Zpráva

Muzikál RENT jde vstříc svým divákům
vydáno: 9.5.2015
Česká inscenace kultovního amerického muzikálu RENT autora Jonathana Larsona přichází před jarní sérií představení v pražském Divadle Na Prádle s velkým překvapením. Dle rčení „Co je české, to je hezké“ mění svůj název na Miluj, žij a plať – RENT. Cílem počeštění je přiblížit hlavní myšlenku díla novým divákům, pro něž možná doposud nečesky znějící název „RENT“ nebyl dostatečným lákadlem k návštěvě představení.

Skalní příznivci nemusí mít žádné obavy, původní anglický název RENT je i nadále součástí nového pojmenování. Nemění se ani tvůrčí tým v čele s americkým režisérem Stevem Josephsonem, ani herecké obsazení. V hlavních rolích zamilované dvojice zatrpklého kytaristy a svůdné striptérky nadále uvidíte Romana Tomeše a Míšu Doubravovou v alternaci s Michaelou Horkou, vypravěčem zůstává Tomáš Vaněk.

foto: Kristýna Junková
foto: Kristýna Junková

„Miluj, žij a plať - RENT“ je vysoce aktuálním příběhem na motivy slavné opery „Bohéma“ Giacoma Pucciniho se silnými rockovými melodiemi. Ačkoli je to klasická „lovestory“, akcentuje i závažnější témata jako homosexualitu či drogovou problematiku. Muzikál se díky tomu stal legendou newyorské Broadwaye, kde se uváděl dlouhých 12 let (1996 až 2008) a dosáhl 5123 repríz.

Díky mnoha produkcím po celém světě se z RENTu stal fenomén, jehož poselství „Žít se dá jen dnes (No Day But Today)“ působí na diváky stále stejně intenzivně. U nás dosáhla značné popularity zejména filmová verze režiséra Chrise Columbuse s českým distribučním názvem „Bohémové“. RENT se v České republice poprvé představil v roce 2013 v Divadle Na Prádle, kdy zazněl nejdřív v anglickém originále a okamžitě si získal jak respekt kritiků, tak srdce skalních příznivců. Na několik repríz se inscenace později přestěhovala do Divadla Kalich.

V květnu oslavíme již 25. reprízu RENTu. „Stane se tak 22. května 2015 v Divadle Na Prádle díky zcela speciální koncertní verzi, po níž bude následovat autogramiáda a tematická afterparty ve stylu bláznivé divadelní perfomance umělkyně Maureen – jedné z hlavních postav příběhu,“ upřesnil autor českého přebásnění Milan Malinovsky.

Dvě plnohodnotné divadelní reprízy jsou potom naplánovány v termínech 18. a 19. června 2015.

Vstupenky na koncertní verzi za jednotnou cenu 350 Kč, nebo na červnové regulérní reprízy za 490 až 290 Kč lze zarezervovat na e-mailu vstupenky@rent-muzikal.com nebo zakoupit v síti Ticketstream.

Pro bližší informace můžete navštívit inovované webové stránky http://www.rent-muzikal.com nebo facebookový profil https://www.facebook.com/RentTheMusicalPrague.

zdroj zprávy: Ondřej Doubrava