Zpráva

Petrohradská kolektiv uvede scénickou skicu na motivy děl Olgy Tokarczukové v režii Ivany Uhlířové
vydáno: 18.6.2020
Platforma pro audiovizuální a performativní umění Petrohradská kolektiv uvede 29. června premiéru scénické skici Silva rerum. Autorkám projektu Dominice Andraškové a Ivaně Uhlířové byly inspirací především motivy z románů Denní dům noční důmPravěk a jiné časy polské autorky Olgy Tokarczukové. Multimediální projekt zkoumá možné průsečíky vyprávění, které pojímá jako věčný proces.

Laureátka Nobelovy ceny za literaturu za rok 2019 Olga Tokarczuková je především vypravěčkou příběhů, které díky bohaté obraznosti a metaforičnosti tematizují i to, co se na první pohled jeví jako mimochodné, nereálné či neuchopitelné. Postavy jejich románů a povídek se často pohybují napříč světy, mezi skutečností, snem, vzpomínkou či fantazii. Zároveň jsou si tyto světy rovné, všechny stejně nezpochybnitelné. „Právě tato převrácená optika, kdy namísto událostí zařaditelných do souřadnic místa a času je důraz kladen na jakýsi spodní proud, nás zaujal. Stopy jednotlivých událostí se vrství, překrývají, mísí, ať už v půdě v podobě zapomenutých pokladů či ve vzpomínkách a příbězích lidí, dokud pojmy místo a čas neztratí svůj význam a nezůstane jen trvalý akt vyprávění,“ uvedla iniciátorka projektu Dominika Andrašková.

Scénická skica v režii Ivany Uhlířové zkoumá právě možnosti průsečíků vyprávění skrze slovo, živý zvuk a pohyblivý obraz. „Jsou to okamžiky potkání, které se zhmotní a ztělesní, a pak pokračují dál,“ přiblížila Ivana Uhlířová. „Stejně důležité, jako slovo a herecký projev je pro nás obraz, který je také živý, vypráví, je rozpohybován, a zvuk, který je obnažen, je odhalen proces jeho tvorby. Výsledkem je kaleidoskopická koláž, kde jednotlivé střípky zapadnou do sebe a vytvoří obraz, báseň.“ Autorkou obrazové složky je scénografka Tereza Beranová, zvuk bude tvořen živě umělkyní, pedagožkou a členkou sdružení Bastl Instruments Nikol Štrobachovou.

Scénická skica Silva rerum vznikla v rámci Programu živého umění Petrohradská kolektiv, který je zaměřen na experimentální elektronickou a elektroakustickou hudbu, zvukové umění, přednáškovou činnosti a performativní umění.

Režie: Ivana Uhlířová
Dramaturgie: Dominika Andrašková
Scénář: Dominika Andrašková, Ivana Uhlířová
Scéna, meotar a kostýmy: Tereza Beranová
Zvuk a hudba: Nikol Strobach
Účinkují: Johana Schmidtmajerová, Kajetán Písařovic, Eva Leinweberová

Premiéra: 29. a 30 června od 20h v Petrohradská kolektiv

.