Zpráva

Malí, velcí, tlustí, tencí – všichni mohou dělat VILOmeniny ve VILE!
vydáno: 7.11.2019
Již pátý ročník festivalu pro děti a jejich rodiče VILOmeniny se uskuteční 22. až 24. listopadu 2019 v pražské ostrovní scéně Divadlo VILA Štvanice. Domácí divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten chystá pro návštěvníky všech věků a tvarů víkend plný divadla, hudby a zábavy. Nebudou chybět ani výtvarné dílny a interaktivně-výtvarná bojovka po VILE VILAmovánky, která děti provede rozmanitostmi lidského těla.

Festival VILOmeniny vznikl před pěti lety, stejně jako divadelní prostor VILA Štvanice, a od svého počátku se orientuje na divadelní a hudební tvorbu pro děti a mládež. Pravidelně se na programu festivalu objevují spřátelená divadla souboru Geisslers Hofcomoedianten jako Malé divadlo z Českých Budějovic, Divadlo rozmanitostí z Mostu, ale i inscenace nezávislých souborů nebo studentů Katedry alternativního a loutkového divadla na pražské DAMU.

„Letošní ročník se zaměřuje především na diváky předškolního věku. To je však spíše spodní hranice věkového doporučení. Tradičně vybíráme inscenace, které pobaví i děti mladšího školního věku a jejich rodiče, prarodiče, tety, strýčky… Letošní téma festivalu je lidské tělo. Divadlo je místem setkávání a poznávání světa – a my chceme snad trochu připomenout, že nezáleží na tom, jak člověk vypadá, všichni tu máme své místo,“ říká o festivalu jeho dramaturgyně Helena Koblischková.

Festival zahájí v pátek dopolední představení inscenace Geisslers Hofcomoedianten Jedem s medem!, která se inspiruje barokním lidovým divadlem. Večer pak na diváky čeká autorské zpracování pohádky Dlouhý, Široký a Bystrozraký z kladenského Divadla Lampion v režii Jiřího Jelínka. Tvorbu Jiřího Jelínka poznají diváci na festivalu blíže i díky inscenaci Velká vlaková pohádka, která je na programu v neděli. I Divadlo Lampion se na festivalu objeví dvakrát – závěr festivalu totiž roztančí kapela Žampion složená ze členů divadla. V sobotu dopoledne zahraje spolek Loutky bez hranic autorskou loutkovou inscenaci Příběhy malé Lupitiny Gonzáles, která se inspiruje mexickým svátkem Día de los Muertos. Následovat budou dvě krátké inscenace studentů Katedry alternativního a loutkového divadla na pražské DAMU: PtákPohádka z kufru. Divadlo rozmanitostí z Mostu představí v sobotu vpodvečer svoji nejnovější inscenaci pohádky Šípková Růženka v režii Jiřího Ondry. Nedělní ráno bude patřit budějovickému Malému divadlu a pohádce O Palečkovi, průvodci pro malé cestovatele v režii Zdeňka Jecelína.

Tradiční součástí festivalu jsou výtvarné dílny Hany Šromové, které navazují na konkrétní divadelní představení a invenčními výtvarnými technikami rozvíjejí jejich témata. Scénografky a výtvarnice Jitka Nejedlá a Kristýna Šrolová připravují festivalovou specialitu: výtvarně-interaktivní bojovku VILAmovánky, která se ukrývá po celém divadle. Děti mohou skrze interaktivní výtvarné objekty prozkoumávat rozmanitosti lidského těla. „VILAmovánky jsou takovou nadstavbou festivalu, aby se nešlo jen od představení k představení, ale aby ve VILE vznikl prostor, kde děti stráví čas spolu se svými rodiči a užijí si to,“ říká scénografka Jitka Nejedlá.

Tak neseďte doma a přijďte dělat VILOmeniny do VILY!

VILOMENINY 2019 | PROGRAM
22. – 24. 11. 2019 | Divadlo VILA Štvanice


PÁTEK 22. 11.
10:00 | Geisslers Hofcomoedianten | 15+
Helena Koblischková/David Hlaváč: Jedem s medem!

Vaše ctnosti i neřesti na jednom voze! Tři příběhy o činech hrůzostrašných, děsivých i bohumilých a jedné spravedlnosti. Potulní komedianti a divadlo s velkými dřevěnými marionetami na voze.
Zadáno pro školy.
17:00 | Divadlo Lampion Kladno
Jiří Jelínek/Tereza Lexová: Dlouhý, Široký a Bystrozraký | 4+

Existují princové, kteří jsou krásní. Existují princové, kteří jsou chytří! Stateční! A pak existuje náš princ, který by bez Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého nedokázal vůbec nic. Leda, že by...? Pohádka o odhodlání zasloužit si svou princeznu v autorském zpracování.

SOBOTA 23. 11.
9:30 | Loutky bez hranic
Dora Bouzková: Příběhy malé Lupitiny Gonzáles | 4+

Pojďme se podívat do rodiny malé Lupitiny González, kde právě začíná mexický sváteční Den mrtvých. Bude se tančit, bude se zpívat a bude se vyprávět. Veselá loutková výprava o tom, že smrti není třeba se bát, protože je to přirozená součást našeho života.
10:30 | Día de los Muertos
Výtvarná dílna
Día de los Muertos je svátek plný barev a radosti a i vy si vytvoříte vlastní masku veselé lebky.
11:00 | Studenti KALD DAMU I 
Šimon Dohnálek, Daniel Horečný: Pták | 6+

Byl jednou jeden Honza. Honza byl pták. Na jednoho ptáka docela dlouhý příběh. Inspirováno skutečnými událostmi za doprovodu flašinetu a vozembouchu.
Snížené vstupné 50 Kč.
12:00 | Studenti KALD DAMU II 
Kateřina Bláhová: Pohádka z kufru | 6+

Dojemný příběh o cestování a přátelství pro malé i velké diváky, inspirovaný klasická pohádkou Karla Jaromíra Erbena: Dlouhý, Široký a Bystrozraký.
Snížené vstupné 50 Kč.
14:30 | Kočovné divadlo
Výtvarná dílna
Co všechno může být schováno v malém kufru? Vytvoříte si vlastní příběh, který s vámi může cestovat.
17:00 | Divadlo rozmanitostí Most
Jiří Ondra: Šípková Růženka | 4+

Nové zpracování klasické pohádky o šťastném zlomení jednoho letitého prokletí. Výpravná loutková pohádka o lásce, tajemství, spícím království, zlé víle a její nevyhnutelné věštbě, ale i o krásné princezně a statečném zachránci.

NEDĚLE 24. 11.
10:00 | Malé divadlo České Budějovice
Zdeněk Jecelín: O Palečkovi | 3+

Jaké to je plavit se přes velkou louži? Dostat se jedním uchem tam a druhým zase ven? Má každé proč své proto? Dobrodružné vyprávění o malém chlapečkovi s obřím srdcem a o radosti z poznávání světa.
11:00 | Kamarád do kapsy
Výtvarná dílna
Vyrobíte si vlastní maličkatou loutečku, kterou může moct nosit stále u sebe a nebude vám tak nikdy smutno.
14:00 | Leitnerka & Divadlo DNO
Jiří Jelínek & kol.: Velká vlaková pohádka | 3+

Na zapadlém nádraží na konci světa sedí tři smutné zakleté výpravčí… Širokorozchodná pohádka o nádraží na konci světa. Princezny, vlaky, jízdní řád, záchranná brzda, výhybky, hudba, humor!
15:00 | Deník z cest
Výtvarná dílna
Hurá na výlet! Vytvoříte si vlastní cestovní deník, který bude inspirován cestou do vaší fantazie.
17:00 | Divadlo Lampion Kladno
Koncert kapely Žampion | pro malé, velké, tlusté, tenké

Zakončení festivalu v rytmu Žampionu! Nejznámější pecky z inscenací Lampionu i autorské songy, které si členové kapely sami píšou a skládají.

Během celého festivalu můžete s dětmi prozkoumat VILAmovánky, výtvarně-interaktivní bojovku po VILE, která vás provede rozmanitostmi lidského těla.
Jednotné vstupné na představení je 100 Kč. Děti do tří let (včetně) mají vstup zdarma. Na sobotní představení KALD DAMU I. a KALD DAMU II. je snížené vstupné 50 Kč. Na výtvarné dílny a VILAmovánky je vstupné dobrovolné.


zdroj zprávy: Nicola Škvarová