Zpráva

Na Kunětickou horu za divadlem
vydáno: 22.5.2013
O víkendu 25. a 26. května se opět otevře letní scéna Východočeského divadla na vyhlídce hradu Kunětická hora. Herci zde po roce odehrají reprízy magické komedie Sen noci svatojánské, kterou s pardubickým ansámblem nastudoval slovenský režisér Marián Pecko.

Hlavní role jedné z nejbohatších Shakespearových her ztvárňují hostující Jan Konečný, Petra Janečková, Ladislav Špiner, Martina Sikorová, Petra Tenorová, Josef Pejchal a Miloslav Tichý.

V inscenaci se objeví i profesionální akrobaté z klubu Trampolíny Praha. „Nechtěl jsem nechat herce běhat v závojích, ale přemýšlel jsem jak překonat zemskou přitažlivost, a odtud byl už jen krůček k akrobatům, kteří na jeviště přinesou jiný svět plný překvapivých možností,“ řekl před loňskou premiérou Marián Pecko a vzápětí upřesnil i důvody, proč ho lákalo inscenování právě Snu noci svatojánské: „Je hra o divadle, o divadelnosti, o hraní divadla, o proměnách, o snech, o nereálných věcech a bytostech. Každý ten atribut souvisí s divadlem, to je na ní zajímavé. Je to hra o hledání harmonie a hledat harmonii je jednou z velkých úloh pro divadlo a umění vůbec.“

Své pevné místo má v inscenaci také hudba Roberta Mankoveckého, jenž zhudebnil některé Shakespearovy texty, v živém provedení studentů pardubické konzervatoře, působivou scénu navrhl Pavol Andraško a kostýmy Eva Farkašová.

Další reprízy Snu noci svatojánské se na Kunětické hoře uskuteční o víkendu 31. května až 2. června.

Letošní novinkou na Kunětické hoře bude známý zbojnický muzikál Balada pro banditu, který v současnosti zkouší režisér Michael Tarant. Premiéry jsou naplánovány na víkend 15. a 16. června, reprízy pak na dva následující víkendy.
Se zajímavým oživením divadelních večerů pod hvězdami opět přichází i správa hradu Kunětická hora, která pro zájemce s platnou vstupenkou na některé z plenérových představení připravila mimořádné večerní prohlídky hradu a k tomu ještě se slevou!

„Návštěvníkům představení i letos nabídneme prohlídky obou hradních okruhů – hradního paláce včetně věže s krásnou vyhlídkou do okolí a kaple sv. Kateřiny, které začnou v den představení vždy v 19:00 hodin. Diváci, kteří se u nás na pokladně prokáží platnou vstupenkou na aktuální představení Východočeského divadla, získají slevu – dva okruhy v ceně jednoho. To znamená, že zaplatí 70 Kč za základní vstupné, 50 Kč za snížené a 190 Kč za rodinné, což je sleva cca 15 procent oproti klasickému vstupnému. Prohlídka, během které si návštěvníci mohou projít celý hrad, zabere asi 45 minut. Pro zájemce bude samozřejmě připraven průvodce s odborným výkladem o historii objektu,“ upřesňuje kastelán Miloš Jiroušek.


zdroj zprávy: Radek Smetana