Zpráva

Komplikovaná žena s tajemstvím
vydáno: 5.9.2022
Premiérou hry Tracyho Lettse Mary Page Marlowe otevře Městské divadlo Zlín v sobotu 10. září 77. sezonu. V hořkosměšné hře amerického autora a držitele Pulitzerovy ceny ztvární život jedné ženy v jedenácti epizodách šest hereček a jedna panenka. „Je to jako když listujete fotoalbem, napsali trefně o Mary Page kritici New York Times,“ uvedl renomovaný režisér Janusz Klimsza, který ve Zlíně inscenuje poprvé.

Jak do nové sezóny s podtitulem „Návod na prožití“ Mary Page zapadá, vysvětuje dramaturg Vladimír Fekar: „Mary Page prožila život plný peripetií. To, čím si prošla, je plné lidských chyb, traumat i bolesti, ale co nás Mary Page učí, je, jak se smířit sama se sebou, se všemi svými Já, kterými si během svého života projdeme. Smířit se se svou životní cestou. A že i přes trable a starosti stojí za to žít i nelehké životy. To není málo.“

Komplikovaná žena s tajemstvím
Velký prostor dostala jako Mary Page Helena Čermáková. „Mary Page je velice komplikovaná a problematická bytost. Rozhodně není prototyp úspěšného, šťastného člověka, někoho, z koho bychom si měli brát vzor. Je to takový bojovník života, který bojuje mnohdy i nesprávnými zbraněmi. A často prohrává,“ přiblížila.
V roli dvanáctileté Mary Page se jako host objeví Tereza Váňová ze ZŠ Kvítková Zlín, která vyhrála konkurz.
V dalších životních etapách ztvární Mary Page Tamara Kotrbová, Marta Bačíková, Kateřina Liďáková a Nikola Zavřelová.

Tracy Lettse jako autora zajímají silné ženy s tajemstvím. Jako jeden z nejlepších herců své generace zároveň umí skvěle vystavět role. „O Mary Page vypráví na přeskáčku s využitím více hereček, divák si pak jako detektiv Marlowe ze střípků může skládat její život. Něco je vyřčeno doslova, něco v náznaku. O životě lidí kolem nás také nevíme vše a jejich životy si domýšlíme a skládáme do sebe jako puzzle,“ řekl Fekar s tím, že podle tvůrců může osud Mary Page vést diváka k zamyšlení nad vlastním životem.

Zlínská premiéra pro Janusze Klimszu
„Mě zaujal problém, který sám pro sebe řeším už někde od svých čtyřiceti let – jsem to tentýž já ve svých deseti, třiceti, šedesáti letech – a jakým poutem, nakolik silným, jsem svázán já jako dítě a jako šedesátiletý muž. A nakolik jsem neustále zodpovědný za každý svůj krok po celou dobu života,“ souhlasí režisér Janusz Klimsza, který byl uměleckým šéfem Divadla Petra Bezruče a dlouhá léta kmenovým režisérem Národního divadla moravskoslezského. V roce 2011 získal cenu Divadelních novin za nejlepší alternativní režii, je nositelem Řádu za zásluhy o polskou kulturu, získal cenu polských kritiků Zlatá maska a je také držitelem mnoha ocenění na mezinárodních divadelních festivalech.

Dalšími spolutvůrci inscenace jsou scénograf Michal Syrový a Marcela Lysáčková, která svými kostýmy zachycuje proměny americké módy od konce války po současnost.
„Celá inscenace, byť nepostrádá tragické okamžiky, má velmi silný typicky americký pozitivní drive,“ uzavřel Klimsza.

Tracy Letts u zlínského publika bodoval již inscenací hry Srpen v zemi indiánů v režii Petra Štindla. Inscenace zvítězila v anketě Aplaus v sezoně 2016/2017 a Jana Tomečková se díky hlavní roli ocitla v širší nominaci na Cenu Thálie.

Česká premiéra hry proběhne ve Velkém sále MDZ za přítomnosti překladatelky Kláry Vajnerové.

zdroj zprávy: Veronika Jurčová