Zpráva

Městské divadlo v Mostě uvede v pátek 16. června 2023 třetí premiéru letošní sezony, inscenaci volně inspirovanou románem Alexandra Dumase st. a poetikou Monty Pythonů. Jeden z nejkrásnějších příběhů západní literatury v komediálním divadelním zpracování. Dobrodružný příběh o zradě a pomstě tentokrát podaný s velkou mírou nadsázky a fantazie, která vrhá na celý děj zcela nové světlo.

Představte si, že se jednoho dne probudíte v temné kobce toho nejhoršího žaláře.
Jak jsem se zde ocitl? Proč jsem tady? Kdy budu propuštěn na svobodu? A za co tady vlastně jsem? Příliš mnoho otázek, na které neznáte odpověď.
Potřebujete alespoň nějaké indicie, a možná i zdánlivě nesmyslné rady podivného vězně z vedlejší cely… Postupně je začnete rozplétat a dostanete se až k překvapivému závěru.


Hrabě Monte Cristo je jedním z nejznámějších románů západní literatury. Vznikal v polovině 19. století, ale příběh sám se odehrává o něco dříve, na začátku 19. století v době Napoleonova návratu z Elby. Jeho autor Alexandre Dumas st. se dočkal uznání již za svého života a dodnes nemizí z povědomí čtenářů po celém světě. Řada jeho děl byla později nejrůzněji adaptována či citována, ať už ve filmu či v televizi. Velkou slávu mu přinesli zejména Tři mušketýři a právě Hrabě Monte Cristo.

Původní příběh je notoricky známý. Marseillský námořník Edmund Dantès se stane obětí spiknutí a zrady. Podaří se mu utéci z vězení, získá obrovský poklad a začne se mstít. Ovšem seběhlo se všechno vskutku tak, jak píše Alexandre Dumas? A pokud se stala podlá křivda, je na místě krutá msta? Náš příběh si právě s těmito otázkami významně pohrává, bere z románu pouze základní dějovou linku a velký romantický nádech, v mnohém se ovšem od své předlohy liší. Volně nakládá s dějovými i tematickými linkami a k původnímu ději postavám přistupuje s velkým nadhledem. Jedná se tedy o komedii, ve které není nic tabu a vše se nahlíží s velkou mírou nadsázky.


Diváci se tak mohou těšit na neotřelý humor autorské dvojice Janků-Svojtka doplněný o skvělé výkony neméně vtipných herců mostecké činohry, podobně jak tomu bylo například v divácky oblíbené inscenaci 60´s aneb Šedesátky. Věříme, že výsledek bude podobně úspěšný a diváci budou odcházet z divadla spokojeni a s úsměvem na rtech.

Autorská poznámka
Nebudeme zastírat, že naše verze Hraběte Monte Crista je zcela záměrnou travestií známého příběhu. Na Dumasův román jsme se od počátku snažili podívat s nadhledem a velkou mírou nadsázky. Dokonce jsme si dovolili překlopit i hlavní téma románu, kterým je pomsta. Podtitul naší inscenace „Pomsta není řešení“ hovoří za vše. Velkou inspirací, ke které se hlásíme, nám byla britská komediální skupina Monty Python a zejména pak její kultovní film Život Briana. Jejich humor nás oslovuje po celou naši divadelní kariéru a déle, než čtvrt století se snažíme od zastupující agentury získat práva na uvedení tohoto kultovního opusu na jevišti. Bohužel, dosud se nám to nepovedlo. Jako malou úlitbu jsme před lety získali alespoň povolení napsat hru z televizních skečů Monty Pythonův létající cirkus a pod názvem Monty Pythonův létající kabaret jsme ji uvedli v roce 2007 v divadle Rokoko v Praze. Inscenace se hrála sedm let a jasně ukázala, že Monty Pythoni českému jevišti sluší. V mezidobí se ovšem změnily podmínky uvádění, a tak se ani tento kus již nesmí znovu hrát. Jedinou možností, jak vidět tvorbu této legendární skupiny na českém jevišti je tedy muzikál Spamalot, který se dosud uváděl v Plzni, Liberci, Brně a na Kladně.
V čem konkrétně jsme se tedy nechali inspirovat? Náš Dantes je podobně jako Brian antihrdinou, jemuž se vše děje na základě omylů a nedopatření, hybnou silou příběhu není jeho aktivita, ale daleko více neschopnost stavět se k životu čelem, díky čemuž je jaksi vláčen osudem. Jednotlivé scény našeho příběhu jsou pak, podobně jako ve filmu, stavěny do formy skečů a mnohé z nich jsou přímo inspirovány břitkým, anarchistickým, absurdním a surrealistickým humorem, který je pro film Život Briana tolik typický. Pakliže vám tedy budou jisté scény naší adaptace Monte Crista něco připomínat, tak vězte, že to není náhoda.
Jiří Janků a Petr Svojtka

PREMIÉRA: 16. června 2023 na Velké scéně
První repríza: 21. června v 19:00 hodin.

zdroj zprávy: Lenka Krestová