Zpráva

Dvanácté VyšeHrátky začaly!
vydáno: 2.9.2015
V úterý 1. září odstartoval ve vyšehradském areálu Královské a knížecí akropole dvanáctý ročník festivalu VyšeHrátky. První den festivalu pro batolata, předškoláky, školáky i jejich rodiče nabídl nejnovější představení souboru Buchty a loutky i koncert kapely Poletíme?. Festival pokračuje až do úterý 8. září a kromě představení a workshopů pro děti nabízí také program pro batolata nebo večerní zábavu pro dospělé.

Ve všední dny po celou dobu trvání festivalu VyšeHrátky organizují pro školní skupiny tradiční divadelní bojovku. Ta letos nese podtitul „Zpráva o jedné válce“ a zážitkovou formou upozorňuje na zásadní momenty 2. světové války. „Letošní bojovka vznikla jako upomínka 70. výročí od konce 2. světové války. Navazujeme tak na loňskou VyšeHrátkovskou bojovku nazvanou Trenažer komunismu, která připomínala 25 let od sametové revoluce. Veřejnosti mimo organizované školní skupiny nabízíme možnost se bojovky zúčastnit v neděli 6. září odpoledne, na pátek večer jsme pak přichystali její speciální verzi pro dospěláky,“ doplňuje ředitelka festivalu Daniela Fialová.

VyšeHrátky nabízí po celý týden také širokou škálu worskhopů pro dětské návštěvníky. Středeční odpoledne patří Yógovým (Vyše)Hrátkám s Hankou Luhanovou, ve čtvrtek na Vyšehrad dorazí lektoři centra pro nový cirkus Cirqueon a představí základy žonglování a pozemní akrobacie. Víkendový program zahájí v sobotu dopoledne filmová dílna kina Ponrepo, v rámci které si účastníci workshopu mimo jiné vytvoří vlastní krátké animované filmy. Výběr v neděli odpoledne doplní tvořivá dílna výrobců kreativních krabiček pro děti ANI-MUK. K tomu se ve stejný den v poledne na Vyšehradě uskuteční zápas v kin-ballu. Že tento sport neznáte? Přijďte se podívat!

Program VyšeHrátek se věnuje i nejmenším divákům. Od středy do neděle v různých časech nabízíme hned dvě různá představení pro batolata. Vychází z evropského trendu tvorby pro děti do tří let, nazývaného Theatre for very young (divadlo pro nejmladší). Tuto možnost prvního kontaktu s divadlem přinesly do České republiky právě VyšeHrátky prostřednictvím loňské premiéry pohádky Batosnění Studia Damúza. Kromě této pohádky uvítají VyšeHrátky také zahraniční hosty ze Slovenska – Bábkové divadlo Na rázcestí z Bánské Bystrice.

Svou účast na VyšeHrátkách přislíbili i slavní tatínci, kteří každý den od středy do soboty odpoledne přečtou dětem své oblíbené pohádky. V minulých letech se na Vyšehradě zastavili například Michal Malátný, Tomáš Cajs nebo Tomáš Sedláček. Letos se můžete těšit na Arnošta Goldflama, Davida Matáska, Karla Zimu a další. V průběhu festivalu bude opět otevřen VyšeBar, který zastřeší i specialitu letošního ročníku – večerní promítání loutkového filmu Malý pán, na kterém se podílel soubor Buchty a loutky. Letní kino má každý rád. O to víc zastřešené letní kino, ve kterém se nedá zmoknout. V sobotu v 19:30!

VyšeHrátky jsou interaktivní festival (nejen) pro děti a jejich rodiče. Jejich program se zaměřuje především na skupinu rodičů, kteří chtějí aktivně trávit volný čas se svými dětmi a také na školní kolektivy. VyšeHrátky propojují umění, hru a vzdělávání. Podněcují fantazijní a tvůrčí pohled na svět, aktivní přístup diváka-partnera, zprostředkování mezigeneračního rozhovoru a podporu tvorby studentů uměleckých škol. VyšeHrátky vybízí rodiče, aby mluvili se svými dětmi. VyšeHrátky vybízí učitele, aby vedli se svými žáky diskuzi. VyšeHrátky vybízí děti, aby se ptaly, zkoumaly, byly zvídavé. I letos mají co nabídnout. 1. - 8. září 2015. Tak tedy - vyčůrat a hrát!

zdroj zprávy: Studio Damúza