Zpráva

Divadlo RePublika
vydáno: 28.11.2018
V prostorách clubu Rock Café na Národní třídě v Praze vzniká první divadelní scéna, kde se bude hrát pouze satira – Divadlo RePublika. Bude se zde potkávat několik skupin divadelníků, kteří budou tvořit satirická divadelní představení, v nichž hodlají, zásadně s humorem, nahlížet na současnou situaci ve společnosti.

Založením Divadla RePublika chtějí autoři vybudovat místo pro divadlo satiry, které mělo v českých zemích významnou tradici a v poslední době se mu moc nedaří. „Do budoucna bychom rádi rozšířili tento projekt také o hudebníky, literáty a další umělecké obory, a z Divadla RePublika tak vytvořili místo pro setkávání,“ uvedl mluvčí projektu Jan Julínek.

Divadlo RePublika odstartuje svůj program 2. prosince, od 19:30 hodin, představením s názvem 2084, které je inspirováno Orwellovým románem Devatenáct set osmdesát čtyři.

„Stejně jako autor ve třicátých a čtyřicátých letech 20. století s hrůzou předpovídal budoucnost, tak se i my díváme na náš „zítřek“, ale raději si z toho děláme legraci. Není to výsměch, ale pud sebezáchovy,“ uvedl autor a režisér Jan Nosek Novák, který tuto inscenaci označil jako „skorosatiristickou scifikomedii“. Herecky se představí celá řada pražských i mimopražských herců, včetně autora.

Další inscenací na repertoáru Divadla RePublika je politický kabaret Republiko má středisková aneb lukrativní nejistota, v němž se divákům představí, mimo jiné, PhDr. Ivo Šmoldas, který svým jedinečným způsobem provede diváky světem politiky a objasní jim některé zákonitosti života specifického tvora zvaného Homo Politicus.

Divadlo RePublika se nebude zabývat pouze politickou, ale také společenskou satirou. Další premiérou nového divadla je autorská business comedy Pavla Němce - Homeless o nebezpečné blízkosti světa businessu a života na ulici.

Souběžně s Divadlem RePublika připravují aktéři také vysílání rozhlasového pořadu Rádio RePublika, který bude jednou týdně na internetovém portále YouRadio.cz komentovat aktuální politické dění. První vysílání proběhne v den otevření Divadla RePublika. „V posledních letech sice pár inscenací tohoto druhu divadla vzniklo, ale zde se jedná o ojedinělý projekt, jenž bude zaměřen výhradně na „nastavování zrcadla společnosti, kde je euro alfou i omegou života,“ dodává s úsměvem mluvčí projektu Julínek.

„Počítáme se zapojením co největšího množství lidí a máme dveře otevřené pro všechny tvůrce a jakékoliv počiny, které jsou se satirou spojeny,“ vyzývá Julínek případné nové spolupracovníky.

zdroj zprávy: Robin Suchánek