Zpráva

Pražské Quadriennale
PQ dětem
vydáno: 6.6.2023
Tvůrčí dílny a interaktivní prohlídky výstav pro děti na letošním Pražském Quadriennale znovu připravuje kreativní platforma Máš umělecké střevo? Doprovodný program pro nejmenší návštěvníky se skládá z tvůrčích dílen a aktivit pro širokou veřejnost a školní skupiny. Centrem je interaktivní prostor umístěný mezi výstavními halami Holešovické tržnice.

Platforma Máš umělecké střevo? přináší hravý a nápaditý koncept, který souvisí s ústředním tématem PQ 2023 RARE. Hala 29 je upravena tak, aby svým návštěvníkům zprostředkovala nevšední zážitek scénografického umění. Zároveň je tento prostor interaktivní a každý návštěvník se může aktivně zapojit do tvorby a podílet se na proměně tohoto místa. Program inspiruje k hledání toho nejvzácnějšího, nejcennějšího v nás: naší vlastní paměti.

Dílny zprostředkují zaměření a koncepci PQ nejmladší generaci návštěvníků festivalu se zvláštním důrazem na jejich aktivní zapojení.
Každý všední den bude probíhat program pro mateřské, základní i střední školy nebo organizované skupiny, který bude po dobu PQ získávat svou podobu i díky zapojení žáků/žákyň a studentů/studentek samotných.

„Praktický charakter našeho programu umožní každému nejen zavzpomínat, ale i realizovat vzpomínky prostřednictvím různých materiálů, technik a převést je do hmatatelné podoby. Výsledná díla zaplní halu a vytvoří společné dílo – místo společných vzpomínek, Vzácné místo. Vytvořili jsme dva programy: Vzpomínky nad zlato pro mladší děti a Všední místa paměti pro starší děti,“ vysvětlují autoři programu Tereza Beranová a Jiří Raiterman.

„Vzpomínky nad zlato“ je program určen pro děti, žáky a žákyně mateřských škol a 1. stupně základních škol. Společnou tvůrčí činností v ateliéru haly 29 se zasníme a přijdeme na to, co je pro nás jedinečné a čeho se jen tak nevzdáme. Mohou to být místa, lidé, zvířata, vůně nebo vzpomínky.

V rámci dílny „Všední místa paměti“ se studenti a studentky 2. stupně základních i středních škol stanou architekty paměti. Vzpomínky získají tvar, bude je možné stavět, konstruovat do skutečných, konkrétních uměleckých objektů. Všednost a každodennost totiž často neumožňují vidět obyčejné věci jako vzácné.

Víkendový program pro rodiny s dětmi: „Vzácný je čas být spolu“ tvoří mezigenerační workshopy, které nabídnou dětem a jejich (pra)rodičům kreativní prostředí pro sdílení scénografických zážitků. Čtyři workshopy se uskuteční ve víkendových dnech 10.-11. června a 17.-18. června. Podrobné informace a přesné časy najdete na webu PQ.

Tradičně se děti také mohou zapojit do hlasování o nejzajímavější instalaci v rámci PQ.
Projekt s nejvyšším počtem hlasů bude v průběhu slavnostního vyhlášení PQ v úterý 13. června oceněn Cenou dětského diváka.
Pro školy jsou určeny speciální programy vytvořené pro všechny stupně základních a středních škol zdarma. Kapacita programů je omezená.

-----

O platformě Máš umělecké střevo?
Máš umělecké střevo? je vzdělávací platforma, která pořádá celoroční programy, debaty se zástupci galerijních a vzdělávacích institucí z jednotlivých zemí střední Evropy a dlouhodobě se zaměřuje na zkvalitnění výuky výtvarné výchovy ve středoevropském regionu. Mezi další aktivity platformy patří tvorba doprovodných programů pro galerie či umělecké festivaly, umisťování současných výtvarných děl do veřejného prostoru nebo vytváření koncepce uměleckého vzdělávání na základních a středních školách.


zdroj zprávy: Michaela Sikorová