Zpráva

Pardubičtí herci nabídnou pohled do zákulisí vysoké politiky
vydáno: 19.4.2022
Dubnovou novinkou Východočeského divadla bude nekorektní černá komedie Mimo záznam, kterou přímo pro pardubický soubor napsal Petr Abraham. Není již tajemstvím, že za tímto pseudonymem se skrývá kmenový režisér divadla Petr Novotný, jenž svůj text z prostředí vysoké politiky také sám inscenoval. V hlavních rolích diváci uvidí Petru Janečkovou, Ladislava Špinera a Jindru Janouškovou. Slavnostní premiéry se uskuteční o víkendu 23. a 24. dubna v Městském divadle.

„Politická situační komedie čerpá z předvolebních tahanic a čachrů nejen v českých zemích. Děj má dvě souběžné linie ve dvou prostředích, která má divák stále před očima – v hodinovém hotelu pro V. I. P. hosty kdesi v Krkonoších a v salonku jiného hotelu v Hradci Králové. V prvním prostoru tráví ilegální líbánky ženatý předseda vlivné politické strany s šéfkou svých poradců. Ve druhém kují předvolební pikle jejich protivníci a bujaře se k tomu posilňují alkoholem. Neochvějné postavení předsedy strany tak získává stále větší trhliny,“ přibližuje výchozí zápletku dramaturgyně Jana Uherová.

Prvotním impulzem pro napsání hry ze zákulisí vysoké politiky bylo pro autora rozhořčení z toho, co denně četl v novinách a slyšel ve zprávách. „Narodilo se to z čistého naštvání, vzteku. Postupně ale ve mně narůstala chuť se tomu chechtat, protože jinak jsem byl jen bezmocným človíčkem, který nadává doma v obýváku a neví, co s tím. Když jsem začal psát dialogy a těm lidem, co jsou v politice nahoře, jsem se mohl smát, uvolňoval jsem se a cítil se svobodnější,“ říká režisér Petr Novotný a dále prozrazuje: „Hra pojednává o smyšlené politické straně, pohybující se ale v konkrétních reáliích. Mluví se o českých politicích, o situacích, které z české politické scény dobře známe, jako by ta strana skutečně existovala. Ale postavy na jevišti jsou jakýmsi souhrnem toho, co si z politiky vybavuji, co mě bavilo, co mě zlobilo. Neměl jsem ambici popsat konkrétní lidi, byť některé podobnosti budou v hledišti určitě rezonovat.“

Sobotní premiéru doprovodí ve foyer vernisáž výstavy obrazů výtvarnice Venduly Henclové.

zdroj zprávy: Radek Smetana