Zpráva

Po nucené odmlce vstupuje Divadlo Drak do nové sezóny 2020/2021
vydáno: 24.8.2020
Divadlo Drak otevře divadelní sezónu 2020/2021 dvěma dlouho očekávanými novinkami. Autorskou inscenací tvůrčího tandemu Jakuba Vašíčka a Tomáše Jarkovského na motivy klasické pohádky, Šípková Růženka. Druhou premiérou sezóny pak bude inscenace Do Hajan! hostující Veroniky Poldauf Riedlbauchové. Obě premiéry proběhnou již v září.

Autoři Šípkové Růženky, inspirováni známým lyrickým příběhem zakleté královské dcery, rozehrávají na jevišti tento příběh o dívčině dospívání zcela netradičně, a to jako maňáskovou grotesku. Inscenace je určena dětem od 6 let a premiéra proběhne na Hlavní scéně divadla 5. 9. 2020 od 18.00 hodin.

Inscenace inspirované klasickými pohádkovými tituly se v dramaturgii Divadla Drak objevují pravidelně. Pro tuto sezonu se dramaturg Tomáš Jarkovský a režisér Jakub Vašíček, rozhodli pro autorskou adaptaci Šípkové Růženky. Ta je jednou z nejstarších pohádek, která přešla z ústního podání do literatury. Výpravná maňásková groteska ve stylu steampunku vypraví po staletí aktuální příběh o rodičovském strachu a ochranitelství, které se dostává do konfliktu s nevyhnutelností dospívání jejich dětí.

„Šípková Růženka je pohádkový příběh, který může díky své metaforičnosti a vrstevnatosti oslovit jak diváky v raně školním věku, tak i ty starší. Diváci se můžou v každém případě těšit na výrazně výtvarnou inscenaci, velmi střídmou ve slovech, ale tím obrazivější a bohatší na akci,“ upřesnil informace k připravované pohádce Tomáš Jarkovský, ředitel Divadla Drak.

26. 9. 2020 od 18.00 hodin se mohou diváci vydat na premiéru zábavné pohybové klaunérie hostující režisérky Veroniky Poldauf Riedlbauchové Do hajan! Pro tu je to, spolu s jejím tvůrčím týmem, výtvarnicí Mariannou Stránskou, hudebním skladatelem Janem Čtvrtníkem a light-designerem Michalem Křížem, první spolupráce s Divadlem Drak. Představení, které je pro děti od 3 let, zaručeně pobaví i dospělé. Inscenace vychází z rodičům dobře známé situace, kdy by měly jít malé děti už spát, ale jim se ještě rozhodně nechce a na rozdíl od rodičů srší nevyčerpatelnou energií.

Stejné věkové skupině je určen i první jarní titul nové divadelní sezóny Kašpárkův zvěřinec. Autorkou předlohy je Blanka Josephová Luňáková, dlouholetá členka souboru plzeňského divadla Alfa. Režie se spolu s ní ujal Václav Poul, který pro změnu spojil většinu svého profesního života s královehradeckým Divadlem Drak. Jejich inscenace přinese na jeviště Draku divadelní féerii, která čerpá inspiraci z bajek. Nové loutkové představení, hrané marionetami, mohou diváci na scéně divadla vidět od 27.2.2021.

Čtvrtou premiérou sezóny pak bude v květnu 2021 autorská inscenace Tomáše Jarkovského a Jakuba Vašíčka vycházející z dystopických děl Karla Čapka pro diváky od 9 let ve scénografii Antonína Šilara, který s Divadle Drak spolupracoval na oceňované inscenaci Bílý tesák.

„Jsme velmi rádi, že po neplánované odmlce, která přerušila minulou divadelní sezónu téměř v její půli, může Divadlo Drak na svou práci plynule navázat a v sezóně 2020/2021 opět nabídnout svým divákům i návštěvníkům zajímavý a žánrově pestrý program jak na divadelní scéně, tak v galerii Labyrint, která je nedílnou součástí našeho divadla,“ uvedl ředitel Divadla Drak Tomáš Jarkovský.

Během celého září se mohou návštěvníci Labyrintu Divadla Drak stále vydat na dobrodružnou výpravu "Za Příběhem Draku". Tu Divadlo Drak připravilo na letní měsíce, jako interaktivní doprovodný program k stálé expozici Příběh Draku 1958 -2018, výstavy, která zájemce seznámí pomocí autentických divadelních reálií s pestrou šedesátiletou historii této loutkové scény. V druhém patře Labyrintu probíhá do konce října výstava komiksu A neříkej to ve škole…, díky kterému se návštěvníci vrátí do doby mezi pražským jarem a sametovou revolucí. V polovině listopadu ji na čtrnáct dnů vystřídá výstava věnovaná Josefu Gočárovi, která vzniká pod kuratelou Klubu konkretistů v rámci letošních oslav gočárovského výročí. V prosinci 2020 bude v Labyrintu Divadla Drak otevřena nová výstava Trojhlas aneb loutková animace třikrát jinak. Ta představí tři loutkové animované filmy vzniklé souběžně na třech českých uměleckých školách – FAMU, UMPRUM a Západočeské univerzitě v Plzni. Jsou jimi Betonová džungle Marie Urbánkové, UMPRUM Praha, Oskarem za nejlepší studentský film oceněná Dcera Darii Kashchevy, FAMU Praha a Noctuelle Martina Pertlíčka ze Západočeské univerzity Plzeň.

„Je skvělé, že o tuto zajímavou výstavu nebude hradecké publikum ochuzeno. Návštěvníci budou mít jedinečnou možnost setkat se v naší galerii s divácky velmi atraktivní loutkovou animací zblízka a porovnat tak osobní autorský přístup jednotlivých tvůrců. A protože chceme, aby všichni zájemci mohli nahlédnout pod pokličku animace co nejvíc, nabídneme jim po celou dobu výstavy i zajímavý doprovodný program v kterém nebudou chybět ani animační workshopy,“ řekla k připravovanému projektu Barbora Kalinová, vedoucí marketingu a produkce Divadla Drak. Vernisáž výstavy je naplánovaná na 13.12.2020 a zájemci ji mohou navštívit do 15.3.2021 v Labyrintu Divadla Drak.

zdroj zprávy: Martina Marková