Zpráva

Divadlo jednoho herce (1. - 4. října 2009)
vydáno: 22.8.2009
Západočeské divadlo v Chebu na letošní podzim připravilo už 15. ročník mezinárodní přehlídky Divadlo jednoho herce. Tento festival, který se jako biennale koná v nejzápadnějším divadle v Česku už třicet let, je jedinou podobnou profesionální přehlídkou svého druhu u nás.
Sóloví umělci zde představují svou tvorbu nejrůznějších žánrů a forem, jedinou podmínkou je „osamělost“ na scéně. V posledním ročníku, který se s úspěchem konal v roce 2007, se podařilo vrátit přehlídce svěží dech. Žánr monodramatu, před rokem osmdesát devět hojně vyhledávaný, se totiž v devadesátých letech mezi profesionály netěšil příliš velké pozornosti. Poslední léta ukázala, že se situace mění: monodrama se stalo vyhledávanou možností alternativních tvůrců i sympatickým zpestřením klasické činohry. Festivalu se v minulém ročníku rovněž podařilo dostát svému přívlastku „mezinárodní“ a hostit umělce z Litvy, Itálie a Spojených států.

Letos divadlo připravilo novinku a festival přesouvá z tradičního prvního zářijového „prodlouženého víkendu“ na počátek října. S postupným posouváním začátku sezóny se pozdější termín ukázal jako provozně i návštěvnicky výhodnější, letos se tedy mohou diváci na monodrama přijet do Chebu podívat od čtvrtka 1. do neděle 4. října. Třináct inscenací, které budou během festivalu uvedeny, představí reprezentativní průřez domácí tvorbou: na programu budou tradičnější inscenace založené na působivých hereckých výkonech, moderní pantomima, interaktivní divadlo, autorské divadlo, taneční sóla. Domácí nabídku obohatí inscenace z Izraele, Polska, Německa a Itálie, zahraniční sekce tak v letošním roce zabere celou třetinu programu! Kromě inscenací se připravuje i tradiční seminář pro účastníky i diváky a společenská setkání. Hrát se bude na scéně Západočeského divadla (a to hned v několikeré úpravě – v celém sále i tzv. „za oponou“ s elevací na scéně), na klubové scéně studia d, ve Františkánském kostele a letos poprvé v hradbách Na Šancích.

Bohatou nabídku zahájí inscenace libereckého Divadla F. X. Šaldy Jašek. V roli herečky, která se rozhoduje mezi kariérou a úlohou matky, se v režii Mileny Šajdkové představí Jana Kabešová – Vojtková. Dojímavá hra polského dramatika Andreje Maleszky představuje klasický titul pro jednu herečku: představitelka excentrické, trochu neúspěšné umělkyně musí být schopna strhnout diváky a přesvědčit je o síle (a zároveň komice) jejího dilematu.
Týž večer se o diváky bude ucházet monodrama prestižního souboru fyzického divadla Teatr Novogo Fronta. Irina E. Andreeva představí svou inscenaci o ženské energii vesmíru.

Začátek druhého festivalového dne bude určen především školám: již po druhé do Chebu přijede Vojta Švejda, oceňovaný mim a autorský herec. Letos představí svou inscenaci Albert se bojí, kterou uvádí v Alfredu ve dvoře. Za tuto „děsivou pantomimu“ Švejda obdržel cenu diváků na České taneční platformě 2008. Prvním zahraničním hostem bude Howard Lotker, který ovšem není cizincem v pravém slova smyslu. Narodil se a vystudoval ve Spojených státech, v Česku už žije několik let a svou inscenaci Malý člověk hraje v češtině. Spolu se svým divadlem HoME se dlouhodobě zabývá interaktivním divadlem – takový bude i jeho osobní příběh o Wilhelmu Reichovi, u nás téměř neznámém žákovi Sigmunda Freuda.
Z Tel Avivu do Chebu přijíždí (v rámci Česko-izraelské divadelní sezóny, kterou připravuje Divadelní ústav) Sara Sibony a přiváží s sebou svoje Šaty, příběh několika generací hebrejských žen, které spojuje jediný kus oděvu. Inscenace bude uvedena v hebrejštině s českými titulky.
V pátek se se svou novou inscenací představí – což je další festivalová tradice - hostitelské divadlo. Letos se „jednou herečkou“ stane Diana Toniková, příběh o mezikulturních překvapeních, která tu může zažít cizinka, s ní připravuje překladatel a režisér Julek Neumann, vycházeje ze zkušeností své vlastní ženy. Jak praví název, Maureen se nestačí divit...
Studentskou tvorbu na programu festivalu bude representovat inscenace Karla Kratochvíla, právě absolvujícího adepta herectví na pražské DAMU. Specifickou autorskou adaptaci Beckettovy hry Šťastné dny nazval Své dny. Mimořádná komorní inscenace osvětlená pouze svíčkou získala pro festival nové hrací místo: bude uvedena v hradním sklepení Na Šancích.
Sobotní den otevře mimořádná inscenace německé herečky Yvette Coetzee s názvem Žádné palmy. Žádní lvi. Žádné opice. Autobiografický příběh dívky, která se narodila v Jihoafrické republice, přináší znovu téma hledání rodinné historie. Anekdotická forma, propojující velké dějiny s osobními prožitky, má v podání Yvette multimediální, struhující, moderní podobu. Inscenace bude uvedena v němčině s českými titulky.
Zahraničním hostům bude patřit i následující bod programu: po letech se v Chebu zase objeví umělci z Polska. Herečka Wioleta Komar se monodramatu věnuje systematicky, se svojí inscenací z textů polského spisovatele a dramatika Tadeuzse Rózewicze vystoupila na několika festivalech divadla jednoho herce.
Speciálně pro chebský festival vznikne jednorázové představení Arnošta Goldflama, z chebské reality čerpající bude atraktivní jistě nejen pro místní diváky. Autor, herec a režisér Goldflam tak naváže na svůj cyklus one-man show, s nímž vystupoval v pražském divadle Archa.
Jako poslední se v sobotu představí známý neapolský herec, dramatik a režisér Enzo Moscato. Výjimečná osobnost italského divadla ve svých inscenacích neustále boří různá tabu, fascinující představení s mnoha jazykovými i dějovými rovinami bude uvedeno v italštině s českými titulky. Dva texty Enza Moscata byly do češtiny přeloženy teprve letos, vzhledem k tomu, že vyšly nedávno i knižně, chystáme se je v Chebu po představení pokřtít za účasti překladatelky Terezy Sieglové.
Poslední den festivalu bude zahájen tradičním seminářem určeným pro odborníky i širokou veřejnost. Ti, kdo zůstanou do posledního dne, se mohou těšit na vystoupení prestižní české taneční skupiny NANOHACH, která přiveze dvě sóla. Honza Malík představí působivou choreografii Jana Komárka DeRbrouk, jedna z nejtalentovanějších českých tanečnic Lea Čapková uvede svou autorskou inscenaci Hechizada de Luxe, s níž vstoupila na mnoha prestižních přehlídkách.
Závěr přehlídky bude patřit Divadlu Na Fidlovačce, respektive Elišce Balzerové. Ta v Chebu uvede svou nejnovější inscenaci Rok magického myšlení, určenou pro milovníky koncentrovaných hereckých výkonů a tradičních divadelních monologů.

-----
PROGRAM PŘEHLÍDKY

1. 10. v 19.00 / ZDCH – před oponou
Andrej Maleszka: Jašek
Divadlo F. X. Šaldy

Hraje Jana Kabešová – Vojtková
Režie Milena Šajdková
Matka, nebo herečka? Nebo obojí? Jak to vysvětlit synovi, který se pořád ukrývá pod stolem? Dojemný i humorný příběh o touze po lásce a úspěchu.

1. 10. ve 21.00 / ZDCH – za oponou
Irina E. Andreeva: Dybbuk
Teatr Novogo Fronta

Hraje Irina E. Andreeva
Ženská energie vesmíru a různé formy jejího projevu v konkrétních osudech konkrétních lidí. Otázky na něž nenacházíme odpovědi. Ale ptáme se na ně stále častěji.

2. 10. v 10.00 / ZDCH – za oponou
Vojta Švejda, James Donlon: Albert se bojí /děsivá pantomima/
Alfred ve dvoře

Hraje Vojta Švejda
Režie James Donlon
Hudebníci: Martin Zpěvák, Jiří Mráz
„Jsem tady, jsem za tebou, jsem ve tvých očích, ve tvém hlasu, ve tvém srdci. Ty mne nevidíš, ale já tebe ano.“ Podaří se Albertovi překročit svůj stín? Zvládne to sám? Obrovská představivost versus trpasličí odvaha. Strach přichází do divadla!

2. 10. v 15.00 / studio d
Howard Lotker: Malý člověk (USA-CZ)
Divadlo HoME

Hraje a režie Howard Lotker
Práce, otcovství, láska a šílenství Wilhelma Reicha. Sólové představení je inspirováno podivínskou postavou Freudova nadaného studenta – uznávaného psychiatra, vědce a spisovatele, průkopníka v oblasti zkoumání propojení mysli a těla. Hravý, interaktivní styl divadla HoME staví diváky opakovaně do role spoluhráčů.

2. 10. v 17.00 / Františkánský kostel
Sarah Cohen-Sibony: Šaty (Izrael)
Divadlo Tmuna

Režie Nava Zuckerman
Hraje Sarah Cohen-Sibony
Jedny šaty – tři ženské osudy. Historie jedné rodiny, štěstí i zoufalství, vepsaná do kusu látky.


2. 10 v 19.00 / ZDCH – před oponou
Julek Neumann a Maureen McManus: Maureen se nestačí divit...
Západočeské divadlo v Chebu

Režie Julek Neumann
Hraje Diana Toniková
PREMIÉRA
Autorské monodrama o Irce, která se přestěhuje do Čech a nestačí se divit místním zvyklostem a národní povaze. Ironický pohled na české stereotypy očima cizinky.

2. 10. ve 21.00 / studio d
Enzo Moscato: Narozeniny (Itálie)

Režie a hraje Enzo Moscato
Bytost beze jména, napůl muž a napůl žena, napůl stará, napůl moudrá, napůl bláznivá, zkrátka podivné individuum začne před zraky diváků připravovat bizarní oslavu, nijak blíže neurčenou, snad narozeniny, soudě podle dortu se svíčkami, ale možná jde o pohřební rituál, anebo o obojí dohromady. Hravá show, osamělá a vesele destruktivní exhibice, která se zavinuje sama do sebe jako hedvábí a která k tomu potřebuje jenom nitě vlastního hlasu.

3. 10. ve 14.00 / ZDCH – za oponou
Yvette Coetzee: Žádné palmy. Žádní lvi. Žádné opice. (GE)

Režie Anne Hirth
Hraje Yvette Coetzee
Když se člověk narodí jako běloch v Africe, může se snadno stát, že při listování rodinným albem se objeví nějaká ta nepříjemná otázka. Herečka, autorka textu, na ně hledá odpovědi. Soukromé historky zrcadlí pokus najít historickou „pravdu“ a snahu převzít zodpovědnost za všechna podobná dědictví.

3. 10. v 16.00 / Františkánský kostel
Tadeusz Różewicz: Przyj dziewczyno przyj... (PL)

Scénář a režie Stanisław Miedziewski
Hraje Wioleta Komar

3. 10. v 19.00 / ZDCH – za oponou
Arnošt Goldflam: Pravdivé smyšlenky

Režie a hraje Arnošt Goldflam
Napůl pravda, napůl vymyšleno, napůl vyprávění, napůl hraní, napůl připraveno, napůl improvizováno, premiéra i derniéra zároveň.

3. 10. ve 21.00 / Na Šancích
Karel Kratochvíl – Samuel Beckett: Své dny

Režie a hraje Karel Kratochvíl
„Své dny jsou mé dny. Je to způsob, jak je prožívám, přežívám, dožívám. Hlavním tématem pro mě není manželská krize, rozpad vztahu ani stáří. Je jím prázdnota, ticho, tma a hledání způsobů, jak je zaplnit = žít = hrát.“

4. 10. ve 13.00 / studio d
Jan Komárek: DeRbrouk

Režie a design Jan Komárek
Tvorba a interpretace Honza Malík
Tanec pro jednoho muže, jeden stůl, jednu židli, jedno světlo a jeden zvuk.

Lea Čapková: Hechizada de Luxe
Choreografie, tančí Lea Čapková
Taneční sólo, jehož vznik inspirovala soudobá hudba Marka Kopelenta.

4. 10. v 16.00 / ZDCH
Joan Didionová: Rok magického myšlení
Divadlo Na Fidlovačce

Režie Jana Kališová
Hraje Eliška Balzerová
Čtyřicet let prožila autorka monodramatu v obdivuhodně harmonickém manželství. A pak stačil jediný okamžik - a všechno se změnilo. Téměř celý rok paní Joan odmítala akceptovat smrt milovaného muže, lék proti beznaději hledala v rituálech magického myšlení – a později o tom napsala hru.


zdroj zprávy: HAPPY END Production