Zpráva

Masopust uvede jevištní adaptaci novely Elsy Aids
vydáno: 16.3.2023
Masopust je právě uprostřed zkoušení nové inscenace. Režisér Jan Mikulášek se chopil novely Elsy Aids Přípravy na všechno, jejíž název ponese také samotná inscenace s podtitulem „Jsme zoufalí, ale ne natolik, abychom se změnili“. Premiéra se uskuteční v neděli 26. 3. 2023 v Eliadově knihovně Divadla Na zábradlí.

Elsa Aids je český básník a spisovatel, pracovník v kultuře, pseudonym. Narodil se v první polovině osmdesátých let, žije převážně v Praze. Vydal sbírky poezie Trojjediný prst (2011), Nenávist (2014) a Kniha omezení (2017). Próza Přípravy na všechno vyšla v nakladatelství Fra v roce 2020.

Přípravy na všechno, charakterizované jako „autoportrét zaostřený na nejbližší okolí“ a „válečný deník z doby příměří“, jsou intimní výpovědí muže, otce šestiletých dvojčat, který opouští ženu a začíná nový vztah. Všední až banální příběh o „novém začátku“ se ovšem rozvíjí v rytmu postupující krize a z jeho hladkosti – pokud se chceme zamýšlet nad hlubšími souvislostmi – mrazí. Dramaturgyně Tereza Marečková dodává: „Autor popisuje svou situaci s otevřeností, jaká se vidí jen vzácně. A čím je text lehčí a literárně poutavější, tím bolestivější jsou děje pod povrchem. V určité podobě se každého z nás silně dotýká. Každý z nás se ocitl v některém z bodů, mezi nimiž se rozvíjejí obrazce této autofikce.“

„Dočetl jsem Elsu Aids – a něco tak bezútěšného a zároveň přesného už jsem dlouho nečetl. Jsem nadšený a stejně tak zdeptaný. Věřím, že jde o materiál, který by se divadelnímu převyprávění nemusel vzpírat. Těším se na utkávání se s ním, mohlo by to být docela dobrodružné,“ komentuje režisér Jan Mikulášek.

Scénografii a kostýmy Příprav na všechno vytváří Petra Vlachynská. S Masopustem spolupracovala už na inscenacích Jana Nebeského Deník zlodějeFredy. Její kostýmy a masky často pracují s popkulturními motivy, čímž do vzniklých situací vnáší znepokojivost a současně humor, a to s nadhledem i citem pro detail.

Do hlavní dvojrole byli obsazeni dva silní představitelé střední generace – Jan Hájek a Miloslav König. „Dvojice na scéně může pracovat s motivem rozpolcené psýché, prolínat se do zdvojeného, a tím amplifikovaného, motivu dětí-dvojčat nebo do rodičovského uspořádání,“ doplňuje Tereza Marečková.

Elsa Aids
Přípravy na všechno

„Jsme zoufalí, ale ne natolik, abychom se změnili.“
Režie: Jan Mikulášek
Jevištní adaptace: Jan Mikulášek a kol.
Dramaturgie: Tereza Marečková
Scéna a kostýmy: Petra Vlachynská
Hrají: Jan Hájek, Miloslav König

Premiéra: 26. 3. 2023 od 19:00, Eliadova knihovna (Divadlo Na zábradlí)
Nejbližší reprízy: 27. 3., 26. 4. a 27. 4. 2023 od 19:00, Eliadova knihovna (Divadlo Na zábradlí)


Prodej vstupenek na www.goout.net nebo na pokladně Divadla Na zábradlí. Více informací naleznete na www.maso-pust.cz.

zdroj zprávy: Majda Bejdáková