Zpráva

Malý stvořitel /Der kleine Fratz/ inspirovaný životem a dílem Franze Kafky
vydáno: 9.3.2020
Site-specific výjimečný a ojedinělý projekt vytvořený na míru bytu v domě U Minuty na Staroměstském náměstí, kde v letech 1889-1896 bydlel s rodiči Julií Kafkovou /rozenou Löwy/ a Hermannem Kafkou spisovatel Franz Kafka. Prožil zde dětství od šesti do třinácti let, narodily se zde jeho tři sestry Elli, Valli a Ottla.

V hlavní roli Karel Dobrý. Dále hrají Martin Dohnal a Lucie Trmíková. Kostýmů se tradičně ujala Petra Vlachynská. Podle scénáře Egona Tobiáše, v režii Jana Nebeského.

Slavnostní premiéra se uskuteční 16. března od 19:00 hod ve Skautském institutu v Praze. Následující reprízy proběhnou 17. až 19. března tamtéž ve stejný čas.
Nenechte si je ujít, neboť tento jedinečný projekt se odehraje skutečně pouze čtyřikrát.

„Chtěl bych se přestat skrývat, ale moje skrýš je všude se mnou. Chtěl bych vyjít ven, ale na to tento svět není navržený. Je potřeba stvořit jiný, nový svět. Ale aby bylo zcela jasno: Jsem šťastné dítě a celé dny se směji i přes to, že mne ten smích velmi vyčerpává! Nemůžu si pomoct!“
(ze scénáře)

„Rodiče pamatovali na stejnou délku vlasů všech tří sester. Elli, Valli a Ottla. Nazkušoval se sestřičkami různá představení. Obecenstvo sedělo v salóně, jevištěm byla celá jídelna, oponou široké spojovací dveře. Kafka si nasadil velké brýle bez skel, aby na scéně vypadal učeně. Kafkovy sestry později samy vyprávěly, že je Franz rád děsil tím, že se znenadání vynořil v prapodivných převlecích.“
Reiner Stach, Kafka / Ranné roky

„F: Procházím branou do Nového světa. Dvojitá šroubovice z písmen se kroutí nekonečně vysoko. DNA románu, k němuž se ani nepřiblížím, k němuž se přiblížit ani nesmím a přesto mě přitahuje jako světlo lampy přitahuje nočního... – (spálí se) au! Všechno musí být spáleno! Protože TAM už slova nebudou k ničemu...“
(ze scénáře)

Divadelní spolek JEDL (Nebeský – Trmíková - Prachař)
Tito tři umělci a přátelé v roce 2011 založili spolek JEDL coby platformu pro nezávislé autorské divadlo. V loňském roce JEDL získal cenu festivalu Next wave v kategorii projekt roku za trilogii Médeia - Pustina - Soukromé rozhovory. Lucie Trmíková proměnila nominaci na Cenu Thálie v oboru činoherní divadlo za roli Anny v Soukromých rozhovorech a za tutéž roli obdržela rovněž Cenu Divadelních novin za herecký výkon sezóny bez ohledu na žánry. Za inscenaci Médeia jí patřila nominace v oboru alternativní divadlo.
Jan Nebeský v roce 2019 získal Cenu Ministerstva kultury za přínos v oboru divadlo a též Cenu Divadelních novin v oboru alternativního divadla za inscenaci Pustina.


zdroj zprávy: Ilona Hájková

Další zprávy