Zpráva

Fragmenty milostných obrazů spojí performery, tanečníky a výtvarná díla
vydáno: 17.5.2017
V sobotu 20. května proběhne v Paláci Akropolis další multižánrová premiéra. Soubor Spitfire Company představí svojí novou inscenaci Fragmenty milostných obrazů. Spolu s performery a tanečníky se na jevišti objeví originální díla 16 českých výtvarníků.

Jevištní kompozice je výjimečná tím, že je složena z 16 originálních výtvarných děl. Mezi nimi nechybí video art, malba, fotografie, plastiky, instalace. Do této umělecké inkluze byla zařazena díla výtvarníků jako například Veroniky Bromové, Kláry Jirkové, Pauliny Skavové, Terezy Fišerové, Marie Tomanové, Michala Pěchoučka, Jana Zdvořáka, Lukáše Houdka, Mariany Jůdové a dalších.

Unikátnost projektu souvisí se základní ideou, že vystavované umělecké dílo musí být originálem, tedy více než pouhou divadelní dekorací. Na druhou stranu se ale umělecké dílo při instalaci stává nositelem příběhu. Na jevišti vzniká pop-up výstava, která vyústí na konci představení ve vernisáž.

Mezi uměleckými díly se odehrává příběh, který nemůže být lhostejný žádnému divákovi. V hlavní roli je láska ve všech možných podobách: ve hře svádění, krutosti, ironii, samotě, odpuštění, čekání, doteku, odpuštění, splynutí. Některá vystavovaná umělecká díla jsou v našem společném vlastnictví. Rozhodli jsme se s Petrem Boháčem, že je vystavíme, doplníme o díla našich přátel nebo výtvarníků, kteří nám byli doporučeni a uděláme z nich divadelní představení. říká Miřenka Čechová, kurátorka, režisérka a herečka.

Režisér Petr Boháč doplňuje: S něčím podobným jsme se ještě nesetkali. Jde absolutně o jiný druh jevištní existence. Tvoříte divadlo pomocí děl autorů, kteří jsou vystavování v prestižních muzeích. A mimoděk vzniká výstava, na kterou nakonec diváky pozveme. Divadlo nekončí potleskem.

Každý z umělců nahlíží na milostný rozměr života trochu z jiného úhlu pohledu a díky tomu se tvoří rozmanitá umělecká koláž. Tu rozšiřuje skladatelka Eliška Cílková, zpěvačka Alice Bauer, tanečníci Ingrid Mikshina a Roman Zotov a dramaturgyně Dominika Špalková.

Představení je realizované v koprodukci s královéhradeckým Divadlem Drak a Mezinárodním institutem figurativního divadla a s Palácem Akropolis, jenž je jedním z domovských scén souboru.

Spitfire Company je jedním z neprogresivnějších divadelních uskupení v Čechách. Petr Boháč a Miřenka Čechová jsou držiteli několika tuzemských i zahraničních ocenění. Jejich představení mohli diváci vidět již na čtyřech kontinentech v desítkách měst po celém světě. Miřenka Čechová je jediným českým divadelním umělcem, který získal ocenění Best of udělovaný deníkem Washington Post.