Zpráva

Komedie Divadla Kalich Pro tebe cokoliv dospěla ke 150. repríze
vydáno: 9.2.2023
Komedie o tom, že mateřská láska nemá hranice, Pro tebe cokoliv je jednou ze stálic repertoáru pražského Divadla Kalich. Ve středu 8. února 2023 oslavila již svou 150. reprízu.

Hru objevila v Paříži herečka Jana Paulová, která v roce 2016 iniciovala její českou verzi a která v ní hraje hlavní roli zkorumpované právničky Jacqueline Du Vivier.
„V soudních síních není zvyklá prohrávat – ať to stojí, co to stojí. Patří mezi lidi, kteří ve své profesi musí projevit značnou autoritu a pak jim doma delší dobu trvá, než se přepnou do lidské polohy. Lásku k manželovi a svým dětem tedy projevuje kolikrát hodně osobitě, ale uvnitř je stejná jako každá dobrá máma, pro své blízké by se rozkrájela,“ představuje herečka svou postavu.
„Když jí tedy sotva dospělá dcera oznámí, že hodlá odjet na humanitární misi do Afriky, Jacqueline spustí hromy, blesky, ovšem za tím vším je jen obyčejný strach, který známe všichni, kdo máme děti… Baví mě její humor, kolikrát velmi sarkastický. Je to úplně jiná figura, než jaké jsem dosud na divadle hrála. Myslím, že už jsem se díky ní definitivně přehrála z udivených naivek do dospělých žen.“

Na jevišti se Jana Paulová setkává s Pavlem Zedníčkem, Davidem Suchařípou, Ladislavem Hamplem, Pavlou Vojáčkovou, Simonou LewandowskouKristiánem Kašparem. Jejich osmým „kolegou“ je králík Nelson.

Paulová hru představuje následovně: „Je o pokrytectví, kterého máme všichni okolo sebe v různých podobách moc. A o módních trendech, jimž tak snadno podléháme – jednou jsou všichni buddhisti, podruhé třeba vegani, než se zas objeví něco nového. A já si myslím, že je zbytečné v životě cokoli předstírat. Není nic špatného na tom si ledasco vyzkoušet, ale člověk by neměl být militantní ve svých názorech a vnucovat je okolí, které o ně kolikrát vůbec nestojí. Není nad přirozenost a toleranci.“

Inscenaci Pro tebe cokoliv režíroval Petr Kracik. „Autor do textu ukryl drobný vzkaz, že žádné věci se nemají přehánět. Naše současnost už je taková: všichni hledají recepty na cokoliv, všichni hubnou, žijí rychle, snaží se být asertivní, všichni potřebují vydělávat… Je toho prostě moc a trochu se nám v tom vytrácí potřeba zůstat svůj. To bych viděl jako téma této hry. A přestože naše postavy vypadají, že jsou vymknuté a šílej, vrátí se jim skrze jeden příšerný večírek srdíčka a utuží se rodinné vztahy,“ prozrazuje režisér.

Anotace:
Mateřská láska nemá žádné hranice. Takže když si vaše milovaná dcera usmyslí, že se chce stát humanitární pracovnicí v Africe, co uděláte? Samozřejmě ji podpoříte, protože pro ni byste udělali cokoliv! I kdyby to mělo znamenat, že se z kožešin převlečete do oblečení z biobavlny, sundáte paroží ze zdí a nově zařídíte celý byt, namísto steaku připravíte zeleninové hody a na výběrovou komisi zahrajete divadlo, že jste "alter-globalizační nadšenci", i když nemáte ponětí, co to je. A kdyby to bylo málo, z matky - zkorumpované právničky - udělejte obhájkyni lidských a zvířecích práv, otce - operního pěvce - vydávejte za sirotka v důchodu a bratra za afrického bojovníka za svobodu. Završte to adoptováním hluchého, slepého, pajdajícího králíka, a to by bylo, abyste nepřesvědčili…!

Jean Robert-Charrier: Pro tebe cokoliv
překlad: Anežka Svobodová, režie: Petr Kracik, producent: Michal Kocourek, kostýmy: Samiha Maleh, scéna: Martin Černý, hudba: Milan Svoboda


zdroj zprávy: Jaroslav Panenka

Další zprávy