Zpráva

V Divadle Polárka se vám (nad novou premiérou pro nejmenší) zatají dech!
vydáno: 30.1.2024
Po kultovních inscenacích Co šeptají stromy?, Jak dělá ryba? nebo Slyšíš, kdo to zpívá?!, přichází Divadlo Polárka s další premiérou a úplně novým formátem: představením, které necílí jen na děti do tří let, ale je přichystáno přímo jako společný zážitek pro děti od narození a jejich rodiče. Premiéru inscenace uměleckého šéfa Jiřího Hajdyly Věci, nad kterými se tají dech uvede divadlo v rámci festivalu MimiArt, jenž již tradičně v Brně prezentuje divadlo pro nejmenší diváky. Festival bude probíhat během jarních prázdnin v Divadle Polárka a v Klubu Leitnerova.

Inscenace Věci, nad kterými se tají dech nabízí divadelní formu, která bude příjemně zážitková pro nedávno narozené děti i jejich rodiče. Těm pak chce připomenout, jak velkého zázraku jsou součástí, a že jsou hrdinové. Režii inscenace vzal do svých rukou umělecký šéf Divadla Polárka Jiří Hajdyla. „Já jsem svými dětmi neustále fascinován. Už když jsem viděl fotografii z ultrazvuku, vnímal jsem jejich výjimečnou osobnost. Tuto inscenaci jsem inicioval z obdivu ke své ženě, ke všem ženám matkám, a z fascinace k těm malým jedinečným lidem, kteří nám byli svěřeni do péče.“

Dramaturgicky inscenaci na cestu k divákům doprovodila Alžběta Michalová a o velmi podstatnou hudební a zvukovou stránku se postaral Jan Čtvrtník společně s herci. Za scénografií a kostýmy tentokrát stojí kmenová scénografka Divadla Polárka Kateřina Doleželová.

„Inscenace tematizuje těhotenství i první dny a týdny po porodu, kdy společně s dítětem zažívají rodiče zázraky. Třeba já jsem ale tyto zázraky přehlížela, protože mě absolutně zaměstnávala nová úloha mámy a péče, která k tomu patří. Přes praní plen a kojení jsem vlastně neviděla, že mi v náruči roste syn. V inscenaci Věci, nad kterými se tají dech proto chceme odkrývat ty zázraky, které nám dítě do života přináší, abychom si je společně připomněli a pak je třeba mohli vidět i v běžném životě,“ popisuje umělecký záměr dramaturgyně Alžběta Michalová.

V inscenaci Věci, nad kterými se tají dech můžete vidět čtyři herce z mužské šatny Divadla Polárka: Jaroslava Tomáše, Matěje Záhoříka, Davida Smečku a Petra Hanáka. Zveme vás na premiéru 8. února na Malé scéně Divadla Polárka i na další reprízy.

-----
Věci, nad kterými se tají dech
autor: Jiří Hajdyla, Alžběta Michalová a kol.
režie: Jiří Hajdyla
dramaturgie: Alžběta Michalová
výprava: Kateřina Doleželová
hudba: Jan Čtvrtník

Premiéra 8. února 2024 na Malé scéně Divadla Polárka
0+ pro nedávno narozené diváky, jejich rodiče a všechny ostatní


zdroj zprávy: Martina Hanáková