Zpráva

Vánoce s Arénou
vydáno: 11.12.2020
Komorní scéna Aréna svým divákům přichystala speciální vánoční překvapení! Protože diváci ještě pořád nemohou za námi do divadla a naděje, že by se situace po novém roce měla výrazně zlepšit, pomalu ale jistě vyprchává, rozhodli jsme se zaútočit přímo na jejich domovy a zabydlet se tam.

Prvním vánočním dárkem našim divákům bude živý stream inscenovaného čtení hry našeho dramaturga a kmenového autora Tomáše Vůjtka Ubohý večer, který se souborem Arény připraví umělecký šéf Ivan Krejčí. Vánoce jsou tradičně časem setkání a rodinných sešlostí, které by měly být prosyceny láskyplnou atmosférou... My už si o světě, ve kterém žijeme, neděláme žádné iluze, proto je nám jasné, že ona láskyplná atmosféra musí zákonitě zatuhnout v katastrofální dusno. Nabízíme vám tedy jedinečnou příležitost prožít s námi takovou rodinnou sešlost nanečisto a psychicky se na tu skutečnou připravit za pomoci našeho streamu, který proběhne v pátek 18. prosince od 17 hodin. Čas je to sice na divadlo nezvykle brzký, tentokrát však chystáme celovečerní hru (včetně pauzy) a chceme divákům ponechat dost prostoru na rozvoj předvánoční deprese, až si po našem streamu uvědomí, že ubohý nebyl jenom tento večer (který navíc začal již v podvečer), jako spíše celý rok 2020. Ti, kdo budou do 20 hodin svou přítomností záslužně zachraňovat skomírající restaurační zařízení, budou mít možnost záznam čtení zhlédnout zpětně na facebooku Komorní scény Aréna nebo na youtube.

Dalším vánočním dárkem, který bude mít podstatně dlouhodobější uplatnění, je kalendář na rok 2021, který jsme pro vás připravili společně s naším dvorním fotografem Romanem Poláškem a jehož grafické zpracování obstaralo Studio Breisky. Kalendář, který nese titul Zachraňuj, kdo můžeš, je inspirován inscenacemi ze současného repertoáru Komorní scény Aréna a vypráví příběh dlouhodobě zavřeného divadla, které bez přítomnosti diváků pomalu, ale jistě umírá.

„V žádném případě nechceme zlehčovat současnou situaci, jako spíš poukázat na neutěšený stav živé kultury, která se ocitla na okraji zájmu. Pokud má živé umění skutečně přežít, bude potřebovat vlastní záchranáře a zdravotníky. Těmi jsou v tomto případě všichni diváci, kteří mohou kulturním institucím a dalším nezávislým subjektům poskytnout tolik potřebnou první pomoc jedině vlastní přítomností, jakmile to situace opět umožní. Náš kalendář tak komentuje situaci nejen v Aréně, ale v celé české kulturní sféře,“ objasňuje ideu stojící za vznikem kalendáře umělecký šéf Arény Ivan Krejčí.

Celým kalendářem prostupuje postava diváka, kterého ztělesňuje ostravský básník a literát Jakub Chrobák, jehož diváci Arény mohou znát už z videoklipu k zahájení sezóny 2020/2021 "Aréna je ústav". Po cestě zavřeným divadlem se snaží pomoci umírajícím divadelním postavám, proto jsou fotografie doplňeny zásadami první pomoci, jak se v situacích, které výjevy zachycují, správně zachovat. A protože bez humoru by to nebyla Aréna, najdete v něm i sarkastické verše našeho dramaturga Tomáše Vůjtka.

„I když doufáme, že se rok 2021 nebude vyvíjet natolik pesimisticky, jak by náš lehce morbidní kalendář mohl naznačovat, je nám jasné, že k jeho přežití potřebujeme především neztrácet humor. Aréna tak zůstává vaším ústavem duševního zdraví,“ doplňuje dramaturg Tomáš Vůjtek.

Kalendář ve formátu A3 si můžete předobjednat na webových stránkách divadla od pátku 11. do čtvrtku 17. prosince za akční cenu 260 Kč za kus. Součástí předobjednávky je i možnost zaslání v rámci celé České republiky. V prodeji pak bude od pátku 18. prosince přímo na pokladně Komorní scény Aréna za cenu 300 Kč. V rámci inscenovaného čtení 18. prosince proběhne i online křest kalendáře.

Poslední (nejen) vánoční dárek je určen těm, kteří si rok 2020 skutečně odedřeli za nás za všechny, a my bychom si je proto měli hýčkat. „Od roku 2021 u nás budou mít všichni lékaři, záchranáři, zdravotníci, zdravotní sestry a členové ČČK nárok na zlevněné vstupné stejně jako všichni studenti a senioři. Věříme, že až se život vrátí zas do normálních kolejí, rádi této nabídky využijí a my jim s radostí dopřejeme zasloužené osvěžení ducha,“ uzavírá ředitel Arény Jakub Tichý.

Facebooková událost s živým streamem
Předobjednávka kalendáře

zdroj zprávy: Sylvie Vůjtková