Zpráva

Ženy na pokraji nervového zhroucení také v Liberci
vydáno: 31.1.2018
Divadlo F. X. Šaldy uvede premiéru muzikálové komedie Ženy na pokraji nervového zhroucení. Muzikál je inspirován stejnojmenným filmem režiséra Pedra Almodóvara. Jeho muzikálová verze zažila broadwayskou premiéru teprve v roce 2010, to znamená, že DFXŠ titul uvádí pouze s osmiletým zpožděním. Následně se muzikál prosadil v Londýně, českou premiéru zažil v Chebu v režii Zdeňka Bartoše, který je zároveň autorem zdařilého překladu.

Libereckou inscenaci nastudovala progresivní a oceňovaná mladá režisérka Martina Schlegelová. Ta je známá především coby vůdčí osobnost pražského Divadla Letí, kde uvedla mimo jiné hru věnovanou Olze Havlové nazvanou Olga s podtitulem Horory z Hrádečku. V současné době nastupuje na místo uměleckého šéfa v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích.

Činohra DFXŠ nastudovala v minulosti několik úspěšných muzikálů. Na prvním místě jmenujme trilogii režiséra Jána Ďurovčíka, který pod Ještědem uvedl Malováno na skle, českou premiéru Donaha!Pokrevní bratry. Právě na tuto úspěšnou tradici chce divadlo novým titulem navázat. Příslibem může být i osobnost hudebního skladatele Davida Yazbeka, který byl podepsán jak pod Donaha!, tak nyní pod Ženami na pokraji nervového zhroucení. Liberecká inscenace Žen na pokraji nervového zhroucení má navíc devizu v podobě živě hrající kapely. Za hudební nastudování je podobně jako u předchozího muzikálového titulu činohry DFXŠ Monty Python´s Spamalot odpovědný Dalibor Tuž.

Činohra DFXŠ disponuje několika pěvecky mimořádně obdařenými interprety, kteří dostávají v Ženách na pokraji nervového zhroucení velkou příležitost. Na prvním místě je to Markéta Tallerová (držitelka Thálie za titulní roli v muzikálu Dnes večer: Lola Blau), která hraje hlavní hrdinku, madridskou herečku Pepu. „Je hříchem našeho divadla, že pro Markétu Tallerovou je to muzikálová příležitost po dlouhé době (myslím, že na vině je mimo jiné střídání uměleckých šéfů a fakt, že muzikálové produkce je třeba připravovat dlouho dopředu, což bez kontinuity vedení není dost dobře možné), ale oč byla pauza delší, o to je tato role větší výzvou. Nedovedu si představit lepší představitelku, než je právě Markéta Tallerová,“ uvedl dramaturg inscenace Tomáš Syrovátka. Osvědčenou muzikálovou oporou je i Martin Stránský, který v novince DFXŠ ztělesní Taxikáře.

Důvody dramaturgického výběru upřesnil Tomáš Syrovátka: „Ženy na pokraji nervového zhroucení jsou žánrově velice neobvykle pestré. Pohybují se mezi thrillerem, dramatem, komedií, fraškou, surrealismem. Právě proto jsou lákavým titulem pro činoherní soubor, který nemůže stavět pouze na pěveckých výkonech, ale i na herecké a režijní interpretaci. Většinou volíme spíš současnější muzikály než osvědčené jistoty a dáváme také přednost muzikálům, které v sobě skrývají jistou míru hravosti a nadsázky. Z hudebního hlediska pro nás byly Ženy na pokraji nervového zhroucení asi největší výzvou za poslední roky a celému týmu patří dík za spoustu práce, abych tak řekl „přes čas“. Naše muzikálová novinka je totiž neobvyklá nejen žánrově, ale i po hudební stránce, protože inspirace španělským prostředím, která se odráží i v hudbě, není v našich končinách úplně obvyklá.“

První premiéra proběhne v pátek 2. února, druhá pak oproti dřívějšku neobvykle už v neděli 4. února v historické budově Šaldova divadla.

zdroj zprávy: Jakub Kabeš