Zpráva

Zrychlený svět a ztráta perspektivy. OLDstars odpovídají generačním divadlem.
vydáno: 25.7.2021
Do Bytového divadla v Košické v pražských Vršovicích se na přelomu července a srpna vrací čerství absolventi DAMU a JAMU, aby ukázali, jak jejich generace vnímá uměleckou práci a o čem skutečně chtějí hrát.

OLDstars uvádí letos v létě dvě premiéry britských současných dramat o lidech a vztazích ve stále se zrychlujícím a globalizovaném světě. Herci, kteří byli po několik sezon skryti v útrobách hereckých škol, se vrací do místa svých divadelních začátků a ukazují, že generační divadlo je stále silným fenoménem.

Jako první uvede na konci července soubor OLDstars premiéru hry jednoho z nejúspěšnějších současných britských dramatiků Joe Penhalla, titul LÁSKA A POROZUMĚNÍ. V režijním vedení Tomáše Staňka vznikla inscenace o lidech, kteří se tak usilovně snaží najít víc štěstí v životě, až nechtěně ničí i to dobré, co doposud měli. V rolích vrtošivých čerstvých dospěláků snažících se vytřískat ze stereotypu života něco víc se představí odchovanci souboru OLDstars, Karolína Vaňková, Samuel Toman a Tomáš Weisser.
„Miluju Neila, vzali jsme si hypotéku, to není žádná legrace!“

Hru dalšího britského současníka Duncana Macmillana PLÍCE si pro svou druhou režii pod hlavičkou OLDstars vybral herec Národního divadla Matyáš Řezníček. V rolích bezejmenného mladého páru se na začátku srpna představí Eliška Vocelová a Petr Jeřábek. Netradiční lovestory, která se odehrává na pozadí blížící se globální katastrofy, hledá odpovědi na nejpalčivější otázky dnešních třicátníků.
„Mohla bych lítat příštích sedm let do New Yorku a zpátky každý den a pořád bych zanechala menší ekologickou stopu, než když si pořídím dítě. Deset tisíc tun CO2. Tolik váží Eiffelovka. Porodila bych Eiffelovku.“

Nezvykle intimní prostor Bytového divadla v Košické nabízí neobyčejně blízký divadelní zážitek až filmového charakteru. Hranice mezi představením a realitou se pocitově stírá a vtahuje diváka takřka až do centra děje.

Joe Penhall / Marta Skarlandtová: LÁSKA A POROZUMĚNÍ
Pravda závisí vždy na úhlu pohledu.
„Heleďte… Poslouchejte…“ — „Děje se něco?“ — „Ale nic…“
Tři lidé ve víru vlastních pochybností. Trojúhelník hledající štěstí.
Všichni potřebujeme špetku lásky a porozumění.

Hrají: Samuel Toman, Tomáš Weisser a Karolína Vaňková
Režijní vedení: Tomáš Staněk
Výprava: Jakub Cibula
Premiéra: 26. července 2021
Reprízy: 27., 29. a 30. července 2021

O autorovi:
Joe Penhall je britský dramatik a scénárista známý především hrou Blue/Orange, za kterou získal prestižní cenu Laurence Oliviera, nebo Slyšet hlasy, která se dočkala i svojí filmové adaptace. Je také tvůrcem seriálu Mindhunter z produkce Netflix.

Duncan Macmillan / Kateřina Holá: PLÍCE
Love story na pozadí globální katastrofy. [calm music playing]
Jsme slušní lidé?
Ano.
Chci říct, no dobře, ale teď vážně, jsme?
Ano, jsme.
Jak?
Co jak?
No jakým způsobem?
Prostě jsme.
Tak jo. Dobře. [information overload]

Hrají: Eliška Vocelová a Petr Jeřábek
Režie: Matyáš Řezníček
Premiéra: 9. srpna 2021
Reprízy: 10. a 11. srpna 2021

O autorovi:
Duncan Macmillan je současný britský autor a režisér. Do povědomí veřejnosti se zapsal především dílem Lidé, místa, věci nebo Monster. Jeho drama Plíce se po úspěšné premiéře ve Washingtonu a několika zahraničních uvedeních vrátilo v roce 2019 na britské jeviště do Old Vic, kde se loni stalo hitem online divadla v době koronavirového lockdownu.

OLDstars, z.s., jsou nezávislá umělecká skupina sdružující studenty a absolventy různých uměleckých škol. Ve svém klubovém sklepním prostoru HarOLD a bytovém divadle Košická v pražských Vršovicích inscenují nejrůznější texty české i světové dramatiky, organizují benefiční festival v klášteře v Roudnici nad Labem, dříve také na hradě Helfenburk u Bavorova a festival studentského divadla v Divadle v Celetné.


zdroj zprávy: Kateřina Jeřábková