Zpráva

Májovou premiérou Východočeského divadla bude hra o setkávání i míjení
vydáno: 17.5.2022
Předposlední novinku stávající divadelní sezóny uvede Východočeské divadlo Pardubice v komorním prostoru Malé scény ve dvoře, kde režisér Mikoláš Tyc inscenoval poměrně čerstvý text Niny Jayne Berry Rychlost dopadu sněhové vločky. Premiéry se uskuteční o víkendu 21. a 22. května.

„Prvotina mladé britské režisérky a dramatičky, která se dočkala ohromného úspěchu už při prvním uvedení v divadle Live Theatre v Newcastlu, je působivou hrou o jiskře, která přeskočí mezi dvěma lidmi a nedá se ničím uhasit, o intenzitě nečekaných pocitů, krásných i bolavých, o cestách, které si člověk volí sám a netuší, co ho na nich potká, o nezdolné dychtivosti života a nezadržitelnosti prchajících okamžiků, za nimiž se otevírají nové, neznámé prostory,“ přibližuje dramaturgyně Jana Pithartová.

V intimním příběhu nevyhnutelného sblížení i míjení od dětství až do dne X ústřední pár ztvárňují nejmladší členka pardubického souboru Karolína Šafránková a Josef Láska.

„Při prvním setkání je Rosie sedm a Charliemu devět let. Při druhém čtrnáct a šestnáct. Příště už je oběma přes dvacet. A pokaždé se vrátí ten stejný pocit. Je jasné, že patří k sobě. Ale co všechno je čeká? To jim nemůže napovědět ani kvantová teorie, kterou si Rosie zvolila jako studijní obor…,“ doplňuje Jana Pithatová.

Na návrh uvést v Pardubicích hru Rychlost dopadu sněhové vločky reagoval režisér Mikoláš Tyc velmi bezprostředně a nadšeně: „Mně se moc líbí, když se mi dostane do ruky text, který hercům umožňuje tematizovat na jevišti i divadlo jako takové. Ve Vločce můžeme spolu s postavami Rosie a Charliem prožívat jejich milostný příběh, ale zároveň Pepa a Karolína mají možnost zkoumat ty postavy, vyprávět nám o nich a my s nimi prožijeme i příběh konkrétních vypravěčů a představitelů. Tahle možnost scénicky si pohrát s více rovinami textu mě baví a inspiruje.“

Mikoláš Tyc se v Pardubicích poprvé představil režií scénického čtení černé komedie Slepice na zádech, na které v roce 2016 navázal mimořádně úspěšnou inscenací Bílé nemoci Karla Čapka.

zdroj zprávy: Radek Smetana

Další zprávy