Zpráva

Cirkus Mlejn uvede na Letné svou surreálnou Emílii
vydáno: 24.8.2012
Cirkus Mlejn jako jedna z nemnoha českých scén nového cirkusu nebude chybět ani na festivalu Letní Letná. 2. září odehraje své surrealistické představení s názvem Emílie.

Do 2. září probíhá v Praze na Letné již devátý ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla s názvem Letní Letná. Kromě zahraničních souborů a sólových umělců se představí i česká divadla a soubory nového cirkusu. Cirkus Mlejn, který má svou stálou scénu v KD Mlejn v Praze ve Stodůlkách, je jedním z nemnoha českých souborů zaměřujících se na nový cirkus, a proto je jeho účast na jediném cirkusovém festivalu u nás téměř podmínkou.

V poslední den festivalu, 2. září v 19.00, uvede Cirkus Mlejn své pohybové představení Emílie, které mělo premiéru v dubnu loňského roku. Inscenace je inspirovaná krátkou erotickou prózou výtvarníka a spisovatele Jindřicha Štyrského s názvem Emilie přichází ke mně ve snu, v níž se prolínají skutečné autorovy vzpomínky se sny a nespoutanou erotickou fantazií. I přes básnické obraty a umné metafory nedokáže autor potlačit svou živočišnost a touhu, která se budí při pomyšlení na Emilii, ať již reálnou či jen snovou.

"Obloha spí a kdesi za křovím čeká na tebe žena vymodelovaná ze syrového masa. budeš ji krmiti ledem?" Jindřich Štyrský: Emilie přichází ke mně ve snu

Tvůrci představení hledali inspiraci nejen v díle Jindřicha Štyrského, ale také v hudbě, obrazech a fotografiích známých umělců jako jsou Georges Bizet, René Magritte, Salvador Dalí, Pablo Piccaso či Leonardo Da Vinci.

Akrobatky ze skupiny Cirkus Mlejn využívají především vzdušnou akrobacii na šálách. Jako hosta si ke spolupráci přizvaly Salviho Salvatore z divadla Décalages a k živému hudebnímu doprovodu Alžbětu Kostrhúnovou, která byla v roce 2011 oceněna na italském Festival Teatrale Internazionale "CASTELLO DI GORIZIA". Jako další představitelé mužských rolí se představí Petr Štěpánek, absolvent katedry nonverbálního divadla HAMU v Praze a člen souboru chůdového divadla Long Vehicle Circus nebo Ondřej Jiráček, člen souboru brněnského Divadla Husa na provázku.


zdroj zprávy: Barbora Novosadová