Zpráva

Klicperovo divadlo uvede premiéru Její pastorkyně
vydáno: 1.3.2023
V pořadí čtvrtou premiérou v Klicperově divadle v sezóně 2022/2023 bude Její pastorkyně Gabriely Preissové. Diváci se mohou těšit na hostující Pavlu Tomicovou, která se netradičně představí ve vážné roli, ale také na režii Diany Šoltýsové, jejíž Hana patří k divácky nejúspěšnějším inscenacím Klicperova divadla.

Gabriela Preissová napsala svoji hru na objednávku Národního divadla v roce 1890, divácké přijetí bylo velmi špatné a nenavázalo na předchozí úspěch Gazdiny roby. Premiérová inscenace měla tehdy jen pět repríz, přesto titul nasadilo Národní divadlo v Brně. A právě tam viděl představení Leoš Janáček a rozhodl se, že ze hry udělá operu. Jeho dílo má dodnes úspěch nejen v Evropě, ale všude po světě, a Preissová je tak známá i za hranicemi. V roce 1930 napsala Preissová románovou podobu svého díla. Důvodem přepracování a rozšíření námětu do podoby románu byla kritika odpůrců. Snažila se po letech očistit Její pastorkyni od nařčení z hanobení slováckého lidu. Preissová hru označila jako drama z venkovského života moravského. Vyhnula se přesné lokalizaci místa, v němž se děj odehrává. A také dialekt, který v textu použila, si do značné míry vymyslela. Využila sice dialekt moravského Slovácka, ale dle svých pravidel a sympatií.

Dne 27. 4. 1996 se v Klicperově divadle uskutečnila premiéra Její její pastorkyně v režii Vladimíra Morávka. V roli Jenůfy se představila Pavla Tomicová, která v současné inscenaci hraje její protipól – Kostelničku. Režisérka Diana Šoltýsová k tomu říká: „Již na veřejné generálce Hany za mnou Pavla přišla s tím, že by se mnou ráda pracovala. Když jsem od vedení divadla dostala nabídku na další práci, hledala jsem titul přímo pro Pavlu. Vybírala jsem ze spousty her, některé byly i současné, ale nakonec jsem se vrátila ke svému prvnímu nápadu. Chtěla jsem dělat Její pastorkyni a chtěla jsem, aby se v hlavních rolích potkaly Pavla Tomicová a Lucie Andělová, dvě mimořádné herečky.“ Režisérka zvolila stejný inscenační tým jako u Hany. Výpravu vytvořila Agnieszka Pátá-Oldak, dramaturgii Lenka Smrčková, hudbu David Hlaváč a pohybovou spolupráci Iris Kristeková.

Kromě zpěvu se diváci mohou těšit i na živý hudební doprovod. O ten se postará herec William Valerián, který v roli Števy v inscenaci hraje na šalmaj – dřevěný dechový nástroj, který je předchůdcem hoboje a anglického rohu. V dalších rolích se divákům představí Jan Vápeník jako Laca, Kamila Sedlárová jako Rychtářka, Martina Eliášová jako Stařenka, Martina Czyžová jako Karolka a Maria Leherová jako Juliška.

K premiéře Její pastorkyně dramaturgyně Lenka Smrčková dodává: „Naše Pastorkyně je kolektivní divadlo, všichni herci jsou po celou dobu na jevišti, to, co postavy řeší ve svém privátním životě, se ale týká všech. Důležitá jsou pro nás jsou dvě místa, a to kostel a hospoda, obě jsou centrem duchovního a společenského života. Jedná se o poměrně krutou hru, ale život na vesnici jsme chtěli ukázat ve všech barvách a rituálech, radostech na jedné straně a strastech na straně druhé.“ Režisérka představení nové inscenace doplňuje slovy: „Tématem Pastorkyně je, jako ve většině her českého realismu, jedinec versus společnost. Doba se sice změnila a ženy se emancipovaly, ale i tak si myslíme, že příběh je stále aktuální a může oslovit i současné diváky. Navíc, každá vesnice má svou Jenůfku, ale i Kostelničku, jež jsou všem na očích. Všichni je bedlivě sledují a mají tendence je soudit, aniž by v jejich situacích byli.“

Premiéra proběhne mimořádně v pátek 3. 3. 2023 na Hlavní scéně. Důvodem přesunu ze soboty na pátek je nominace Pavly Tomicové na Českého lva v kategorii Nejlepší herečka v hlavní roli za film A pak přišla láska. Slavnostní vyhlášení filmových cen proběhne právě 4. 3. 2023 a divadlo chtělo herečce umožnit účast. Premiéře bude předcházet od 18:15 vernisáž výstavy obrazů výtvarnice Jitky Ottové.

Klicperovo divadlo čekají do konce sezóny ještě dvě autorské premiéry, obě proběhnou v květnu. Tou první bude hra Reného Levínského Celý život nestačí, druhou potom hra Tomáše Dianišky Tělo tajné agentky.

zdroj zprávy: Martin Sedláček