Zpráva

Roztáhni se do Malýho na malý: fesťák WTF?! je zpět
vydáno: 9.5.2023
Festival současného divadla WTF?! založili už před devíti lety herci z Divadla F. X. Šaldy. Na české poměry se jedná o výjimečnou profesionální přehlídku, nejenom kvůli nadšencům, kteří ji organizují, ale hlavně z důvodu pozoruhodné dramaturgie. Letos se bude konat v pátek 19. a v sobotu 20. května v Malém divadle. Organizátorsky jej zajišťuje již podruhé trojice herců – Ondřej Kolín, Filip Jáša a Stavros Pozidis, kteří na konci dubna vypustili i festivalový singl Do Malýho na malý.

„Letošní podtitul Festivalu současného divadla WTF?! – Roztá/hni se! – v sobě ukrývá plno významů. Nicméně ten, který je pro nás směrodatný, se týká aktivity. Jak v rovině fyzické, tak v rovině názorové a morální,“ upřesňuje jeden z organizátorů Festivalu, herec Ondřej Kolín. „V rámci programu se totiž můžete těšit na inscenace, které naplno využívají pohyb. Inscenace, které burcují, bojují s pasivitou a samotní tvůrci upozorňují na různá společenská témata,“ dodává.

Trojice herců a organizátoři WTF?! – Ondřej Kolín, Filip Jáša a Stavros Pozidis, diváky rozpohybovali už na konci dubna, kdy do světa vypustili festivalový singl Do Malýho na malý. „Do Malýho na malý, každej mladej povalí, až se doví, že tam kalí počet lidí nemalý,“ začíná autorský rappový hit, který lze zhlédnout na Youtube a Facebooku DFXŠ.

Unikátní bude letošní ročník i tím, že se sešlo pět monodramat. Víťa Marčík zahájí Festival loutkovým představením Labyrint světa. Mark Kristián Hochmann představí inscenaci Jedu do Magadanu vytvořenou podle vězeňského deníku běloruského anarchisty Igora Oliněviče. Andrej Lyga přijede se svou autorskou pohybovou Pohádkou pro odvážné, a kdo má doma ratolesti, které mají pro strach uděláno, sobotní dopoledne je pro ně jako stvořené. Další monodrama přiveze Filip Teller, který odehraje drama z období druhé světové války – Cikánský boxer. Jako poslední v řadě her o jednom herci se diváci mohou těšit na inscenaci ORTEN!, ve které uvidí Ondřeje Kolína.

Divadlo je nicméně kolektivní záležitost, a proto se také představí například soubor bývalých studentů DAMU, kteří odehrají inscenaci Harlekýn je mrtvý. Vypráví příběh postavy z komedie dell arte v moderním světě. Divadelní uskupení Masopust zahraje představení Ženet – variace textů Jeana Geneta činoherně zpracovaná třemi herci, přecházejících převážně do ženských rolí. O kabaretní a improvizační formu divadla se postará soubor Ductus Deferens s představením KARAMELOUN. Těšit se bude i ten, kdo má rád komornější divadlo, tři herci hrající na nástroje – uskupení Bodyvoice band – vystoupí se svým představením Meet Flannery.

Diváci se můžou aktivně zapojit do celého Festivalu svým pohybem a tancem při koncertech, které rozhodně rozproudí krev. V pátek se o to svým nefalšovaným blues postará jihoafrický písničkář Gerald Clark a punková kapela Wosa. Do Liberce se také znovu vrátí již dobře známí Bukkakebrothers And Sister (Dianiška a spol.).

V sobotu se o hudební náplň postará zpěvačka Mirjari a vrcholem bude dvojkoncert, kdy si budete moci zapařit při pořádném rocku ve stylu Psích vojáků, přijede totiž plzeňská parta Furt Rovně. Poslední síly vytančíte za funky rytmů kapely Strohoskop, devítihlavé saně, která dokáže roztančit plný sál.

Veškeré aktuální informace jsou dostupné na webových stránkách https://www.saldovo-divadlo.cz/aktualni-rocnik nebo na instagramu @wtf.festivalsoucasnehodivadla.

zdroj zprávy: Eleonora Kočí