje Lenka Dombrovská, programová kurátorka Komedie.

Tentokrát se nejedná jen o další setkání MDP s režisérem Iokasté, ale také s martinským divadlem. „Po úspěšné spolupráci s Lukášem Brutovským na inscenaci Husitská trilogie jsme se dohodli na koprodukci se Slovenským komorním divadlem Martin, jehož je Lukáš uměleckým šéfem. Koprodukce, ať už s tuzemskými nebo se zahraničními partnery, jsou pro Městská divadla pražská přirozeným způsobem jak dosáhnout produkčních i uměleckých výsledků, jakých samostatně (lze docílit) dosáhnou jen obtížně,“ dodává ředitel MDP Daniel Přibyl.

Vstupenky na Iokasté je možné zakoupit na centrální pokladně Městských divadel pražských, nebo on-line na webu. Rezervace vstupenek je možná také e-mailem na rezervace@m-d-p.cz nebo na telefonním čísle 222 996 114.

Lukáš Brutovský - IOKASTÉ
Režie Lukáš Brutovský
Dramaturgie Miro Dacho
Dramaturgická spolupráce Lenka Dombrovská
Scéna Pavel Borák
Kostýmy Zuzana Hudáková
Výběr hudby Lukáš Brutovský
Videoprojekce Matouš Ondra
Choreografie Martin Talaga

Hrají Jana Oľhová, Petr Konáš, Juraj Poliak

Premiéra 5. listopadu 2022 v Komedii


zdroj zprávy: Zuzana Maléřová