Zpráva

METROpolitní léto hereckých osobností zahajuje předprodej
vydáno: 25.3.2013
Studio DVA zahájí 2. dubna předprodej na všech 59 představení jubilejního desátého ročníku METROpolitního léta hereckých osobností. Pro Letní scénu Vyšehrad jsou připraveny dvě premiéry, jedna světová, jedna česká a dalších pět titulů uvedených s úspěchem v předešlých letech. V rámci přehlídky, která se uskuteční na Letní scéně Vyšehrad od 25. června do 31. srpna nebudou chybět hudební setkání pod širým nebem. Navíc se po roční pauze vrací herecké osobnosti i do Bratislavy, kde se, v rámci 5. Léta hereckých osobností uskuteční, vybraná představení pražské části ve Štúdiu L+S.

V Praze akci zahájí 25. června světová premiéra hry Patrika Hartla HVĚZDA. Režisér nejúspěšnější české one man show Caveman /cca 250 tis. diváků/ napsal hru přímo na tělo Evě Holubové. HVĚZDA s humorem odkrývá zákulisí českého showbyznysu a s nadhledem líčí osobní problémy fiktivní herečky, která po pětatřiceti letech u oblastního divadla nečekaně zazáří v televizním seriálu. „Vendulka Vaníčková je bojovná, temperamentní jako Ferrari, není možné se s ní nudit a i když se s ní život nemazlí, nikdy se nevzdává. Je to prostě ženská, která přežije všechno,“ říká o „své postavě“ autor a režisér hry Patrik Hartl. Hartl se při své již čtvrté divadelní spolupráci s Evou Holubovou pokusil o komediální oslavu ženy, která se nehroutí ani v situacích, kdy jde většina lidí do kolen. „Eva je díky své nespoutané kreativní komediálnosti její ideální představitelkou. Jsem moc rád, že Vendulku hraje právě ona,“ dodává Hartl.

Druhá premiéra je naplánována na 18. července. Režisérem hry OPAČNÉ POHLAVÍ Davida Tristrama bude Adam Kraus. Pod jeho vedením se na Vyšehradě představí Jana Krausová, Michaela Maurerová nebo Anna Šišková, Bohumil Klepl a Roman Štabrňák. V české premiéře bláznivé komedie mají dva manželské páry, které se setkají na večeři společného více, než by kdo čekal. Když zjistí, co to je, rozpoutá se peklo na zemi. O slovo se přihlásí modřiny, záchvaty hněvu, pláč, smích i policie. Režisér Adam Kraus má s podobnými texty zkušenost /viz. se Studiem DVA uváděné hry s Karlem Rodenem a Janou Krausovou - O lásce či Prší/. K práci na nové hře s úsměvem říká: „Milostný pár je ideální. Milostný trojúhelník je problém. A milostný čtverec může být docela průšvih, ale pro nezúčastněné i zábava.“
Autor hry David Tristram patří mezi nejvyhledávanější světové dramatiky. V Británii patří navíc k nejhranějším. O tom, že má smysl pro humor, svědčí i fakt, že od roku 1985, kdy začal psát, má na svém kontě již 19 komedií.

„V tom nejlepším slova smyslu chceme OPAČNÝM POHLAVÍM navázat na naše úspěšné komedie Vše o mužích, Vše o ženách či loni premiérově uvedené Ženy přežijí a Kutloch aneb I muži mají své dny. Lidé přicházejí na Vyšehrad především za kvalitní zábavou, kterou se jim už desátým rokem snažíme nabízet,“ říká k letošní dramaturgii jubilejního ročníku přehlídky producent Studia DVA Michal Hrubý.

Již třetím rokem budou v rámci tzv. off programu Letní scény uvedeny také koncerty vybraných interpretů. Letos pod širým nebem vystoupí, jako již tradičně, slovenská šansoniérka Szidi Tobias, chybět nebude ani Dan Bárta tentokrát s projektem Illustratosphere. Po loňském úspěšném koncertu se vrací i Lenka Filipová. Nováčky na Vyšehradě pak budou Věra Martinová, Katarína Knechtová či Věra Špinarová.


zdroj zprávy: Tomáš Přenosil (Studio DVA)