Zpráva

Odysea jako motto sezony Divadla D21
vydáno: 8.9.2017
Divadlo D21 se v této sezoně vydá na objevnou plavbu. S novým uměleckým šéfem Jakubem Šmídem a příhodným názvem sezony – Odysea. Letošní první premiérou bude oblíbená Straka v říši entropie v písničkové úpravě Věry Herajtové. Šmíd si střihne svou první premiéru v D21 v lednu. Tou bude Goethovo Utrpení mladého Werthera. Diváci se mohou těšit ještě na inscenace Svatojánská noc nebo Cloud. Pro děti bude připravena inscenace pohádky Bajaja.

„Odysea je pro nás nejenom líčením strastiplného putování neznámými kraji, ale především dílem o hledání smyslu existence člověka. V této sezoně se vydáváme právě na takovou cestu. Během našeho putování, budeme možná bloudit, ale jak věříme i nalézat. Chceme prozkoumat současný svět, který nabývá stále nových – komplikovanějších a mnohdy těžko rozklíčovatelných – podob,“ vysvětluje ředitelka divadla Hana Mathauserová.

Do světa vynálezů, pokusů a hlavně přírodních zákonů zavede diváky všeho věku Straka v říši entropie. Knižní předlohu Markéty Baňkové pro divadlo přebásnila režisérka Věra Herajtová, která už si spolupráci se souborem D21 vyzkoušela na Dickensově Vánoční koledě.

Nový umělecký šéf Divadla D21 se pustí do předlohy úplně jiné. V romantickém příběhu mladého umělce, který se nešťastně zamiluje do dívky, Utrpení mladého Werthera, si klade za cíl prozkoumat podoby lásky v současnosti – dvě stě padesát let po vydání Goethova románu.

Zinscenování díla rumunského spisovatele a filozofa Mircea Eliade už měl dlouho v hlavě režisér Jiří Ondra. V nové sezoně pro diváky připravuje autorskou inscenaci Svatojánská noc, ve které se snoubí mýtus, sen a paralelní realita s apokalypsou. Inscenaci o hledání rajského místa na zemi budou diváci moct vidět v březnu 2018.

Pohádku na motivy Boženy Němcové Bajaja připravuje pro dětské diváky Jakub Šmíd. Dobrodružné putování bude určeno divákům od tří let a k vidění bude v červnu.

Novými hosty v D21 budou na konci sezony Jakub Vašíček a Tomáš Jarkovský. Jejich autorská inscenace obrazů ze života ve virtuálním úložišti inspirovaná Martinem Crimpem, Marshallem McLuhanem, A.C.Clarkem, Tomášem Sedláčkem a mnoha dalšími vizionáři, antiutopisty, velebiteli pokroku a kronikáři marnosti ponese jméno Cloud.

Na repertoáru divadla zůstanou taky dva jedinečné projekty. Divadelní tok-šok Komu zvoní Hana a soutěž pro autory povídek a literární večírek Otevřená kniha Divadla D21. V současnosti probíhá letní výzva pro autory povídek, která má uzávěrku 30. září. Pravidla pro přihlášení do soutěže najdou zájemci na stránkách divadla.

zdroj zprávy: Ilona Machová