Zpráva

Divadlo Kalich zve diváky na Návštěvu na zabití
vydáno: 13.3.2024
Hned tři prvenství provázejí novou inscenaci pražského Divadla Kalich Návštěva na zabití. Tato komedie je první divadelní hrou respektovaného britského televizního a filmového scenáristy Stevena Moffata, autora mj. sérií Sherlock či Pán času. Divadlo Kalich ji uvede jako první v České republice, česká premiéra se uskuteční ve středu 13. března 2024. A v hlavní roli Američanky se svéráznou životní filozofií vkročí poprvé na jeviště této divadelní scény herecká legenda Taťjana Medvecká.

„Návštěva na zabití je naší první premiérou roku 2024, v němž Divadlo Kalich slaví 25 let své existence, a tudíž zároveň prvním narozeninovým dárkem našim divákům. Jsem přesvědčený, že jsme při jeho výběru měli šťastnou ruku. Text Stevena Moffata mě okamžitě přesvědčil. Už dlouho jsem nečetl tak brilantně napsanou komedii, navíc s opravdu originální zápletkou, skvěle vystavěnými situacemi a jiskřivými dialogy, která mě už při čtení současně nutila k výbuchům smíchu i v nejlepším slova smyslu provokovala otázkami, zda mají být naše úslužnost a ohleduplnost skutečně bezbřehé nebo čemu v dnešní médii přesycené době můžeme vlastně věřit,“ vysvětluje producent a majitel Divadla Kalich Michal Kocourek.

„Bylo velkou radostí slyšet stejně nadšené reakce od herců, když jsme je společně s režisérem Pavlem Khekem postupně oslovovali. Nikdo nabídku na roli v této hře neodmítl, a tak se podařilo sestavit opravdu výjimečné obsazení v čele s hereckou legendou, paní Taťjanou Medveckou, jíž mi je velikánskou ctí poprvé přivítat na našem jevišti,“ doplňuje.

Společně s Taťjanou Medveckou v inscenaci hrají Matouš Ruml, Sabina Laurinová, Marek Pospíchal, Nathanael Ruml v alternaci s Petrem Komínkem, Charlotte SteigerwaldováJan Řezníček.

Peter (M. Ruml) a Debbie (S. Laurinová) jsou typický britský manželský pár středních let. Pracovní zápřah trochu vyprazdňuje jejich vztah, dětmi cloumá puberta a moc si s nimi nerozumějí… A navíc právě u dveří domu překvapivě zazvonila výstřední Američanka Elsa (T. Medvecká), s níž se seznámili při prázdninové plavbě lodí. Zaskočení manželé se snaží být dokonalými hostiteli, jenže Debbi udělá tu "chybu", že si Elsino jméno zadá do Googlu. A od té chvíle se snaží o jediné – svého nenadálého hosta co nejrychleji vyprovodit. Vždycky totiž neplatí známé pořekadlo host do domu, bůh do domu…

Hra s originálním názvem The Unfriend měla premiéru v květnu 2022, na londýnském West Endu byla poprvé uvedena v lednu 2023.
„Ta hra je o nás. O lidech žijících v relativní vatičce blahobytu a liberalismu, který ale způsobil přehnanou korektnost. My se mnohdy bojíme projevit, když nám něco vadí, aby si o nás ostatní nemysleli, že jsme neslušní, neliberální, nekorektní – kam až nás ta hyperkorektnost může dovést, to diváci uvidí a, doufám, prožijí s námi,“ uvažuje režisér Pavel Khek a dodává: „Dobrých komedií je v současné dramatice jako šafránu, tak když na nějaký šafrán narazíte, musíte okamžitě začít vařit. Moffat je výborný scenárista, který se proslavil jako autor detektivního a thrillerového žánru. A když k němu přidal humor, zadělal na velmi chutný pokrm.“

„Velice dobře si vybavuju pocit, s jakým jsem hru Stevena Moffata poprvé dočítala – měla jsem dojem, že už jsem dlouho nečetla tak dobře napsanou komedii. Vzhledem k mé roli mě v ní nejvíc zaujalo téma velice obratné manipulace. A samozřejmě i téma neschopnosti se této manipulaci dostatečně bránit,“ prozrazuje představitelka hlavní role Elsy Taťjana Medvecká. „Baví mě, když na mě hned při prvním přečtení postava, kterou mám hrát, nějak promluví. A Elsa je napsaná tak šťavnatě a s takovou dávkou bezprostřednosti, upřímnosti a rafinovanosti zároveň, ale hlavně s tak odzbrojujícím humorem a pozitivním přístupem ke světu (alespoň z jejího pohledu), že doufám, že se mi ji v očích diváků podaří alespoň částečně obhájit,“ uzavírá Taťjana Medvecká.

Producent Michal Kocourek adresuje divákům, kteří představení navštíví, prosbu: „Až se budete o dojmy z představení dělit s lidmi ve svém okolí, prosím, neprozrazujte jim pointu celého příběhu. Nepřipravíte je tak o důležitou součást zážitku, který si, věřím, z inscenace odnesete vy.“

-----
NÁVŠTĚVA NA ZABITÍ (THE UNFRIEND)
česká premiéra 13. března 2024 v Divadle Kalich
Autor: Steven Moffat
Překlad: Anežka Svobodová
Režie: Pavel Khek
Scéna: Michal Syrový
Kostýmy: Michaela Semotánová
Hudba: Darek Král
Pohybová spolupráce: Martin Šimek


zdroj zprávy: Jaroslav Panenka