Zpráva

Moderní verze pohádky o Popelce
vydáno: 8.9.2021
Pohledná, milá a chytrá dívka z velmi chudých poměrů se setká s bohatým, okouzlujícím, možná trošku snobským mužem. Ačkoli je dělí propastné společenské rozdíly, zamilují se do sebe a jeden druhého změní. Tentokrát se nejedná o pohádku o Popelce, je to ovšem příběh stejně oblíbený a světoznámý.

O filmu Pretty Woman se dnes už s jistotou dá hovořit jako o kultovním. Na filmová plátna se dostal hned na začátku devadesátých let (1990) a pro zmíněnou dekádu je, dalo by se říci, ikonický. Autor scénáře Jonathan Frederick Lawton je podepsán pod mnoha dalšími snímky, nejznámější jsou asi Milenky (Mistress, 1992) či Přepadení v Pacifiku (Under Siege, 1992). V původním scénáři, který byl zamýšlen jako temné sociální drama o těžkém životě prostitutek, byla Vivian závislá na kokainu a součástí její dohody s Edwardem bylo, aby se drogy po celý týden strávený s ním nedotkla. Peníze chtěla na cestu do Disneylandu. Dohodu nedodržela, Edward ji vyhodil z auta a ujel. Na konci filmu pak měl být záběr, jak Vivian se svou kolegyní z branže míří směr Disneyland autobusem.

Poté, co se o scénář s názvem 3000 dolarů začalo zajímat vedení studia Walta Disneyho, se změnil název i koncept na romantickou komedii o prostitutce Vivian a businessmanu Edwardovi a této změny jistě nikdy nikdo nelitoval. Komedie, ve které zazářili Julia Roberts a Richard Gere, totiž stála pouhých 14 milionů dolarů a svým producentům vydělala 463 milionů, čímž se zařadila mezi největší kasovní trháky Walt Disney Company. Julii Roberts pak přinesla nejen Zlatý glóbus a nominaci na Oscara, ale nastartovala i její hvězdnou kariéru. Režisérem filmu byl ostřílený hollywoodský matador Garry Marshall, který má na svém kontě mnoho úspěšných filmů, z těch nejvýraznějších jmenujme alespoň

Nevěstu na útěku (Runaway Bride, 1999) opět s Roberts a Gerem nebo dva díly Deníku princezny (The Princess Diaries, 2001 a 2004). Garry Marshall odstartoval svoji uměleckou dráhu jako televizní scenárista, již od roku 1961 působil v Hollywoodu a od roku 1966 také jako producent. Celkem se spolupodílel na výrobě 14 velkých televizních seriálů, jako vedoucí výroby se podílel zhruba na pěti stovkách seriálových epizod. Kromě televizní a filmové režie se věnoval i klasické divadelní režii, a to včetně příležitostné režie operních děl. Má svoji hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.

V březnu 2014 bylo oznámeno, že slavný hollywoodský trhák bude adaptován pro muzikálové jeviště. K napsání scénáře byli osloveni právě původní scenárista Lawton a režisér Marshall. Ačkoli Marshall zemřel v červenci 2016, producentka Paula Wagner uvedla, že práce na muzikálu budou pokračovat: „Vím, že by od nás chtěl, abychom pokračovali, a proto přineseme tento příběh na Broadway.“ Aby celá adaptace udržela kýžený retro styl počátku devadesátých let, byli jako autoři hudby přizváni kanadský zpěvák a muzikant Bryan Adams a jeho letitý spolupracovník Jim Vallance, kteří jsou také pro devadesátá léta signifikantní. Asi nejznámějším Adamsovým hitem je píseň (Everything I Do) I Do It for You z alba Waking Up the Neighbours (1991) – ústřední píseň z filmu Robin Hood: Král zbojníků s Kevinem Costnerem a Alanem Rickmanem.
Vysloužila si i zápis do Guinessovy knihy rekordů díky neuvěřitelným šestnácti týdnům stráveným na první příčce hitparády ve Velké Británii a sedmnácti týdnům v USA. Jenom v USA se prodalo více jak tři miliony kopií této písně. V roce 1993 natočil Adams společně se Stingem a Rodem Stewartem singl All for Love k filmu Tři mušketýři.

Režie muzikálu byla svěřena zkušenému broadwayskému režisérovi a choreografovi Jerrymu Mitchellovi (režíroval například muzikály Hairspray nebo Kinky Boots).
Světová premiéra show Pretty Woman: The Musical se odehrála v Oriental Theater v Chicagu v březnu 2018 a hrála se pět týdnů až do 15. dubna, aby mohla být přesunuta na Broadway. V hlavních rolích zářili Samantha Barks a Steve Kazee jako Vivian a Edward. Již 16. srpna 2018 se uskutečnila broadwayská premiéra v Nederlander Theatre, odehrálo se celkem 27 previews a 420 představení (poslední 20. července 2019).
Zvláštní repríza se uskutečnila 9. července 2019, kdy se Wesley Orbison a Alex Orbison připojili k obsazení na jevišti, aby zazpívali skladbu Oh, Pretty Woman k oslavě 55. výročí vydání písně a na počest jejich zesnulého otce Roye Orbisona, jenž by autorem a interpretem slavného songu, který dal název filmu i muzikálu, avšak do divadelního provedení se dostal až dodatečně.

Kromě amerických inscenací se objevil muzikál Pretty Woman v září 2019 v Hamburku a v únoru 2020 v Londýně. Oficiální westendská premiéra proběhla 3. března 2020, inscenace ovšem musela skončit hned 16. března kvůli covidovým omezením. Zatím produkce počítá s tím, že v říjnu nebo listopadu show opět pustí na jeviště.

Režisér brněnské inscenace a ředitel Městského divadla Brno měl možnost zhlédnout představení v Chicagu a již tam byl z muzikálu nadšen. Od té doby divadlo intenzivně jednalo s majiteli práv, aby tento nejnovější kousek světové muzikálové produkce mohl být uveden také v Brně.

Českou premiéru čerstvého broadwayského muzikálového trháku, který nabízí veselý, dojemný, něžný i dravý příběh, v překladu Zdeňka Bartoše uvede na jeviště režisér Stanislav Moša se svým týmem – dirigenty a autory hudebního nastudování jsou Dan Kalousek a Josef Javora, v úpravě hudebního aranžmá Daniela Kyzlinka, scénu navrhl Christoph Weyers, kostýmní návrhy pocházejí z dílny Andrey a Adély Kučerových, choreografem je Michal Matěj, dramaturgem pak Miroslav Ondra. V hlavních rolích se můžete těšit na Hanu Holišovou nebo Svetlanu Janotovou nebo Terezu Navrátilovou, Petra Gazdíka nebo Petra Štěpána, Kristýnu Daňhelovou nebo Dagmar Křížovou nebo Viktórii Matušovovou, Roberta Jíchu nebo Igora Ondříčka, Tomáše Saghera nebo Jakuba Uličníka či Zdeňka Junáka nebo Ladislava Koláře a mnohé další. Veřejná premiéra se uskuteční 11. a 12. září 2021 na Hudební scéně MdB.

zdroj zprávy: Miroslav Ondra, Kateřina Vižďová