Zpráva

Kdo se bojí, musí do Minoru
vydáno: 8.4.2016
Divadlo Minor uvede 10. dubna premiéru autorské pohádky Evy Leinweberové Nebojsa a završí tak letošní sezonu s podtitulem Inkubátor hrdinů. Ve výpravné pohádce o hrdinství a překonávání strachu se pokusí princ Kašpar, princ Krasoň a obyčejný chlapec Nebojsa zachránit princeznu začarovanou ve Vlčici. Moderně napsaný příběh podporuje rockově laděná hudba.

Kdo je vlastně hrdina? Je to ten, kdo se ničeho nebojí? Nebo ten, kdo svůj strach překoná a udělá něco, co by od něho nikdo nečekal? Je to ten, kdo neohroženě loví draky? Nebo ten, kdo se v těžké chvíli rozhodne nehledět sám na sebe a pomoci někomu, kdo mu ublížil? V každém z nás dřímají tajemné a divoké síly přírody. Je jen na nás, zda je necháme celý život spát, nebo je v sobě probudíme a dovolíme jim proměnit náš život.

foto: archiv divadla Minor
foto: archiv divadla Minor


Režisérka Eva Leinweberová si ke spolupráci přizvala dramaturga Národního divadla v Praze Jana Tošovského, divadelního a filmového scénografa Henryho Borarose, kostýmní výtvarnici spolupracující s předními divadelními režiséry Lindu Boraros a choreografku Veroniku Knytlovou (VerTeDance). Rockovou hudbu složili minorští skladatelé Jan MatásekDalibor Mucha. Živá kapela na jevišti bude opět podstatnou součástí celé inscenace.

„Nebojsa je představení o strachu. O strachu, který nám brání se rozvíjet, stát se tím, kým ve skutečnosti jsme, ale také o strachu, který nás může ochránit před nebezpečím, poraněním či zármutkem. A o tom, jak se naučit rozpoznat, kdy je třeba strach přemáhat a kdy mu naslouchat,“ říká dramaturg inscenace Jan Tošovský.

zdroj zprávy: Josef Horák