Zpráva

Nic nezahyne, nic se nezmění. Vyšlapaná čára Sary Baume v Divadle MeetFactory
vydáno: 7.10.2021
Téma izolace člověka od ostatních, smutek z nenaplněných ambic a nejistota co se životem. Po inscenaci Jasno lepo podstín zhyna, kterou MeetFactory uvedlo v roce 2018 a která přinesla nominace mj. na Cenu Thalie pro Evu Salzmannovou za roli Raye, se do smíchovské továrny vrací irská autorka Sara Baume. Její knihu Vyšlapaná čára zdramatizoval a režíroval Tomáš Loužný. Premiéra proběhne ve čtvrtek 14. 10.

Po samotářském podivínovi žijícím jen se svým psem popisuje druhá kniha Sary Baume Vyšlapaná čára existenciální krizi mladé výtvarnice Frankie. Ta opustí velkoměsto a nastěhuje se do chátrajícího venkovského domku po milované babičce, kde od její smrti nikdo nebydlí. O samotě se Frankie pokouší srovnat sama se sebou.

„Z knihy jsem byl nadšený ještě víc než před třemi roky z Jasno lepo podstín zhyna,“ vysvětluje dramaturg Matěj Samec, proč si vybral znovu knihu Sary Baume. „A to i z toho důvodu, že více rozvíjí téma izolace člověka od ostatních lidí, do které se sice snad dostal vlastní vinou, ale z níž se nemůže vymanit. Kniha skvěle ukazuje různé aktivity, které člověk uvnitř dělá, aby se z této situace vymotal, jakkoliv to navenek může vypadat, že nedělá nic.“ Ve Vyšlapané čáře se autorka nechala stejně jako v prvním románu inspirovat svým životem, kdy po dokončení studia čekala, že se z ní ihned stane slavná umělkyně. Pohádkový příběh se ale nekonal a stejně jako hrdinka Vyšlapané čáry upadla i Baume do depresí. Pro irský The Journal uvedla, že podobným strachem z nenaplněných ambic trpí velká část jejích vrstevníků: „Chtěla jsem mluvit o tom, co se dá pojmenovat jako moje generace, která vyrůstá v očekávání života podobného disneyovským příběhům.“

Knihu, fragmentovanou autofikci, která je prokládána fotografiemi mrtvých zvířat a popisy uměleckých děl, kterými hlavní hrdinka zkouší sebe sama a hledá v nich relevanci ke své životní situaci, se pro Divadlo MeetFactory rozhodl zdramatizovat a režírovat Tomáš Loužný. Ten je známý také jako autor - jeho hra Vyvolený, kterou i sám režíroval, zvítězila v soutěži ČRo o nejlepší původní rozhlasovou hru. Tomáš Loužný působí mj. i v Divadle X10 nebo v Městských divadlech pražských. V hlavní roli Frankie se představí Andrea Berecková, která má stálé angažmá v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. Herečka je publiku známá především
z inscenace Maryša (mlčí) Jakuba Čermáka a Depresivních dětí. V roli matky Frankie vystoupí Nataša Gáčová, která má za sebou desítky rolí v již zmíněném Činoherním studiu v Ústí nad Labem, ale také v Národním divadle Brno nebo v Divadle X10.

Premiéra proběhne ve čtvrtek 14. 10., první repríza pak v pondělí 18. 10. Další reprízy uvede Divadlo MeetFactory 7. a 8. 11.

„Celé tohle dlouhé, podivné léto by mělo skončit nějakou podstatnou událostí. Jenže to se pravděpodobně nestane. Poprvé si připouštím možnost, že nic nezahyne, nic se nezmění a snad ani nepřihodí."

Sara Baume: Vyšlapaná čára
Překlad: Alice Hyrmannová McElveen
Dramatizace a režie: Tomáš Loužný
Dramaturgie: Matěj Samec
Scéna a kostýmy: Petr Vítek
Hudba: Ivo Sedláček
Produkce: Magda Juránková
Hrají: Andrea Berecková, Nataša Gáčová


zdroj zprávy: Zuzana Kolouchová