Zpráva

Zábradlí připravuje autorskou inscenaci Obscura
vydáno: 21.2.2022
Divadlo Na zábradlí pokračuje v autorské dramaturgické linii – v nové inscenaci tvůrčího tandemu Mikulášek–Viceníková se věnuje tématu experimentů s lidským chováním.

Autorská tvorba na Zábradlí kvete už řadu let. Všichni kmenoví tvůrci včetně Davida Jařaba či dvojice Petr Erbes & Boris Jedinák představili od nástupu nového vedení divadla v roce 2013 několik autorských počinů, nejvýrazněji se však do současného repertoáru divadla otiskla stopa režiséra Jana Mikuláška a dramaturgyně Dory Viceníkové. Tematizované inscenace jako Posedlost, Požitkáři, Hamleti, Buržoazie a další – zpravidla zasazené do „pokojíčků” scénografa Marka Cpina – se řadí k nejúspěšnějším titulům na programu této pražské scény. Od půlky ledna pak trio Mikulášek–Viceníková–Cpin pracuje na nejnovější inscenaci Obscura, jejíž premiéra je naplánovaná na 12. března 2022.

Po dramatických dílech na téma lásky, smrti či slastí a strastí hereckého života je Obscura pozoruhodným úkazem – ve formě barvitých scénických obrazů se bude zabývat tématem pokusů a experimentů prováděných na lidech. „Skvělý herecký tým pod vedením Jana Mikuláška hledá paralely mezi experimenty, výzkumy, statistikami a divadelním jednáním,“ říká dramaturgyně Dora Viceníková, která je zároveň šéfdramaturgyní a uměleckou šéfkou Divadla Na zábradlí. „V imaginativních obrazech se skrývají konkrétní pozorování a často nelichotivé pravdy o lidech,“ dodává. Pro Mikuláškovy inscenace je charakteristický jemný humor i časté okamžiky k zamyšlení – již teď je jasné, že v tomto ohledu Obscura nebude výjimkou.

Publikum se v případě nového kusu může těšit na oblíbené herce Divadla Na zábradlí, a to od známějších tváří, jako jsou Jakub Žáček a Petra Bučková, až po nejmladší členy souboru Vojtěcha Vondráčka a Kateřinu Císařovou. V inscenaci Obscura se dále poprvé na Zábradlí představí Michal Bednář, člen souboru 11:55, kterého diváci mohou znát také z Divadla Letí, Divadla Minor nebo skupiny Vosto5.

Obscurou autorská linie na Zábradlí zdaleka nekončí – do konce letošní sezony uvede tandem Mikulášek–Viceníková ještě v červnu inscenaci Bufet, v níž se bude věnovat fenoménu stravování. Té však bude předcházet počin Petra Erbese a Borise Jedináka, kteří v dubnu promění Divadlo Na zábradlí v libeňský Discoland. Společně s herci zde divákům odkryjí příběhy lidí, kteří se pohybovali v zákulisí Discolandu Sylvie, získané na základě několikaměsíčních rešerší.

Obscura
Režie Jan Mikulášek
Dramaturgie Dora Viceníková Scéna a kostýmy Marek Cpin
Hrají Miloslav König, Kateřina Císařová, Anežka Kubátová, Jakub Žáček, Dita Kaplanová, Petra Bučková, Vojtěch Vondráček, Michal Bednář
Premiéra 12. března 2022

Někdy vědci nemají jinou možnost ověření hypotézy, než ji vyzkoušet přímo na lidech. Jejich experimenty v minulosti mnohdy znamenaly převratný posun v celém oboru, jiné se však zapsaly do dějin spíše jako příklad hrubého porušení lékařské etiky. I ty méně známé experimenty nám však mohou změnit život: co dokáže silně upřený pohled? Jak má vypadat a kolik sekund má trvat kvalitní objetí? Co naznačují vysoké podpatky?


zdroj zprávy: Lucie Flemrová