Zpráva

Festival Případ pro sociálku 2021 přiveze hosty ze Slovenska i Litvy
vydáno: 18.11.2021
Divadlo Venuše ve Švehlovce pořádá sedmý ročník festivalu sociálního umění, probíhat bude od 1. do 5. prosince. Případ pro sociálku 2021 nabídne zahraniční hosty ze Slovenska a Litvy, benefiční operní koncert, talk-show a nebo mikulášskou nadílku pro děti z azylových domů. Diváci se mohou těšit na mezinárodní přehlídku sociálního divadla, které není roztomilé!

„Letos jsem hodně pyšná, co všechno se nám navzdory ztíženým podmínkám podařilo připravit. Diváci ušetří za jízdenky do Banské Bystrici a do Litvy, čas i peníze!,“ směje se ředitelka festivalu Barbora Šupová. „V dramaturgii jsme se zaměřili na etablované divadelní soubory z Čech i zahraničí, jako jsou například Divadlo z pasáže či RUNOPERUN. Snažíme se již sedm let divákům ukazovat, že sociální umění není něco roztomilého, nad čím se máme dojímat, ale plnohodnotné vyjádření tvůrců, které od běžné společnosti dělí viditelné i neviditelné bariéry,“ vysvětluje Šupová.

Festival otevře ve středu 1.12. talk-show brněnského divadla Aldente, které propojuje autory s Downovým syndromem i ty bez něj. Neobyčejné rozhovory za doprovodu kapely moderuje herec Fillip Teller. V pátek 3.12. se představí první zahraniční hosté – Divadlo z Pasáže je profesionální komunitní divadlo a jako jediné svého druhu na Slovensku pracuje s lidmi s mentálním postižením. V Praze uvede první autorskou inscenaci režisérky Kristíny Chmelíkové. Lásky SHOCK otevřeně popisuje život s mentálním hendikepem a nebojí se tnout do omezené perspektivy „normálního“ okolí. Z největší dálky přijede zahrát 4.12. Litevský soubor Mr. Stagey. Divadlo pracuje s teenagery a ti si připravili hru inspirovanou známým románem Pán Much. Hlavním tématem inscenace FEAR je destrukce společnosti pramenící z každodenních strachů. Představení bude uvedeno v angličtině a je vhodné pro diváky od třinácti let.

Program je tedy žánrově i tematicky pestrý a kromě kulturních zážitků pořadatelé pokračují i v tradici konkrétní pomoci skrze festival. Místo vstupenky na koncert Mozartových operních melodií v režii RUNOPERUN, který se uskuteční 2.12., mohou diváci do Venuše přinést mikulášské balíčky. Ty pak poslouží jako nadílka pro děti z azylových domů – 5.12. bude divadelní soubor CO ČUMIŠ tuto nadílku roznášet a veřejnost se může k této venkovní procházce s anděly bez domova připojit.

Případ pro sociálku vol 7. - festival sociálního umění 2021
1. - 5. 12. 2021

Venuše ve Švehlovce, Slavíkova 22, Praha 3
venuse-ve-svehlovce.cz
facebook.com/VenuseveSvehlovce
Předprodej GoOut: https://goout.net/cs/pripad-pro-socialku-2021/szmskjs/

zdroj zprávy: Alena Julie Novotná