Zpráva

Lachende Bestien jako lvi na Národní třídě
vydáno: 9.1.2023
Jako lvi aneb Sestup a vzestup pana B. je nová inscenace Lachende Bestien. Hra Romana Sikory se tak stane první premiérou souboru v novém působišti v Divadle X10. První diváky pan B. uvítá 12. a 13. ledna v 19:30.

Jako lvi sleduje příběh kdysi úspěšného bankéře, který se z vrcholu společenského žebříčku propadne až na samé dno společnosti. Ani mezi bezdomovci v pražských ulicích však jeho podnikavý duch nezahálí a pan B. dál žije dle svých osvědčených životních zásad.

Protože každý člověk je individualita. Svobodný od přírody. A proto si každý za všechno sám může. Za štěstí. I za neštěstí. Protože zodpovědnost, ta musí, tu musí mít. Každý. Člověk.

„S nadsázkou říkám, že Jako lvi jsou vlastně podobenstvím o hegemonii neoliberalismu. Tedy o přítomnosti ideologie natolik dominantní a všudypřítomné, až si jí lidé přestávají uvědomovat a považují její hodnoty za “přirozené”. Pro pana B. Jsou tak dravost, soutěživost a ziskovost natolik zásadní hodnoty, že se jich nevzdává ani když propadne až na samé sociální dno,“ komentuje interpretační klíč k inscenaci režisér Michal Hába. A dramaturgyně Veronika Linka dodává: „Právě pád na úplné dno společnosti nebo balancování na hranici chudoby jsou palčivými problémy současnosti. Jen v Česku se týkají kolem milionu lidí. A problém s náklady na bydlení má už i střední třída. V takové době má uvedení textu Romana Sikory ohromný smysl…“

Lachende Bestien v Jako lvi dále rozvíjejí svůj inscenační styl, kdy horká témata dneška demonstrují s brechtovským nadhledem a nemilosrdným humorem. V díle Romana Sikory nacházejí značné ideové i výrazové shody, a tak se po Zámku na Loiře jedná již o druhou spolupráci souboru s tímto autorem.

Hlavní postavu Pana B. hraje Kryštof Bartoš, který s Lachende Bestien spolupracoval již na Nepříteli lidu. Dále hrají Mark Kristián Hochman, Ondřej Jiráček a Jindřich Čížek, který je tradičně i autorem hudby. Svůj úspěšný boj s omezenými finančními prostředky vybojovala autorka výpravy Adriana Černá. Dramaturgicky a produkčně vznik inscenace jistí Veronika Linka.

Roman Sikora - Jako lvi aneb Sestup a vzestup pana B.
Hrají: Kryštof Bartoš, Mark Kristian Hochman, Ondřej Jiráček, Jindřich Čížek
Asistence režie: Veronika Macková
Dramaturgie: Veronika Linka
Výprava: Adriana Černá
Hudba: Jindřich Čížek
Režie: Michal Hába

Předpremiéra a premiéra inscenace se uskuteční 12. a 13. ledna od 19:30 v Divadle X10. První repríza je naplánována na 12. února.


Vstupenky je možné zakoupit na webu Divadla X10.

Lachende Bestien jsou divadelní skupina založená roku 2011, která ve svých apelativních, politických a společensko-kritických inscenacích otevírá ta nejpalčivější témata dneška. Uskupení soustředěné okolo režiséra Michala Háby se věnuje autorskému divadlu i neotřelé interpretaci (nejen) dramatických textů. V současné době působí v prostoru Divadla X10.

Roman Sikora je současný český dramatik a novinář, jehož dramata se poněkud paradoxně dočkávají větší odezvy v zahraničí než v české domovině. Sikorovy hry se vyznačují politickým nábojem (zejména odporem vůči totalitariánství tržního systému a masové kultuře), kousavým humorem a obratnou specifickou prací se slovem a jazykem, čímž si vysluhuje přirovnávání k absurdní dramatice. V roce 2016 vyšel soubor jeho her pod názvem Hry: Labyrint světa a ráj biče.


zdroj zprávy: Veronika Linka

Další zprávy