Zpráva

Vršovické divadlo MANA slaví devadesátiny a zve na letní divadelní premiéry
vydáno: 26.5.2021
Silné milostné příběhy plné emocí: Čapek a Olga a Víra! Láska! Naděje? Ale i česká premiéra černé komedie MASH. To jsou tři atraktivní novinky, které Vršovické divadlo MANA chystá na léto. Scéna, která letos slaví 90. výročí vzniku, začíná hrát od 22. června. Ne ale na domácí scéně v kamenném divadle, ale pod širým nebem na letní scéně v Heroldových sadech v pražských Vršovicích.

Na programu je také oblíbená komedie Vršovice jsou zlatý s Jiřím Lábusem v unikátních dvaceti rolích. Stejně jako i další lákavé tituly. Vstupenky lze koupit přímo v podkladně divadla nebo v obvyklých předprodejích. A pokud by do letního hraní ještě zasáhla opatření proti pandemii, je samozřejmá 100% garance vrácení vstupného.

„Všechny tři nové inscenace spojuje fakt, že se odehrávají ve velmi dramatických historických situacích. Dějiny tu jsou nejen kulisou, ale i velmi silným protihráčem. Skrze nejintimnější lidské vztahy nahlížíme na konkrétní historické okolnosti, které silně připomínají současnou dobu. Nesnášenlivost a agresivita kolem nás – taková je dnešní realita, která nám není lhostejná,“ říká dramaturgyně vršovické scény Věra Mašková a dodává, že představení, stejně jako letní scéna v Heroldových sadech, vznikla díky podpoře Městské části Praha 10.

Doktorský humor ze slavného seriálu
Jako první čeká 22. června diváky v Divadle MANA česká premiéra komedie MASH. Divadelní adaptace knihy, která byla základem úspěšného televizního seriálu, je plná vtipných dialogů a situací. „MASH je legendární komediální podívaná plná černého humoru, jímž zahánějí děs a napětí vojenští lékaři v polní nemocnici jen kousek za frontou. Jejich bláznivý humor je zbraní proti hrůzám, jimž musí denně čelit. A v naší inscenaci diváci uvidí to, co v seriálu nebylo. Nastudoval ji zkušený režisér Petr Svojtka, který má s tímto žánrem hojné zkušenosti. Ať už to byla divadelní režie Kanclu, Monty Pythonů nebo Ajťáků,“ uvádí Mašková a dodává, že role Amplionu se zhostí stejně, jako v seriálu, Jiří Lábus. V hlavní roli se představí mladý herec - držitel Thálie Zbigniew Kalina, spolu s ním uvidíme Henrietu Hornáčkovou, Tomáše Novotného a další.

Víra a láska s kouskem naděje
Další premiéra, Víra! Láska! Naděje?, se symbolicky představí 6. července. Tedy v den výročí upálení Mistra Jana Husa. Příběh lásky v osudově rozpolceném světě je adaptací klasického románu Aloise Jiráska Temno. Inscenaci nastudovali mladí tvůrci. Nabízí ryze současný pohled na klasickou látku. Akcentují téma dvou nesmiřitelných principů víry, které stojí v cestě lásce. Ptají se, zda z tohoto marasmu vede nějaká cesta k naději. Kardinální otázkou představení je pak věta: "Proč nemůžeme žít v souladu?"
Režisérem inscenace Víra! Láska! Naděje? je Josef Kačmarčík. Hlavní role Helenky se ujala mladá herečka Terezu Vítů. Alternuje ji Yvona Stolařová. Roli Jiřího si zahraje Matěj Vejdělek. Spolu s nimi ve hře účinkují Tomáš Novotný, Lucie Domesová, Libor Hruška a Jakub Kropáček.

Čapek a Olga, osudová romance v dramatické době
Letní hraní završí inscenace Čapek a Olga. Premiéru má 12. července. Je to příběh vztahu dvou mimořádných osobností naší historie v podání známých vynikajících herců. Představí se v něm osobitá Máša Málková a charismatický Jiří Hána. Režisérem je osvědčený Pavel Khek. „Život Karla Čapka, spisovatele a novináře, se vymykal životu běžných lidí. Přestože on sám se snažil žít co nejobyčejněji. Jako příval mladistvé energie a elánu se pak objevila herečka Olga Scheinpflugová, jeho osudová žena. Vášnivý příběh ale záhy utrpěl obrovskou trhlinu. To když Čapek uvěřil nesprávné diagnóze: čeká ho krátký život, jehož část prožije na invalidním vozíku,“ popisuje Věra Mašková inscenaci, která zachycuje turbulence doby i zvraty osudové lásky.

Václav Neckář a další muzikanti „mezi svými“ v pražských Vršovicích
Jako poděkování za diváckou přízeň připravuje divadlo také první velký koncert Václava Neckáře v pražských Vršovicích, který je plánován pod širým nebem na čtvrtek 15. července se začátkem ve 20.00. V koncertním pásmu Mezi svými představí legenda české populární hudby své nejznámější hity, ale i komorní písně a balady ze svých nejnovějších alb.
Jako dalšího hudebního hosta v rámci letního hraní představí Vršovické divadlo MANA na své letní scéně Ondřeje Škocha (ex Chinaski) a jeho nový hudební projekt: kapelu Napořád v pátek 2. července. Na své si přijdou i děti v unikátním Škochově hudebním programu Edurockshow. Léto ve Vršovicích tak bude patřit nejen divadlu, ale i hudbě.

Malé rozměry, velké myšlenkami
Vršovické divadlo MANA je jediné a nejstarší divadlo v pražských Vršovicích s tradicí od 30. let 20. století. „Devadesáté výročí vzniku našeho divadla slavíme ve smutných covidových podmínkách. Ale na druhou stranu naše divadlo už přestálo mnohá protivenství. Za německé okupace se změnilo na biograf a promítalo nacistickou propagandu, zažilo i socialistickou devastaci. Dnes je scénou s nezaměnitelným šarmem první republiky,“ připomíná Věra Mašková s tím, že MANA je v současnosti jediným profesionálním repertoárovým divadlem ve Vršovicích. „Právě kvalitní místní kultura, která je vytvářena s ambicí širšího přesahu, bude i nadále v hledáčku vršovické scény,“ uzavírá.

Vstupenky prodává Vršovické divadlo MANA jak na Letní scénu Heroldovy sady, tak i na svou domácí scénu v Husově sboru ve Vršovicích.

http://www.vrsovickedivadlo.cz/

zdroj zprávy: Jana Bryndová