Zpráva

Kunětická hora opět ožije divadlem
vydáno: 9.4.2013
Východočeské divadlo již nyní láká na představení na Kunětické hoře. Zima se letos vzdává velmi pomalu, proto pravděpodobně ještě nepomýšlíte na večerní posezení venku pod hvězdami, ale jaro je tady a po něm si už budeme moci opět vychutnávat příjemné letní noci... A s nimi samozřejmě i oblíbená víkendová představení pardubického divadla na Kunětické hoře.

Letos bude mít na vyhlídce hradu premiéru legendární Balada pro banditu – muzikálové zpracování příběhu zbojníka Nikoly Šuhaje v režii Michaela Taranta.
„Muzikál, jehož mnohé písně již zlidověly, napsal Milan Uhde na motivy románu Ivana Olbrachta Nikola Šuhaj loupežník. Společně s hudebním skladatelem Milošem Štědroněm vytvořili dílo trvalé hodnoty, které poprvé spatřilo světlo světa v brněnském Divadle na provázku v roce 1975. Jen o tři roky později natočil režisér Vladimír Sís jeho filmovou verzi, která je stylizovaným záznamem divadelního představení v hlavních rolích s Miroslavem Donutilem a Ivou Bittovou. Od svého vzniku Balada pro banditu zaznamenala nebývalý úspěch a byla nesčetněkrát inscenována v mnoha divadlech, neboť neustále vábí a přitahuje další a další inscenátory a diváky. Naši inscenaci jsme se rozhodli umístit do exteriérového prostředí letní scény na Kunětické hoře, kde může tento lidový příběh z koločavských polonin vhodně korespondovat s přírodní scenérií. Zároveň připravujeme i její pozměněnou podobu pro uvedení v Městském divadle, kde ji budeme uvádět od září 2013,“ říká dramaturg Zdeněk Janál.

Na dva víkendy se do magického prostoru pod hradem navrátí i oblíbená komedie Sen noci svatojánské, kterou v loňském roce nazkoušel slovenský režisér Marián Pecko. Úspěch inscenace dokládá Cena novinářů pro nejlepší inscenaci VČD roku 2012! A lákadlem pro diváky jistě bude i ústřední dvojice Titánie a Oberona, kterou ztvárňují nejoblíbenější herci roku 2012 Petra Janečková a Ladislav Špiner.

Pokud tedy máte rádi plenérová představení, neváhejte a zastavte se v předprodeji divadla, protože vstupenky na jeviště na rondelu Kunětické hory jsou již v prodeji.


Termíny představení na Kunětické hoře:
25. / 26. / 31. května - Sen noci svatojánské
1. / 2. června - Sen noci svatojánské
14. června - Balada pro banditu (veřejná generální zkouška)
15. / 16. června - Balada pro banditu (premiéry)
21. / 22. / 23. června - Balada pro banditu
28. / 29. / 30. června - Balada pro banditu


zdroj zprávy: Radek Semtana (Východočeské divadlo Pardubice)

Další zprávy